ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτοδυναμία σάλπισε στο Συνέδριο ο Μητσοτάκης

Αυτοδυναμία σάλπισε στο Συνέδριο ο Μητσοτάκης, Σπύρος Γκουτζάνης

Το βασικό προεκλογικό του αφήγημα ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, επαναφέροντας την ρητορική της αυτοδυναμίας και διακηρύσσοντας παράλληλα ότι δηλώνει «παρών στο μέλλον της χώρας».

Στην πανηγυρικού τύπου ομιλία, που διακοπτόταν διαρκώς από τα χειροκροτήματα των συνέδρων – ενίοτε άστοχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά επιτέθηκε δριμύτατα στους πολιτικούς του αντιπάλους και έθεσε τα διλήμματα και το διακύβευμα των εκλογών.

Ξεδίπλωσε το βασικό αφήγημά, με το οποίο θα πορευθεί προς τις εκλογές: ότι οι κρίσεις πρώτα της πανδημίας και μετά η ενεργειακή είναι εισαγόμενες και η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν για να την αντιμετωπίσει καθώς επίσης ότι γύρω από την διαχείρισή τους συγκρούονται οι δυνάμεις του ρεαλισμού με τις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Περιέγραψε τα διλήμματά του στον δρόμο προς τις εκλογές ενώ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από τις παλαιότερες δηλώσεις του για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Παράλληλα, απαντώντας στην παρασκηνιακή φημολογία και φιλολογία που σχετίζονται με τα σενάρια της επόμενης ημέρας και τον αποκλείουν από μία κυβέρνηση συνεργασίας, έκλεισε την ομιλία του διακηρύσσοντας «δηλώνω παρών στο μέλλον της χώρας». Επανέφερε, αν και όχι καθαρά. τον στόχο της αυτοδυναμίας λέγοντας: «Σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού σημαίνει μία ισχυρή κυβέρνηση…Δυνατή ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Απέναντι στα περιχαρακωμένα άλλα κόμματα η νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση προκύπτει σαν αντικειμενική αναγκαιότητα. Η πατρίδα και η κυβέρνηση απέδειξαν ότι μπορούν να ξεπερνούν τις τρικυμίες και η παράταξη μπορεί να αποτελέσει την κοίτη, το προοδευτικό κέντρο στο οποίο συγκλίνουν οι δυνάμεις. Οι Έλληνες θα διαπιστώσουν ποια δύναμη εξελίσσεται και ποια μένει δέσμια του παρελθόντος. Και ποιο κόμμα ξέρει να εκλέγεται μόνο του αλλά να απευθύνεται σε όλους… ».

Έβαλε τις δικές του διαχωριστικές γραμμές παίζοντας με τα σύμβολα και τις έννοιες: «Οι διαφορές των αντιλήψεων δεν καταργήθηκαν, στην θέση του αριστερά δεξιά είναι πια καθήλωση ή εξέλιξη, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Τα ρήματα είναι γκρεμίζω ή χτίζω, υπόσχομαι ή πράττω…Οι αντίπαλοι δεν αναζητούν λύσεις αλλά μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα…Το έθνος και η πατρίδα αποκτούν νέα διάσταση με τον πατριωτισμό της ευθύνης και του ρεαλισμού που τον διακρίνει από τον εθνικισμό. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα συνυπάρχει με την εθνική ταυτότητα…». Περιέγραψε και το διακύβευμα των εκλογών. «Οι Έλληνες θα έχουν να επιλέξουν μία Ελλάδα που ενισχύεται με νωπή στη μνήμη τους τι έζησαν από το 2015 μέχρι το 2019 και βάζοντας στο μυαλό τους τους παλιούς πρωταγωνιστές στην θέση των νέων προκλήσεων…». Υπογράμμισε δε τα τρία «Σ»: Σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη είναι ότι ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον βασικό του αντίπαλο. Επέκρινε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν είναι ουσιαστικό ένα συνέδριο αν δεν αναζητά τις αιτίες που το οδήγησαν σε τρεις ήττες και αν οι ίδιοι γερασμένοι πρωταγωνιστές φωνάζουν τα ίδια γερασμένα συνθήματα. Και αν ο ένας και μοναδικός αρχηγός συμμετέχει σε εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του».

Σε άλλο σημείο κατηγόρησε τους αντιπάλους του: «Από τις εισαγόμενες κρίσεις θρέφονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που επενδύουν στην δημαγωγία. Αγνοούν ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πάθει και έχουν μάθει». Κάνοντας αναφορά στην πολιτική ασφάλειας αναφέρθηκε στα Πανεπιστήμια και τις καταλήψεις και λιγότερο στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος για να κατηγορήσει ξανά την αντιπολίτευση: «Με το πολιτικό περιθώριο φλερτάρουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι επιτυχίες στον τομέα της ασφάλειας θέλουν χρόνο. Η αρχή έγινε και η ελευθερία στα Πανεπιστήμια έχει κατοχυρωθεί…Η φύλαξη των συνόρων μας μηδένισε τις μεταναστευτικές ροές, η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν εκτεταμένο απολογισμό των πεπραγμένων της τριετίας, παραθέτοντας πλήθος στατιστικών και αριθμητικών στοιχείων για να υπογραμμίσει τις επιτυχίες του και να υποστηρίξει την συνέπεια με τις προγραμματικές του εξαγγελίες. «Οι 33 μήνες που άλλαξαν την Ελλάδα σε όλα τα πεδία» ήταν ο τίτλος του, από την οικονομία και την ανάπτυξη μέχρι την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

“Είμαστε με την Ουκρανία”

Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του στην διεθνή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε σε όλο τον κόσμο και κάνει αχαρτογράφητες τις διεθνείς εξελίξεις, δεν περιορίζεται στα όπλα, χρησιμοποιεί την ενέργεια και μετατρέπεται σε βόμβα για την παγκόσμια οικονομία. Όλοι είμαστε σε πόλεμο σε πολλαπλά επίπεδα. Η εισβολή της Μόσχας γίνεται μοντέλο προσομοίωσης για τις σχέσεις της κάθε χώρας με τους γείτονές της. Στο οικονομικό πεδίο προκαλεί τεράστιο κύμα ανατιμήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στους λογαριασμούς του ρεύματος και στην διασύνδεσή τους με τις τιμές του φυσικού αερίου την οποία θα καταργήσουμε μετά την 1η Ιουλίου. Ωστόσο δίχως ευρωπαϊκή πολιτική δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Αναφέρθηκε στο χθεσινό πρόγραμμα στήριξης κλείνοντας το μάτι στην μεσαία τάξη λέγοντας ότι «η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εξουδετερώνουμε στην πράξη τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής…Για να ξέρουμε ποιος είναι προοδευτικός και στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν τον τυχοδιωκτισμό κάποιων άλλων».

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για πολιτική ίσων αποστάσεων: «Η κρίση είναι πεδίο αντιπαράθεσης του αποτελεσματικού ρεαλισμού και του λαϊκισμού. Οι δημαγωγοί προτείνουν εύηχες και ανεφάρμοστες λύσεις και κρύβουν τις πραγματικές αιτίες. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Ανάμεσα στους καταπατητές των συνόρων και των υπερασπιστών, μεταξύ του δεσποτισμού και της δημοκρατίας. Είμαστε με την ειρήνη και την νομιμότητα. Ναι είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με την δημοκρατία και την ελευθερία. Είμαστε με την Δύση. Στηρίζουμε τους φίλους μας ώστε να μπορούμε να ζητήσουμε αν χρειαστεί την δική τους συμπαράσταση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version