Αύξηση στον κατώτατο μισθό – Μια ξεχασμένη υπόθεση

Αύξηση κατώτατου μισθού – Μια ξεχασμένη υπόθεση, slpress

Τα εργασιακά και η αύξηση στον κατώτατο μισθό  προστέθηκαν στην αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης, δίπλα στα ανοιχτά εθνικά θέματα και τα θέματα δημόσιας τάξης. Η αρχή έγινε με την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουλή να απαντήσει, και συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, που  παρέπεμψε, κατά την αντιπολίτευση, στις καλένδες το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας είπε ότι μετά από εισήγηση Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου. «Είχαμε βάλει στόχο από το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας -το είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η αύξηση αυτή να είναι τέτοια ώστε σε μια τριετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει περίπου στα 703 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια ότι «σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ», οπότε «υπάρχει ακόμη περιθώριο» και έκλεισε το θέμα λέγοντας, ότι «δρομολογείται μια αύξηση και η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά». Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν, ωστόσο, τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όχι μόνον για το ύψος της αύξησης, αλλά και για το χρονικό βάθος της εφαρμογής της.

“Πάγωμα” και “κωλοτούμπα”

Πρώτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «επισημοποίηση αυτού που όλοι γνωρίζαμε», ότι δηλαδή η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού «παραπέμπεται στις καλένδες». Σημείωσε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή είναι άλλη «μία διάψευση, μέσα σε μόλις έξι μήνες πρωθυπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη» και ότι «η περίφημη “συμφωνία αλήθειας” που διαλαλούσε προεκλογικά ο αρχηγός της ΝΔ μετατράπηκε ταχύτατα σε κενό γράμμα».

«Πάγωμα μισθών» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, για αύξηση στον κατώτατο μισθό «μόλις 50 ευρώ και μάλιστα σε βάθος τριετίας» και έκανε λόγο για «πρόκληση», αφού την ίδια ώρα είναι «δεδομένες οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση σχολίασε ότι οι εξελίξεις είναι άλλη μία «κωλοτούμπα» του Μητσοτάκη «λίγους μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης». Πρόσθεσε  μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του μεταθέτει την υλοποίηση του μέτρου «για την προεκλογική περίοδο, ίσως και στην επόμενη κυβέρνηση της χώρας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, προεκλογικά, η ΝΔ και ο πρωθυπουργός είχαν δεσμευτεί για διπλάσια αύξηση σε σχέση με την ανάπτυξη στον κατώτατο μισθό. Όπως σχολίασε, ωστόσο, η Έφη Αχτσιόγλου, «το  τελευταίο διάστημα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην γίνει το 2020». Η πρώην υπουργός Εργασίας, επί των ημερών της οποίας καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος, τόνισε επίσης ότι μια νέα αύξηση δεν θα βελτίωνε απλώς την θέση των εργαζομένων, αλλά θα ενίσχυε και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας «μέσω της τόνωσης της κατανάλωσης».

Απο τα εργασιακά στο Ασφαλιστικό

Η κόντρα για τα εργασιακά είχε ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή με την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση της οποίας δεν παρέστη όμως ο πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε καυστικά την απουσία και το Μαξίμου απάντησε μέσω διαρροών, επικαλούμενο το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, εξαιτίας της άφιξης του στρατάρχη Χαφτάρ και συναντήσεων για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Τσίπρας πάντως επανέλαβε τις έντονες επικρίσεις του για την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά, κάνοντας λόγο για απολύσεις που επανήλθαν μετά από πέντε χρόνια και για «διαρκές ξήλωμα όλων των κεκτημένων των εργαζομένων που κατάφερε να θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Υποστήριξε μάλιστα ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με τις αποφάσεις του, με τις οποίες «επιτείνει επιδεικτικά την ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τον δικαιώνει και «επιβεβαιώνει» με το παραπάνω όσα ο ίδιος λέει στον πρωθυπουργό στην σχετική ερώτησή του.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι τη Δευτέρα τίθεται σε διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό και στη συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την ψήφισή του να εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx