ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τέμπη: Σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και Κωνσταντοπούλου – Κασσελάκης: “Να παραπεμφθεί ο Καραμανλής”

Αυλαία στην Εξεταστική για τα Τέμπη - Θέμα με την διαμαρτυρία της Κωνσταντοπούλου,

Μετά από τέσσερις μήνες συνεδριάσεων και 37 καταθέσεις μαρτύρων, η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πρόκειται να συνεδριάσει στις 16.00 για τελευταία φορά, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να υπογράψουν ένα κοινό πόρισμα.

Στην αίθουσα που συνεδριάζει η Εξεταστική Επιτροπή έχει πάει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι δεν είναι μέλος διότι είχε αποβληθεί καθώς υπερασπίζεται οικογένεια θύματος. Λόγω της παρουσίας της και με δεδομένο ότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής, δεν ήταν εφικτό να ξεκινήσει η διαδικασία κι έτσι ο πρόεδρος της εξεταστικής κατευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο κ. Τασούλας φέρεται να ανέφερε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου μπορεί να παρίσταται στην Αίθουσα, αλλά δεν δικαιούται λόγου και ψήφου. Η Επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της μετά την διακοπή, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να καταγγέλλει την πλειοψηφία. Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η Επιτροπή διέκοψε εκ νέου καθώς η κα Κωνσταντοπούλου ζητούσε επίμονα τον λόγο και κατέθετε έγγραφα. Τελικά αποφασίστηκε η συνεδρίαση να γίνει στις 17:30 στην Ολομέλεια.

Σκληρή δήλωση Κασσελάκη

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Κασσελάκη: «Την ώρα που ο φασισμός προσπαθούσε να επικρατήσει στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε χρόνο ούτε για μία δήλωση καταδίκης. Η έγνοια του ήταν αλλού: Πώς θα κλείσει άρον άρον τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, πώς θα συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την απώλεια 57 ανθρώπων, που χάθηκαν επειδή δεν υπήρχε σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης μετά το 2019. Έχει όμως την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκάλυψη του εγκλήματος. Τσιμέντο στον τόπο του εγκλήματος, τσιμέντο και στις ευθύνες.

Όλοι ξέρουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει σκανδαλωδώς τον Κώστα Καραμανλή επειδή η τύχη του ενός είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τύχη του άλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα του δε ζητάει προανακριτική, αλλά την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθότι έχει τελέσει αδικήματα δια παραλείψεως και δεν ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δυναμώστε το αίτημα για Δικαιοσύνη. Για να μην έχουν πια τη δυνατότητα τα τζάκια να αλληλοστηρίζονται σε βάρος μας. Η Ελλάδα θα γίνει κράτος δικαίου, θέλουν δε θέλουν».

Επίθεση ΝΔ κατά Κωνσταντοπούλου

Σε καταγγελία της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, «για την παρεμπόδιση των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής» προχώρησε ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην επιτροπή. Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Όπως δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, η κυρία Κωνσταντοπούλου «επέδειξε αυταρχικότητα, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Εκτόξευσε απειλές εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Η, δε, πρακτική της να λαμβάνει αυθαίρετα και παράνομα τον λόγο, επιχειρώντας να φιμώσει τους συναδέλφους βουλευτές, όταν έχει εξαιρεθεί από μέλος της (εξεταστικής), ξεπέρασε κάθε όριο. Η αντιδημοκρατική συμπεριφορά, η τυμβωρυχία και ο ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, έχει ονοματεπώνυμο: Ζωή Κωνσταντοπούλου» παρατήρησε ο κ. Τσαβδαρίδης.

«Τόσο καιρό, με αποκορύφωση τη σημερινή της συμπεριφορά, διεκδικούσε το μονοπώλιο του να είναι συγκλονισμένη, ενώ το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται απάνθρωπα μια ανείπωτη τραγωδία» προσέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης και προειδοποίησε ότι «η ακραία αυτή συμπεριφορά της δεν θα περάσει. Οι αλήθειες θα ακουστούν όσο και αν η κυρία Κωνσταντοπούλου προσπαθεί με τυμβωρυχική διάθεση να καπηλευτεί τον πόνο των συγγενών των θυμάτων».

Επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ

Όμως, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση και στο ΠΑΣΟΚ: για λαικισμό και επικοινωνιακές φωτοβολίδες το κατηγορεί με ανακοίνωση της τον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Επιμένει στην ανεύθυνη και ατεκμηρίωτη κριτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Αρχικά, το κόμμα του αντί να συντάξει ολοκληρωμένο πόρισμα αξιοποιώντας μαρτυρίες και έγγραφα για τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών, επέλεξε να προχωρήσει σε μια σύντομη ανακοίνωση και στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία με ύβρεις και χαρακτηρισμούς.

Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Η διερεύνηση της αλήθειας δεν αποτελεί πεδίο αντιπολιτευτικής κριτικής και δεν εξυπηρετείται με μικροκομματικές φωτοβολίδες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Καλούμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αφήσει στην άκρη τον λαϊκισμό και να υπηρετήσει με αξιοπιστία και δημοκρατική συνείδηση τις θεσμικές διαδικασίες, μακριά από υποκριτικές συμπεριφορές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε κατακρίνει το πόρισμα της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για τη τραγωδία των Τεμπών ως «μνημείο ντροπής και προσβολής του ελληνικού λαού». «Σήμερα ολοκληρώνονται τυπικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, μιας επιτροπής που από την αρχή η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε σαφές ότι στόχος της δεν ήταν η αποκάλυψη της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά η συγκάλυψη των ευθυνών των υπουργών της και των “γαλάζιων παιδιών” του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Το πόρισμα, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, είναι μνημείο ντροπής και προσβολής του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του.

Προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επανέλαβε αυτό που είχαν επισημάνει όλοι οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και των εμπειρογνωμόνων που διόρισε η ίδια η κυβέρνηση και είχαμε υπογραμμίσει από την αρχή: Αν η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της το 2016, οι 57 συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους. Για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, όλα ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, η κακιά στιγμή».

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ από την αρχή με καθαρό τρόπο ζήτησε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για να πέσει φως στις εγκληματικές ευθύνες» και τόνισε: «Αυτόν τον αγώνα δεν θα τον σταματήσουμε. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του κράτους ώστε να έχει τα αντανακλαστικά να ερευνά, να εντοπίζει, να τιμωρεί και τελικά να διορθώνεται. Το έχουμε χρέος στην μνήμη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας και στις οικογένειές τους, που ανεβαίνουν έναν Γολγοθά».

Απάντηση Κωνσταντοπούλου στη ΝΔ

«Μετά το μπάζωμα της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιχειρούν το μπάζωμα των ποινικών τους ευθυνών» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». «Αυτό που επιχειρείται και σήμερα στην εξεταστική επιτροπή, είναι το μπάζωμα των ποινικών ευθυνών, η υπόθαλψη εγκληματιών-προσώπων ελεγχόμενων ποινικά για το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψη των ευθυνών με συσκότιση των συνθηκών διάπραξης του εγκλήματος» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, μίλησε για παράνομη προσπάθεια παρεμπόδισης της παρουσίας της στην επιτροπή, καθώς και για «μπούλιγκ» που υπέστη από βουλευτές της πλειοψηφίας όταν επιχείρησε να αναπτύξει αίτημά της για εξαίρεση του προεδρείου της επιτροπής, διότι, όπως είπε, «επιχειρεί συγκάλυψη ευθυνών και υπόθαλψη ποινικώς ελεγχόμενων προσώπων».

Τόνισε επίσης ότι «αυτό που διαπράττεται αυτή τη στιγμή είναι αυτοτελώς αξιόποινο. Το προεδρείο της επιτροπής, και οι βουλευτές που συμπράττουν στην συγκάλυψη και στην έκδοση ενός πορίσματος, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν τα ελεγχόμενα κυβερνητικά πρόσωπα δηλαδή ο κ. Καραμανλής, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τριαντόπουλος, είναι αξιόποινη πράξη και ελέγχεται» είπε η κα Κωνσταντοπούλου. Προανήγγειλε, δε, ότι ως εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων θα βρεθεί αύριο ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας προκειμένου να επιληφθεί «και αυτών των ενεργειών συγκάλυψης»

Τα πορίσματα 

Πάντως από το περιεχόμενο των πορισμάτων για τα Τέμπη που κατατέθηκαν χθες βλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει κοινό έδαφος καθώς η πλειοψηφία επιρρίπτει ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά περαιτέρω διερεύνηση από φυσικό δικαστή για αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών κ.κ Κώστα Καραμανλή, Χρήστου Σπίρτζη και Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όσον αφορά την σύμβαση 717. Για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, τονίζει την ύπαρξη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, ενώ ζητάει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Την ίδια ώρα χωρίς πόρισμα του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει η Εξεταστική. Και αυτό διότι η Χαριλάου Τρικούπη αποχώρησε από την τελευταία συνεδρίαση καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. «Η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να μετατραπεί σε Προανακριτική Επιτροπή και να ασκήσει τις αρμοδιότητες», καταλήγει η πρόταση του κόμματος, και προσθέτει πως «ούτε το σύνολο της δικογραφίας παραλάβαμε, ούτε ουσιώδεις μάρτυρες εξετάσθηκαν, η έκδοση ολοκληρωμένου πορίσματος καθίσταται αδύνατη.

Ποινικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή αποδίδει και το πόρισμα του ΚΚΕ, που κατέθεσε την Παρασκευή ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας στον Άρειο Πάγο, ενώ η Ελληνική Λύση ζητά «να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών από το 2012 και μετά».

Τέλος την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για να βρεθούν τυχόν ευθύνες του Κ. Καραμανλή ζήτησε η Νέα Αριστερά, με την Πλεύση Ελευθερίας να καταθέτει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλος καταγγέλλοντας την πρόωρη λήξη των εργασιών της.

Πάντως ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση, τα πορίσματα θα φτάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση εντός του Μαρτίου. Κατά πάσα πιθανότητα κάτι τέτοιο θα συμβεί στις 20 Μαρτίου

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι