Ασφαλιστικό και “επαναστατική γυμναστική” πριν τον νόμο για τις πορείες
18/02/2020Με αιχμή την απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας. Το νέο ασφαλιστικό και κυρίως οι αντιδράσεις των εργαζομένων μεταφέρθηκαν και στην Ολομέλεια της Βουλής, προκαλώντας νέες έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην Αθήνα, από το πρωί, χιλιάδες εργαζόμενοι είπαν «Όχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» και ζήτησαν για άλλη μία φορά την «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων». ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τη Βουλή. Χωριστή, μεγάλη, συγκέντρωση στα Προπύλαια οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ενώ κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία.
Οι φορείς των εργαζομένων καταγγέλλουν ότι πρόκειται για μια επανέκδοση του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος της εποχής των μνημονίων), αναγνωρίζοντας μόνον μερικές μικρές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη. Όπως επισημαίνουν υπάρχουν μερικές ελάχιστες αυξήσεις για τους ασφαλισμένους με 30 έως 35 χρόνια υπηρεσίας και κάποιες λίγο μεγαλύτερες για όσους έχουν ασφάλιση 35-40 έτη. Παραλλήλως, σημειώνουν ότι στα υπόλοιπα δεν υπάρχει καμία μέριμνα και ότι παραμένουν τα ηλικιακά όρια του νόμου Κατρούγκαλου, ακόμη και για τους ασφαλισμένους με βαρέα-ανθυγιεινά.
“Εργατοπατέρες” και “βρώμικη δουλειά”
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την οποία επιχειρείται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων προκάλεσαν, ωστόσο, την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, μέσω κύκλων, να τις υποβαθμίσει και να προσδώσει κομματικά χαρακτηριστικά στην σημερινή απεργία. Οι κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «αιτήματα εκτός λογικής» και για «αντιπολιτευτική ενέργεια από επαγγελματίες “εργατοπατέρες” του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ».
Στην “κυβερνητική επίθεση” απάντησε το ΚΚΕ με τη μεγάλη συμμετοχή στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αλλά και με σχόλιό του, στο οποίο καταλογίζει στην κυβέρνηση «βρώμικη προπαγάνδα». Υπενθυμίζει μάλιστα στον «ανεκδιήγητο υπουργό εργοδοσίας», όπως αναφέρει τον κ. Βρούτση, ότι και στο παρελθόν έγιναν μαζικές και επανειλημμένες κινητοποιήσεις και απεργίες κατά του νόμου Κατρούγκαλου.
Φόντο ο νόμος για τις διαδηλώσεις
Αυτό το πνεύμα της αντιπαράθεσης μεταφέρθηκε και στη Βουλή, σε άσχετη με το ασφαλιστικό συζήτηση. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκαν της κινητοποίησης, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές συνέχισαν το αφήγημα της “υποκινούμενης απεργίας”.
O παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο «που θα ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι», ένα νομοσχέδιο που θα βάζει περιορισμούς στις απεργίες και κυρίως στις διαδηλώσεις και τις πορείες. «Φέρτε το νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το κλείσιμο δρόμων λόγω διαδηλώσεων» ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντας και ο ίδιος «κομματική» τη σημερινή απεργία.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις θα επιφέρει τον περιορισμό τους, σημείωσε πάντως, ότι η καταστροφή της χώρας τα τελευταία χρόνια «δεν οφείλεται στη συγκέντρωση που γίνεται έξω από την Βουλή ή σε μία πορεία, που σε κάθε περίπτωση, όντως θα πρέπει να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα».
Στην άλλη άκρη, το ΚΚΕ έχει στείλει ήδη το μήνυμά του στην κυβέρνηση, και το επανέλαβε σήμερα με την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ: «να μην τολμήσει να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή». Οι σημερινές συγκεντρώσεις, άλλωστε, πέρα από τα αιτήματα που άπτονται του ασφαλιστικού, ήταν και μια άσκηση “επαναστατικής γυμναστικής” απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να περιορίσει τις διαδηλώσεις και τις πορείες. Δόθηκε μάλιστα και νέο ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του 37ου εκλογικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ, σε ξενοδοχείο στο Καβούρι.