ΑΝΑΛΥΣΗ

Αρχίζουν εργασίες για τις υπερδομές – Καζάνι που βράζει Χίος και Λέσβος

Αρχίζουν εργασίες για τις υπερδομές – Καζάνι που βράζει Χίος και Λέσβος, Ιωάννης Σιδεράτος

Μέρες γιορτινές και Χίος και Λέσβος είναι στο πόδι. Οι κάτοικοι φυλάνε… τσίλιες. Κι αν η ορολογία “τσίλιες” παραπέμπει σε παρανομία, στην περίπτωσή μας οι νησιώτες φοβούνται τους “μπουκαδόρους”, που εν προκειμένω είναι η κυβέρνηση χέρι-χέρι με τους μεγαλο-εργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή των υπερδομών για τους πρόσφυγες-μετανάστες!

Πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ είχε χάσει κάθε έλεγχο στο μεταναστευτικό. Οι εισροές στα νησιά μετριόνταν σε χιλιάδες ανά εβδομάδα. Η λύση (αυτοκτονίας) που είχε προταθεί ήταν η κατασκευή υπερδομών στα νησιά (δομές μεταναστών τεραστίων διαστάσεων και πολύ μεγάλης χωρητικότητας). Πίστευαν ότι έτσι θα συγκρατούσαν τις ροές, έναντι άλλων λύσεων που πρότειναν οι νησιώτες, με κυρίαρχη αυτήν της φύλαξης των συνόρων.

Σε εκείνο το διάστημα της “αναμπουμπούλας” ανέλαβε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Νότης Μηταράκης. Τον Φεβρουάριο 2020 αποφασίστηκε η κατασκευή των υπερδομών στα νησιά να γίνει και δια της βίας, με αποστολή δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ). Μετά από τόσα χρόνια πίεσης, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, που είχαν υποστεί οι κάτοικοι των νησιών, διαπίστωναν ότι η κυβέρνηση θεωρούσε ότι λύση ήταν ο ξυλοδαρμός τους! Ή για να είμαστε ακριβείς, ο ξυλοδαρμός τους εάν επιχειρούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή των υπερδομών για να προστατεύσουν τα νησιά, τον εαυτό τους, αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Για τέσσερις ολόκληρες μέρες έγινε “το έλα δεις” σε Χίο και Λέσβο. Είναι θαύμα που δεν θρηνήσαμε νεκρό. Η μαζική αντίσταση των νησιωτών υποχρέωσε την κυβέρνηση σε τακτική αναδίπλωση. Τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν από τα νησιά, αλλά από την επομένη σχεδόν μέρα ξεκίνησε η αποστολή χιλιάδων μεταναστών προς τα σύνορα του Έβρου. Με άλλα λόγια, η Τουρκία προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά του αρμόδιου υπουργού.

Κατασκευή υπερδομών

Ευτυχώς, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε, λόγω και της κινητοποίησης των κατοίκων στον Έβρο, ότι η υπεράσπιση των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας και για την εθνική ασφάλεια, αλλά και για τη δική της πολιτική επιβίωση. Το παράδοξο είναι ότι παρά τις θριαμβολογίες για την σθεναρή στάση στον Έβρο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχτηκε ασυζητητί τις ευρωπαϊκές εξαγγελίες για κατασκευή υπερδομών στα νησιά με κοινοτική χρηματοδότηση.

Άλλωστε, το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση, αν και δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, προβλέπει ότι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα λειτουργεί το σύστημα διαλογής και απόδοσης ασύλου, μεταφέροντας όλο σχεδόν το βάρος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαχείρισης στα νησιά και στον Έβρο! Πολύ βολικό για τους εταίρους μας, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα.

Πώς όμως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν οι υπερδομές, λίγους μόλις μήνες μετά από την σθεναρή στάση που επέδειξαν οι Χιώτες και οι Λέσβιοι; Η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις, επιβάλλοντας αποτελεσματικότερη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και έτσι σημαντικό περιορισμό των ροών. Η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών έγινε όταν συνειδητοποίησε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι νεκρή. Πράγματι, οι επιστροφές στην Τουρκία όσων παράνομων μεταναστών δεν είχαν δικαίωμα σε άσυλο, ήταν αμελητέες. Το κάψιμο της Μόριας και η κατακραυγή που υπήρξε σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνέτεινε επίσης στο να ληφθούν μέτρα αποσυμφόρησης.

Η χρηματοδότηση των Δήμων από το ταμείο αλληλεγγύης (ανταποδοτικά προς τους δήμους εξαιτίας των μεταναστευτικών βαρών) μετέτρεψε το υπουργείο Μετανάστευσης σε χρηματοδότη αμφιλεγόμενων έργων, κυρίως βιτρίνας (ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή γηπέδων, κτηριακές αναβαθμίσεις κλπ). Φυσικό επακόλουθο οι δήμαρχοι να υιοθετήσουν μία στάση αποδοχής των σχεδίων του Μηταράκη.

Παρασιτική οικονομία

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι σε Σάμο, Λέρο και Κω δεν θα υπήρχαν ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις για την κατασκευή των υπερδομών. Όχι γιατί οι κάτοικοι τις ήθελαν, αλλά επειδή δεν είχε οργανωθεί ένα κίνημα αντίστασης. Έτσι η κατασκευή ξεκίνησε από αυτά τα νησιά. Πρόσφατα οι δομές με μέγεθος μικρών πόλεων εγκαινιάστηκαν παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων (Γιόχανσον, Σχοινάς). Οι εταίροι έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στην Ελλάδα ικανοποιημένοι έμειναν η κυβέρνηση και όσοι εργολάβοι έβγαλαν πολύ και ζεστό χρήμα.

Σ’ όλο αυτό το διάστημα αναπτύχθηκε μία παρασιτική οικονομία στα νησιά, βασιζόμενη στο μεταναστευτικό. Είναι οι εργασίες που σχετίζονται με φύλαξη, σίτιση, απόδοση άσυλου κλπ. Η κυβέρνηση, μάλιστα, εξαγγέλλει μέσω τρίτων και νέες προσλήψεις! Με τα 300 εκατ. ευρώ σχεδόν ανέθεσε στην ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την θυγατρική της, την κατασκευή των υπερδομών σε Χίο, Λέσβο και Έβρο αλλά και την φύλαξη, τον καθαρισμό και την συντήρηση σε Χίο, Λέσβο και Σάμο! Στο πάρτυ συμμετείχαν και ντόπιοι υπεργολάβοι για την κατασκευή, ενώ έγιναν και προσλήψεις για καθαριότητα, φύλαξη και συντήρηση. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια η οικονομία των νησιών να μεταλλαχθεί από αυτό που ήταν παραδοσιακά σε οικονομία γύρω από το μεταναστευτικό.

Ας σημειωθεί ότι τα 300 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί με το ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου 2014-2020, το οποίο (ΕΣΠΑ) υποτίθεται ότι δίνεται στοχευμένα σε διάφορους παραγωγικούς τομείς των νησιών, ώστε να υπάρξει οικονομική σύγκλιση με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Δηλαδή δίνεται ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ σε μία κατασκευαστική για έργα και υπηρεσίες στα τρία νησιά που θα αφορούν μόνο το μεταναστευτικό! Τί άραγε να σηματοδοτεί αυτό για το μέλλον των νησιών, εκτός από την οριστική τους καταδίκη; Κι αν αυτό λανθασμένα το πράττει η κυβέρνηση με ευρωπαϊκή καθοδήγηση, γιατί το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης σωπαίνει;

Ελλάδα και Πολωνία

Το σίγουρο είναι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν έχει καλές σχέσεις με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό. Πόσο μάλλον σε ένα πολυσύνθετο και μακροχρόνιο ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση δεν έχει πείσει ότι ασκεί τον έλεγχο. Λειτουργεί με κριτήριο τον εντυπωσιασμό στο εσωτερικό και με κριτήριο την υπακοή στις εντολές των Βρυξελλών στο εξωτερικό.

Τα πρόσφατα ναυάγια με τους δεκάδες νεκρούς, οι συνεχιζόμενες αφίξεις μεταναστών στα νησιά και τον Έβρο, σε συνδυασμό με τις μηδενικές επιστροφές (μόλις 19 με πτήση τσάρτερ στο Μπαγκλαντές), αλλά και ο υπονομευτικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Τουρκία, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό. Μόνο αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Είναι προφανές ότι ο πακτωλός των ευρωπαϊκών χρημάτων για το μεταναστευτικό είναι μία Κίρκη, που αλλάζει ριζικά τα κριτήρια. Αντί για το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον σε πρώτο πλάνο μπαίνει η μικροπολιτική και το ρουσφέτι, ενώ για κάποιους εμπλεκόμενους είναι ισχυρός ο πειρασμός να βάλουν το δάκτυλο στο μέλι των κοινοτικών κονδυλίων.

Ας συγκρίνουμε την κατάσταση στον Έβρο με την αντίστοιχη που προέκυψε στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Θα ήταν ποτέ δυνατόν η Πολωνία να δεχθεί την δημιουργία υπερδομών πάνω στα σύνορά της; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Ποτέ. Η Ελλάδα, που απειλείται ωμά από την Τουρκία, πώς είναι δυνατόν να υπονομεύει την εθνική της ασφάλεια έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων; Πώς είναι δυνατόν να εγκλωβίζει στα σύνορά της με την Τουρκία μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό, σχεδόν μόνο μουσουλμάνους, εκ των οποίων κάποιοι έχουν θητεύσει στον τζιχαντισμό;

Χίος και Λέσβος στο πόδι

Κι αν η κυβέρνηση επιδεικνύει την εθνικά ανεύθυνη και επικίνδυνη αυτή στάση, είναι δυνατόν οι ακρίτες να αποδεχτούν τέτοιο μέλλον για τον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ένα τέτοιο κίνδυνο για την πατρίδα τους Ελλάδα; Οι Χιώτες και οι Λέσβιοι απέδειξαν ότι αντιστέκονται. Όπως αντιστάθηκαν στο παρελθόν θα αντισταθούν και τώρα, που ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Με έγγραφο που κατέθεσε η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έκανε γνωστό ότι προτίθεται στις 4 Ιανουαρίου να ξεκινήσει τις εργασίες για την υπερδομή στη Χίο. Λεπτομέρεια: Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί η υπερδομή είναι δημοτική. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Δήμος Χίου, ως ιδιοκτήτης, έχει πολλά μισθωτήρια στην επίμαχη περιοχή. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που αυτές τις ημέρες έχει σημάνει συναγερμός σε Χίο και Λέσβο.

Κάποιοι που πλουτίζουν από την “μεταναστευτική οικονομία” ισχυρίζονται ότι Χίος και Λέσβος προσμένουν με ικανοποίηση την “επένδυση” των υπερδομών. Πιθανόν τα τυφλά κομματικά στελέχη να λένε ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν καμφθεί. Πιθανόν να νομίζουν ότι θα πιάσουν τους νησιώτες στον ύπνο, εξαιτίας των γιορτών. Όλα δείχνουν, όμως, ότι κάνουν λάθος.

Η συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Χίου απέδειξε ότι υπάρχει παλλαϊκό μέτωπο εναντίον του σχεδίου για την υπερδομή. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι των χωριών, αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, σύσσωμη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ένωσαν την φωνή τους για τον κοινό στόχο. Εντύπωση έκανε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Εκκλησίας, που ήταν κάθετα αντίθετος στην κατασκευή υπερδομών στα νησιά. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λέσβο.

Επίκειται σύγκρουση

Μέχρι και το 2014 η διαχείριση του μεταναστευτικού γινόταν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας και επ’ ουδενί πάνω στην παραμεθόριο για ευνόητους λόγους. Τα τελευταία χρόνια επιχειρείται το ακριβώς αντίθετο. Οι ευρωπαϊκές προτροπές αγνοούν ή υποβαθμίζουν εσκεμμένα θέματα εθνικής ασφαλείας και κοινωνικής συνοχής, διότι εξυπηρετούν πρώτιστα τα συμφέροντα των χωρών-μελών που δεν είναι πύλες και που βολεύονται μια χαρά εάν εγκλωβίσουν τους παράνομους μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

Μπορούν να φανταστούν στην Αθήνα πώς νοιώθει ένας νησιώτης που σχεδόν καθημερινά ακούει τους Τούρκους να απαιτούν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σ’ αυτά, που βλέπει τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το κεφάλι του; Και πώς νοιώθει όταν ταυτόχρονα η κυβέρνηση του φορτώνει και το αφόρητο βάρος πλήθους παράνομων μεταναστών και μάλιστα για λογαριασμό τρίτων; Στην Αθήνα πιστεύουν ότι με τα ευρωπαϊκά αργύρια θα εξαγοράσουν τους νησιώτες, θα τους κάνουν να υποθηκεύσουν οι ίδιοι τον τόπο και το μέλλον τους.

Η τύφλωση που προκαλεί το χρήμα, σε συνδυασμό με την αλαζονεία της εξουσίας είναι πολύ κακός σύμβουλος και πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκρηκτική κατάσταση. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα, οι άστοχες πολιτικές επιλογές συνήθως προκαλούν ανάφλεξη και πολιτικές περιπλοκές. Το έργο το έχουμε δει όταν έστειλαν τα ΜΑΤ στη Χίο. Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες. Όταν η κυβέρνηση υποτιμά επιδεικτικά τους πολίτες, τους οδηγεί αναγκαστικά σε κοινωνικές εκρήξεις. Γιατί την πολιτική ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση κι όχι οι μεγαλοεργολάβοι, που κάνουν τη δουλειά τους και τους οποίους δεν έχει ψηφίσει ο λαός. Ούτε καν μόνος ο Μηταράκης, ο οποίος πιθανόν να ανταμειφθεί αλλιώς για την αφοσίωσή του στα σχέδια των Βρυξελλών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι