Μπορεί με τα επιδόματα να γυρίσει το κλίμα ο Κυριάκος;
27/04/2025
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την εγχώρια, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές και οι πλέον αισιόδοξες. Συνεπώς, όπως συνηθίζεται να λέμε, ακόμα και πολύ “μικρές ανάσες” με κάθε λογής επιδόματα, μόνιμα ή εφάπαξ, κάτι είναι και κάπου βοηθούν, τουλάχιστον τους πλέον αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μέτρα στήριξης – που όμως ότι μπει στη τσέπη θα μπει από τον Νοέμβρη – είναι αν αυτά μπορούν να “καταλαγιάσουν” τον θυμό της κοινωνίας και τις διαμαρτυρίες για τα οικονομικά βάρη που έχει φορτωθεί και τις άδικες και αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης για μείζονα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, η υγεία κα.
Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες – και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης – και γνωρίζουν και καταλαβαίνουν πως κάτι τέτοιο (η καταλλαγή του θυμού και των διαμαρτυριών) είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Οι συνταξιούχοι δύσκολα πείθονται με ένα επίδομα 250 ευρώ, όταν μάλιστα δεν πήραν λίγο νωρίτερα τις συντάξεις τους λόγω Πάσχα. Δώρο άδωρο είναι και η επιστροφή ενός ενοικίου τον χρόνο, καθώς ο μέσος όρος των δηλωμένων ενοικίων φτάνει μόλις τα 254 ευρώ και κάθε αύξηση σε ό,τι δηλώνουν οι ενοικιαστές θα μπορούσε να στείλει στα ύψη, όχι μόνο τα ενοίκια, αλλά και την φοροδιαφυγή. Όσο για τους μικρομεσαίους γνωρίζουν ότι από την δική τους τσέπη βγαίνουν τα φορολογικά έσοδα.
Η κυβέρνηση προσδοκά σε μια έστω μικρή βελτίωση του πολιτικού κλίματος (μέσω των δημοσκοπήσεων) και στην δημιουργία προσδοκιών με τα όσα ακούγονται για το οικονομικό πακέτο που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για αυτή είναι το σοβαρό ενδεχόμενο, οι όποιες μικρές παροχές επιδοματικού χαρακτήρα, να αποτελούν ομολογία αποτυχίας όψεων της κυβερνητικής πολιτικής, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της στέγασης.
Το “πακέτο ΔΕΘ”
Όσο για τις προσδοκίες καθ’ οδόν για την ΔΕΘ, καλό μεν πολιτικά είναι για το κυβερνών κόμμα ότι καλλιεργούνται, ωστόσο το θέμα είναι αν αυτό τουλάχιστον το πακέτο θα εμπεριέχει κάποιες ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις για σημαντικά τμήματα της κοινωνίας, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες , οι μικρομεσαίοι κα. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα όσα λέγονται στο Μαξίμου και στο Οικονομικό Επιτελείο, το “πακέτο ΔΕΘ” θα αφορά φορολογικές ελαφρύνσεις , τα τεκμήρια κα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πάντως δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται για το σύστημα φορολόγησης τους. Κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν, αλλά πλήρης κατάργηση του πρέπει να θεωρείται απίθανη, καθώς συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα.
Οι μικρομεσαίοι βρέθηκαν στη δίνη διαδοχικών κρίσεων και κλήθηκαν να “πληρώσουν” παραπάνω και μέσω φορολογίας, ενώ επλήγησαν ιδιαίτερα και από τον πληθωρισμό τα απανωτά κύματα ακρίβειας. Τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις είναι, λοιπόν, εξαιρετικά περιορισμένα.
Οι όποιες πολιτικές εξελίξεις είναι συνυφασμένες με το αν και κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οικονομικά ευρύτατα κοινωνικά στρώματα που στενάζουν εδώ και χρόνια από τις περιοριστικές πολιτικές, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς κα. Αν ικανοποιηθούν σε μια σχετικά μονιμότερη βάση, πέραν των επιδοματικών πολιτικών, κάποια ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ίσως ο θυμός αρχίσει να υποχωρεί.
Ανεξαρτήτως όμως του τι κάνει η κυβέρνηση και πως πορεύεται, η αντιπολίτευση οφείλει όχι μόνο να έχει καθαρές και διακριτές προτάσεις, αλλά να πείσει την κοινωνία ότι μπορεί να κυβερνήσει και δώσει καλύτερες προοπτικές για την κοινωνία. Διαφορετικά είτε με πολύ θυμό, είτε με λιγότερο, ένα τμήμα της κοινωνίας θα πάει στις κάλπες για επιλογή κυβέρνησης και εκεί η αντιπολίτευση θα πρέπει να έχει πείσει ότι μπορεί να αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης – είτε θα “εξαϋλωθεί” περαιτέρω.