ΑΝΑΛΥΣΗ

Χαριστική βολή στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δίνει ο Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος: "Δεν ενδιαφέρομαι για πρωθυπουργός"

Με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για το πολύκροτο πόρισμα της Αρχής για τις υποκλοπές, με τις πληροφορίες να φέρουν τον πρόεδρο της αρχής, Χρήστο Ράμμο, να του έχει παραδώσει τον “καυτό φάκελο” της υπόθεσης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά: «Ευτυχώς υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, το φως θα νικήσει το σκοτάδι», ενώ σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας έχει κάθε λόγο να επιχαίρει που οι υποκλοπές “τελειώνουν” το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, σίγουρα βλέπει με ενδιαφέρον την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να παραστεί σε εκδήλωση για τις υποκλοπές, που προκαλεί πολιτικούς τριγμούς. Μοιάζει σαν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει να δώσει την “χαριστική βολή ” στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τον, εμφανώς προβοκατόρικο τίτλο της εκδήλωσης “Μένουμε Ευρώπη;” (άκρως εμφατικό το ερωτηματικό) και με την σύνθεση των ομιλητών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάσω Κιντή «υπάρχουν ομιλητές που… ανέχθηκαν χωρίς κάποια ένσταση πολλά αντισυνταγματικά και αντι-ευρωπαϊκά (ενδεικτικά δημοψήφισμα, τηλεοπτικές άδειες, Νovartis)… Συμπαρατάχθηκαν επίσης με αυτούς που έβριζαν και λοιδορούσαν όσους ήταν το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”», ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση και της Άννας Διαμαντοπούλου.

«Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο», ήταν η απάντηση του Βενιζέλου, ο οποίος είναι ένας εκ των ομιλητών, από κοινού με τον κορυφαίο συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Οι υποκλοπές δεν επέφεραν μόνο ένα σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, αλλά και ένα ρήγμα στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κεντρώο-εκσυγχρονιστικό χώρο (το “ακραίο Κέντρο”, κατά τους επικριτές του) που είχε συμπαραταχθεί με τον Μητσοτάκη, στην λογική του “να φύγουν οι λαϊκιστές-αντιευρωπαϊστές” του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ρήγμα” από τις υποκλοπές

Ως γνωστόν ο Μητσοτάκης, υποτιμώντας τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της παράταξης του, επέλεξε από τις αρχές της πρωθυπουργικής του θητείας, να υπουργοποιήσει πρόσωπα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία παραδείγματα, η επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ένα από τα “δυνατά χαρτιά” του “επιτελικού κράτους”.

Έντονη φημολογία υπήρχε και για την υπουργοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου, εξάλλου είχε προταθεί από τον Μητσοτάκη ως επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Σε ότι αφορά τον Βενιζέλο, εντάχθηκε στην “Ομάδα Υψηλού Επιπέδου” του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ως μία προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, σε μία εμφανή προσπάθεια του να πλαγιοκοπήσει το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι που ήρθαν οι υποκλοπές και η “νόμιμη επισύνδεση” του Νίκου Ανδρουλάκη, που έκαναν τον Βενιζέλο να “πάρει το όπλο του”, αποδομώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Πρόσφατα επέκρινε και την επίμαχη γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έβαλε “φρένο” στον έλεγχο των παρόχων τηλεφωνίας από την ΑΔΑΕ, γνωμοδότηση που δείχνει τον «δρόμο προς τον αυταρχισμό», κατά τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, μία από τις επιφανέστερες δημοσιογραφικές “πένες” του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι παρεμβάσεις Βενιζέλου

Πάντως, να σημειωθεί πως και πολύ πριν το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο Βενιζέλος σε δημόσιες παρεμβάσεις του επέλεγε, όχι απλώς να επικρίνει την κυβέρνηση σε μία σειρά ζητημάτων (από την εξωτερική πολιτική, μέχρι την διαχείριση της πανδημίας) αλλά και να “πυροβολεί” το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία. «Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός (λίγο πριν αρχίσει να αναφέρεται στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω της περίφημης “τοξικότητας” της αντιπολίτευσης) είχε μιλήσει στην Βουλή για τον “εκτσογλανισμό” του ΣΥΡΙΖΑ, έναν όρο που είχε εισαγάγει ο Βενιζέλος, την περίοδο που ο ίδιος δέχονταν την σκληρή και συχνά εκτός ορίων πολεμική από τον ΣΥΡΙΖΑ, στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Προ του σκανδάλου των υποκλοπών, το πιο σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις Βενιζέλου-Μητσοτάκη είχε έρθει τον Ιανουάριου του 2022. Ήταν τότε που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει με οργή όταν ο πρωθυπουργός, σε μία αποστροφή του, είχε υπερασπιστεί αποκλειστικά τα προερχόμενα από τη ΝΔ πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis. Ο Βενιζέλος τότε είχε μιλήσει για «ακραία κομματική και μη θεσμική συμπεριφορά»

Σε άλλο πεδίο η αντιπαράθεση

Βεβαίως η επιλογή Βενιζέλου (αλλά και Αλιβιζάτου) να παραστούν σε μία εκδήλωση, κύριοι ομιλητές της οποίας είναι η “φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ιντελιγκέντσια” είναι μία ευθεία αποδόμηση του ιδεολογικού πυρήνα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ ως “απειλή” για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την τότε κυβέρνηση του ένα βήμα προς τον “ολοκληρωτισμό”. Δεν θα ταυτίσουμε τον κ. Μητσοτάκη με τον Τσαουσέσκου (όπως έκανε ένας γνωστός καθηγητής, παλιός υποστηρικτής του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου) όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών, προφανώς και απογυμνώνει το εν λόγω αφήγημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός συντηρούσε με δημόσιες παρεμβάσεις του το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, προχωρώντας στην ανιστόρητη εξίσωση του λαϊκισμού και του αντιμνημονιακού μετώπου, με τους “εχθρούς της δημοκρατίας” (βάζοντας στην εξίσωση ακόμα και την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή) εξαιρώντας βέβαια από τους “λαϊκιστές, αντιδημοκράτες-αντιμνημονιακούς” τον Αντώνη Σαμαρά.

Πλέον η ΝΔ επιλέγει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, πότε υπενθυμίζοντας την στάση Τσίπρα έναντι της ελληνογαλλικής συμφωνίας («εθνικά επικίνδυνη» την είχε χαρακτηρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) και την στάση του στο επεισόδιο με την “νεκρή, μικρή Μαρία του Έβρου”, καθώς η Κουμουνδούρου όντως εκτέθηκε με την σπουδή της να υιοθετήσει μία «από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις fake news στην ιστορία», κατά τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι φιλοκυβερνητικοί λογαριασμοί στα social media (και φυσικά τα trolls) απέδωσαν κίνητρα “εθνικής μειοδοσίας” στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της φερόμενης παρακολούθησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υπόθεση που στην πραγματικότητα συσκοτίζει η στάση της κυβέρνησης που επιδιώκει να μπλοκάρει την ενημέρωση μιας, αναγνωρισμένης από το Σύνταγμα, ανεξάρτητης αρχής. Πάντως, ο θεωρούμενος παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ηγετών του “ακραίου Κέντρου” Βενιζέλος, δεν μετέχει σε αυτού του τύπου την αντιπαράθεση…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx