ΑΠΟΨΗ

Μπορεί η αποχή να μην είναι 60% αλλά παραμένει πολιτικά εκκωφαντική

Μπορεί η αποχή να μην είναι 60% αλλά παραμένει πολιτικά εκκωφαντική, Μάκης Ανδρονόπουλος

Μια ακόμη πολιτική συνωμοσία από το όλο πολιτικό μιντιακό και δημοσκοπικό σύστημα εκδηλώθηκε το βράδυ των εκλογών εις βάρος του εκλογικού σώματος, με στόχο να καταβάλει το φρόνημά του και να εδραιώσει το ψευδοθεώρημα πως «όλοι ίδιοι είναι», άρα ψηφίζουμε αυτούς που ξέρουμε και είναι χαριτωμένοι, όπως ο Γιώργος Αυτιάς και ο super star του TikTok Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος «το έχει» σε τέτοιο βαθμό που έχει μπερδέψει τους ψυχαναλυτές για το ποιος είναι ο πραγματικός Κυριάκος, του TikTok ή της Βουλής;

Η μεγάλη απάτη εις βάρος των πολιτών συνίσταται στη μέτρηση της αποχής με βάση το γελοίο νούμερο των πανβρώμικων, ήτοι μη εκκαθαρισμένων εκλογικών καταλόγων, που ανέρχεται στα 9.814.685 άτομα, δηλ. όσο το σύνολο του πληθυσμού. Έτσι, αφού ψήφισαν μόνο 3.976.085 είναι εύλογο να βγαίνει αποχή 58,61% και συμμετοχή μόλις 41,39%. Αυτή είναι η νομικώς τυπική αλήθεια, η οποία είναι ψευδής και παραπλανητική.

Το πρόβλημα της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων είναι παλιό, αλλά βολεύει το σκοτεινό σύστημα. Ανεπίσημες εκτιμήσεις τοποθετούν το πραγματικό εκλογικό σώμα μεταξύ 7 και 6,5 εκατ. ψηφοφόρους.

Με βάση το σενάριο των 7 εκατ. και με δεδομένο ότι ψήφισαν 3.976.085 τότε ή αποχή ήταν 43,2% και η συμμετοχή 56,8%. Με 6,5 εκατ. ψηφοφόρους, η αποχή πέφτει στο 38,84% και η συμμετοχή ανεβαίνει στο 61,16%. Αυτά κάνουν την καταψήφιση όλων πιο σκληρή, πιο αποδοκιμαστική. Αν σκεφτούμε και ότι αυτοί που πήγαν και ψήφισαν και έριξαν λευκό ή άκυρο είναι 2,12% και ότι τα κόμματα που έμεινα εκτός Βουλής έλαβαν 14,63% η κατακραυγή είναι στο όριο της απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος…

Η αποχή και τα συμπεράσματα

Με αυτά τα δεδομένα αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (14,92%) και το ΠΑΣΟΚ (12,79%) όχι μόνο δεν προσπέρασαν την καθίζηση της ΝΔ στο 28,31%, αλλά πήραν μαζί μόλις 27,71%. Στο χώρο αυτό που έχει επιλέξει να ανήκει στην κεντροαριστερά, το μόνο ενδιαφέρον που σημειώθηκε είναι η μάλλον οριστική εξαφάνιση της Νέας Αριστεράς (2,45%), του άμοιρου ΜέΡΑ25 (2,54%), των Πατριωτών του Λοβέρδου (1,45%) και του Κόσμου του Κόκκαλη (1,08%). Εδώ αναφύεται ένα ζήτημα για τη Νέα Αριστερά, η οποία μετά τη διάσπαση που διέπραξε και την κατακραυγή που εισέπραξε νομιμοποιείται να κρατάει τις έδρες που υπεξαίρεσε.

Είναι μάλλον δεδομένο από τις δηλώσεις Κασσελάκη και Ανδρουλάκη πως δεν πρόκειται να δρομολογήσουν κάποια σύγκλιση-σύμπραξη, παρά τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάλυση με βάση της κοινή λογική. Η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει στο γήπεδο των ζυμώσεων με 3,40%. Το επικείμενο συνέδριο του Αλέξη Τσίπρα και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να είναι δύο κομβικά σημεία για τις εξελίξεις στο χώρο.

Στην αντιπέρα όχθη, ο διπλασιασμός εκλογικής ισχύος του Βελόπουλου (9,30%) που πέρασε στην 4η θέση μπροστά από το τιμημένο ΚΚΕ, η Νίκη με το 4,37% και το 3,04% της Λατινοπούλου επιβεβαιώνουν μια δυναμική στο χώρο της αντι-παγκοσμιοποιημένης και αντι-νεοφιλελεύθερης δεξιάς που μαζί με τις αντίστοιχες πατριωτικές ψήφους που πήγαν σε εκτός Βουλής κόμματα μας κάνουν ένα 20%.

Συμπερασματικά, η ΝΔ κινήθηκε στο κάτω όριο της ιστορικής της δύναμης 28-33%, η μη νεοφιλελεύθερη πατριωτική δεξιά στο 20%, ο πάλαι ποτέ πασοκικός χώρος και της ανανεωτικής αριστεράς στο 27-31% που σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι