ΑΝΑΛΥΣΗ

Χαμένο στις επισυνδέσεις το Μαξίμου – Πώς θα πάει ο Κυριάκος στη Βουλή

Χαμένο στις επισυνδέσεις το Μαξίμου - Πώς θα πάει ο Κυριάκος στη Βουλή, Σπύρος Γκουτζάνης

Αν και πολυχρησιμοποιημένη η φράση «καζάνι που βράζει» αυτή την φορά αποδίδει την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, μετά και την τηλεοπτική δήλωση Μητσοτάκη που δεν έπεισε κανέναν για τις… επισυνδέσεις, εκτός ίσως από ορισμένους υπουργούς, που επιθυμούν να κρατήσουν τους θώκους τους.

Τόσο εντός της ΝΔ όσο και στο ευρύτερο σύστημα εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται “τελειωμένος”, και βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα τόσο της ΝΔ όσο και της διακυβέρνησης της χώρας. Η γραμμή άμυνας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, ούτε και ο Γρηγόρης Δημητριάδης που είναι ένα ικανό στέλεχος και είναι απώλεια η απομάκρυνσή του». Ακολούθως ότι «δεν θα πέσει μία καλή κυβέρνηση διακινδυνεύοντας την πορεία της χώρας για μία υπόθεση παρακολούθησης». Το περίεργο είναι ότι βρίσκονται ακόμη υπουργοί και βουλευτές πρόθυμοι να την προβάλλουν, δείχνοντας ότι δεν διαθέτουν στοιχειώδη δημοκρατική συνείδηση και δεν αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις που έχει η κατάργηση της προστασίας του ιδιωτικού βίου και των συνταγματικών εγγυήσεων, μέσα από τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ και έφθασαν μέχρι και τον πολιτικό αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Είναι βάσιμη η κατηγορία ότι είχε οικοδομηθεί ένα παρακρατικό σύστημα για το οποίο την αντικειμενική πολιτική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός και το οποίο παρακολουθούσε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Φυσικά, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν παρακολουθήσεις. Όταν όμως αποκαλύπτονται υφίστανται τις συνέπειες. Η παρούσα κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη, αποενοχοποιώντας τις υποκλοπές και κάνοντας τις παρακολουθήσεις κανονικότητα.

Το Μαξίμου σε ταραχή

Το κυβερνητικό αφήγημα, όπως το εξέθεσε εν πολλοίς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει τεράστια κενά και δυσχεραίνει την περαιτέρω πολιτική διαχείριση του σκανδάλου. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη (εννοεί νομότυπη) και δικαιολογημένη», συνεπώς υπαγορευόταν από λόγους εθνικής ασφαλείας. Τότε όμως γιατί ήταν λάθος; Αντίθετα θα έπρεπε να συνεχιστεί. Η κατηγορία αυτή είναι βαριά για τον αρχηγό του τρίτου και ιστορικού κόμματος της χώρας. Ύποπτος για προσβολή της εθνικής ασφάλειας; Ακολούθως εάν δεν λένε ψέματα και υπαγορευόταν από λόγους εθνικής ασφάλειας γιατί ενέπλεξαν τις υπηρεσίες της Ουκρανίας και της Αρμενίας για να δεχθούν κατηγορηματική διάψευση από αυτές τις χώρες; Τι λόγους εθνικής ασφάλειας της δικής μας χώρας εξυπηρετούσε το αίτημα παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή που υποβλήθηκε από τρίτες χώρες;

Το εν γένει νομικό σκεπτικό του πρωθυπουργού το κατέστρεψε κυριολεκτικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος με μία δήλωση που έχει και πολιτική στόχευση, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των εκλογών και βάζοντας τέλος στην πιθανή συνεργασία του πολιτικού χώρου που ακόμη εκφράζει, με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λέγεται ότι το σκεπτικό Μητσοτάκη διαμόρφωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και γι’ αυτό βγήκε σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο -και η αντιπαράθεση έχει όντως ενδιαφέρον. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα για την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι είχαν εγκριθεί επί των ημερών της περισσότερες από 14.000 παρακολουθήσεις πολιτών, πάντα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τι απέδωσαν αυτές οι παρακολουθήσεις; Στην πορεία τους δεν προέκυψε στοιχείο για κανέναν; Δημιουργείται τότε η βάσιμη υπόνοια ότι δεν εξυπηρετούσαν εθνικούς σκοπούς αλλά πολιτικούς και ενδεχομένως επιχειρηματικούς.

Ο φόβος της… επισύνδεσης

Φυσικά οι επικοινωνίες (αν και με τον φόβο της παρακολούθησης) έχουν ανάψει μεταξύ βουλευτών και στελεχών της ΝΔ που διερευνούν τις δυνατότητες για να σωθεί οτιδήποτε σώζεται. Η αγωνία τους είναι τι άλλο θα προκύψει τις επόμενες ημέρες. Σχεδόν όλοι είναι βέβαιοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε και ότι υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματικών παραγόντων. Αν έλθουν στην δημοσιότητα θα είναι καταστροφή. Ακόμη όμως και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την δυναμική της και ίσως και τις μέρες της. Ως καλύτερη λύση προβάλλονται οι πρόωρες εκλογές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, όπου με βεβαιότητα θα τις ζητήσει το σύνολο της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δεχθεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το επόμενο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας εν κινήσει, όσο η ΝΔ έχει ακόμη την κυβέρνηση και να πάει είτε σε πρόωρες εκλογές είτε στην λήξη με άλλον αρχηγό. Το σενάριο είναι δύσκολο, αφού προϋποθέτει αποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η ΝΔ δεν είναι το αγγλικό συντηρητικό κόμμα), αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι έχει πλεονεκτήματα. Μειώνει την συνολική ευθύνη της ΝΔ και επιπλέον με έναν άλλο αρχηγό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές – το οποίο φυσικά έχει αποκλειστεί όσο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. Φυσικά το επικρατέστερο πλέον σενάριο, σε κάθε περίπτωση, είναι η περαιτέρω σύγκληση των δυνάμεων της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Στα παρασκήνια της ΝΔ υπάρχουν διαρροές που φέρουν δυσαρεστημένους από τις εξελίξεις τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Το εάν εκφράσουν και δημόσια την δυσαρέσκειά τους μένει να φανεί. Δύσκολα θα το κάνουν αν δεν έλθουν στην δημοσιότητα νέα στοιχεία. Καθώς όμως το θέμα της διαδοχής έχει πλέον ανοίξει είναι σαφές ότι και οι δύο θα θελήσουν να παίξουν ρόλο είτε τώρα είτε στην συνέχεια. Ακούγεται όμως και το όνομα γυναίκας πολιτικού, της Όλγας Κεφαλογιάννη, αν και είναι αμφίβολο αν συμφωνεί η ίδια. Τα πρόσωπα που ακούγονται προέρχονται όλα από τον καραμανλικό χώρο. Στις πολιτικές και οπωσδήποτε στις εσωκομματικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ και ο επικεφαλής της ομάδας του ευρωκοινοβουλίου. Έχει ενδιαφέρον ότι οι βουλευτές που μέχρι στιγμής υπερασπίζονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Άδωνις, Άννα Μισέλ, Βούλτεψη), προέρχονται από την πάλαι ποτέ σαμαρική ομάδα.

Η μητέρα των πολιτικών μαχών

Τόσο για την υπόθεση Ανδρουλάκη όσο και για την εν γένει δράση της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνολο της αντιπολίτευσης την Πέμπτη 25 Αυγούστου στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να κερδίσει χρόνο και γι’ αυτό δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει αμέσως η Βουλή. Μετέθεσε το άνοιγμα της Ολομέλειας για τις 22 Αυγούστου ώστε τελικά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να γίνει την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Δεν είναι βέβαιο ότι η καθυστέρηση ήταν καλή επιλογή. Το θέμα αντί να ξεχαστεί σέρνεται και κάθε μέρα επιβαρύνει την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι η τελική πολιτική μάχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν την κερδίσει θα έχει ακόμη κάποιο περιθώριο χειρισμών. Εάν την χάσει και πολύ περισσότερο αν υποστεί συντριπτική ήττα από την αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας θα πρέπει να αρχίσει να μετρά αντίστροφα. Οι βουλευτές του, μεταξύ των οποίων οι δύο πρώην αρχηγοί και πρωθυπουργοί θα χειροκροτήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν θα λέει ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κόμματος και χιλιάδων ακόμη πολιτών; Εν ολίγοις θα τον επιδοκιμάσουν για την οικοδόμηση και λειτουργία ενός παρακρατικού συστήματος παρακολούθησης που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx