ΑΠΟΨΗ

Αρχίζουν να ανησυχούν οι φίλοι του Μητσοτάκη

Επιπτώσεις στην βοήθεια προς την Ουκρανία φοβάται ο Μητσοτάκης

Ακόμη κι οι φίλοι του Κυριάκου ανησύχησαν. Η γερμανική εφημερίδα “Sueddeutsche Zeitung” διερωτήθηκε «πόσες δοκιμασίες ακόμα μπορεί ν’ αντέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάϊεν και Μαργαρίτης Σχοινάς βγήκαν και τον υπεστήριξαν για τις πλημμύρες.

Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης, αφ’ ης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, αντιμετώπισε αλλεπάλληλες κρίσεις: Αρχές του 2020 την απόπειρα εισβολής λαθρομεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο. Μέχρις τέλους του 2020, τον εγκλωβισμό και την επιδημία του κινεζοϊού , που προξένησε 35.000 θανάτους, την εξάρθρωση του ΕΣΥ και την απώλεια του 2,5% του ΑΕΠ.

Την διετία 2021-22, τον εκφοβισμό (bulling) του Ταγίπ Ερντογάν και την καταστροφή του Τατοΐου από «αστοχίες» (Ντόρα) της Πυροσβεστικής. Πέρυσι, συνέβη το σκάνδαλο των “συνακροάσεων” των κινητών τηλεφώνων του νεοεκλεγέντος προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που κόστισε σε χρόνο, κύρος και στελέχη στην κυβέρνηση. Μετά ήλθαν τ’ αντιδημοκρατικά νομοθετήματα κατ’ αντιπάλων της κι εφέτος, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επακολούθησε η απώλεια ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δάσους από εμπρησμούς (κυρίως), οπαδική βία και η αποκάλυψη διαφθοράς στην Αστυνομία. Την προηγουμένη εβδομάδα είχαμε το άναρχο λιμάνι του Πειραιά και τη καταστρεπτική πλημμύρα του θεσσαλικού κάμπου και στο Πήλιο και τώρα την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι αποτέλεσμα της «κλιματικής αλλαγής» (Κικίλιας) και ο πνιγμός επιβάτη πλοίου μέσα στο λιμάνι του Πειραιώς, “της κόπωσης του πληρώματος” (όπου παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Βαρβιτσιώτης).

Αλλάζουν τα πολιτικά πράγματα 

Βέβαια για όλα αυτά δεν φταίει μόνον η παρούσα κυβέρνηση, αλλά κι οι προηγηθείσες του “ελαφρού θεάτρου”, η… τοπική κακοδιοίκηση και οι “Γαλάζιοι” περιφερειάρχες που εκλέγουν οι τοπικοί πληθυσμοί. Το Λιμενικό, η αστοχία των καναντέρ και το αλαλούμ των “εκκενώσεων” είναι “επιτελική|” αποτυχία της κυβερνήσεως.

Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε ποτέ, την τελευταία εξαετία, να εκμεταλλευτεί την αποτυχία της ΝΔ κι έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Προφανώς ο Κυριάκος υπερείχε του Αλέξη στις προτιμήσεις των εκλογέων. Τώρα όμως τα πολιτικά πράγματα αλλάζουν. Εν πρώτοις, στις 8 Οκτωβρίου, έχουμε “αυτοδιοικητικές εκλογές” και η λαϊκή δυσαρέσκεια αναμένεται να εκδηλωθεί εις βάρος των “εκλεκτών” της κυβερνήσεως.

Έπειτα, επείγει ο ανασχηματισμός ενός Υπουργικού Συμβουλίου που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς τις κρίσεις. Η απομάκρυνση των υπουργών Προστασίας του πολίτη, Ναυτιλίας και τινών ετέρων χασομέρηδων αναπόφευκτη, διότι δεν επαρκούν για τα καθήκοντα τους, αλλ’ ούτε νοείται “επιτελική κυβέρνηση” με 61 υπουργούς και υφυπουργίσκους, έκαστος των οποίων έχει ιδίαν ατζέντα. Για να βάψεις αυγά δεν επαρκούν φίλοι και παρέες. Χρειάζεται και να μην τα σπάζεις!

Πού θα κριθεί ο Κυριάκος

Στο σημείο που φθάσαμε έχομε την ανάγκη των Ευρωπαίων ειδικών για να μπορέσει να σταθεί η χώρα πάλι στα πόδια της. Είναι λάθος λ.χ. ν’ ανατίθεται το ΕΚΑΒ σε στρατιώτες πενταετούς θητείας και η δασοπροστασία σε εθελοντές πυροσβέστες. Για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΚΑΒ υπάρχει η γερμανική εμπειρία κι οργάνωση που είχε προ ετών προσφέρει η Volkswagen και την αποποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Για τα δάση πρέπει να συσταθεί εξ’ υπαρχής η Δασική Υπηρεσία (ΔΥ) που είχε καταργήσει ο μνησίκακος Κώστας Σημίτης. Με την βοήθεια της ειδικευμένης κυπριακής Δασικής Υπηρεσίας και του κατάλληλου εξοπλισμού και με διάσπαρτες δασικές ζώνες σ’ όλη την χώρα, θ’ αντιμετωπισθούν οι εμπρηστές, αφού βέβαια κάνει τη δουλειά η ΕΥΠ και συμπληρωθεί ο φράκτης στον Έβρο.

Τελικώς, ο Κυριάκος θα κριθεί στα εθνικά ζητήματα. Ενώ μία συμφωνία με τον Ερντογάν είναι επισφαλής, η σύναψη της έχει ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαστηρίου του Αμβούργου για τις θαλάσσιες ζώνες. Οτιδήποτε άλλο, διμερής διαπραγμάτευση, αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και μονομερείς αξιώσεις του νεοχαλίφη της Αγκύρας, θα σημάνουν πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Δεν ημπορεί ο Χακάν Φιντάν να θέτει ζήτημα διαφυλάξεως των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης να μην αξιώνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της Ανθρωπότητας, στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν είναι αποτυχία, είναι δειλία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι