Ασφυκτικό πρέσινγκ Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τα δάνεια της ΝΔ
12/06/2021Με μία κίνηση πολιτικής τακτικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διατηρεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα δάνεια της ΝΔ και παράλληλα εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφενός γιατί αποφεύγει να του απαντήσει στην ώρα του πρωθυπουργού και αφετέρου γιατί σε μία πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα κίνηση, ο Κώστας Τασούλας του στέρησε τον λόγο.
Ο Τσίπρας θέλησε να πάρει τον λόγο στην κοινοβουλευτική διαδικασία των ερωτήσεων, προκειμένου να αναδείξει την αύξηση του χρέους της ΝΔ επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέμα για το οποίο έχει καταθέσει και ερώτηση στον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας είχε αιφνιδιάσει την περασμένη Παρασκευή όταν πήρε τον λόγο. Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης. Οι ατάκες του κ. Τσίπρα έπαιζαν στα μέσα ενημέρωσης όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή την φορά ο κ. Τσίπρας είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι θα παρέμβει στην διαδικασία.
Ο Κώστας Τασούλας όμως αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής. Την περασμένη Δευτέρα είχε γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε αποφασιστεί, ο μεν Μητσοτάκης να μην εμφανίζεται στη Βουλή για θέματα που προκαλούν αρνητική δημοσιότητα (όπως το θέμα του χρέους του κόμματός του) και παράλληλα έγινε σύσταση Κώστα Τασούλα, να μην επιτρέψει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης να μιλήσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε μέσω της Βουλής να ξεπεράσει τον επικοινωνιακό αποκλεισμό που του κάνουν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης. Το Μέγαρο Μαξίμου πάλι εμφανίζεται ικανοποιημένο. Αντιπαρέρχεται την αντιδημοκρατική μεθόδευση και κρατά ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στον Τσίπρα να βάλλει την δική του ατζέντα. Ο Μητσοτάκης αποφεύγει για δεύτερη εβδομάδα να απαντήσει στην ερώτηση του Τσίπρα για το χρέος της ΝΔ.
Σημειώνεται ότι παρομοίως ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει επανειλημμένως να απαντήσει και στη ερώτηση του Τσίπρα για την μείωση του αριθμού των εισακτέων στις φετινές πανελλαδικές. Στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να προβάλλει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φυγομαχεί». Πάντως ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει, θα επαναφέρει την ερώτηση και θα συνεχίσει το πίεση στον πρωθυπουργό. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων κομμάτων.
Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αφενός να παρακρατείται μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για την εξυπηρέτηση των δανείων, από 50% που είναι σήμερα σε 75%. Παράλληλα προτείνει την παρακράτηση του 40% της βουλευτικής αποζημίωσης για την εξόφληση απαιτήσεων έναντι των οικείων πολιτικών κομμάτων, εφ’ όσον αυτά είναι υπερχρεωμένα.
Εξηγεί δε ότι «Για τους σκοπούς της διάταξης αυτής ένα κόμμα λογίζεται ως υπερχρεωμένο όταν το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών του, σύμφωνα με τον ετήσιο ισολογισμό του, υπερβαίνει το δεκαπλάσιο της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε κατά το ίδιο έτος, εξαιρουμένης τυχόν εκλογικής χρηματοδότησης». Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πίεση προς τον πρωθυπουργό για ένα ευαίσθητο θέμα όπως το υψηλό χρέος του κόμματός του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΝΔ, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, το συνολικό χρέος του κόμματος προς τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 128 εκ. ευρώ, από τους τόκους. Η ηγεσία του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από το 2016 καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες, χωρίς επιπλέον δανεισμό, αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα χρέη που αυξάνονται λόγω των τόκων. Καταρρίπτεται έτσι το αφήγημα ότι «ο Κυριάκος νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κόμματος».
Είναι στοιχείο το οποίο αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην πρότασή του αναφέρει ότι τα συσσωρευμένα χρέη των κομμάτων αποτελούν πρόβλημα για την λειτουργία της δημοκρατίας και ακολούθως προσθέτει: «…Την ίδια στιγμή αποτελεί μία μείζονα πρόκληση προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα, καθώς δημιουργείται στους πολίτες η πεποίθηση ότι τα κόμματα και ιδίως εκείνα που κυβέρνησαν καθ’ όλη την περίοδο από τη μεταπολίτευση έως και την έναρξη της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται υπεράνω νόμου και υποχρεώσεων και μπορούν να λαμβάνουν “δανεικά και αγύριστα”», σε αντίθεση με τους ίδιους που αντιμετωπίζουν διαρκώς πλέον τον κίνδυνο της υπερχρέωσης και της πτώχευσης.