ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χαρτζιλίκι 13 ευρώ στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό

Χαρτζιλίκι 13 ευρώ στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό, Σπύρος Γκουτζάνης

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, από τα 650 στα 663 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που απέχει βέβαια πολύ από τα 751 ευρώ. Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για πάγωμα του κατώτατου μισθού, αν και στην τοποθέτησή του στην στο Υπουργικό Συμβούλιο, θέλησε να το εμφανίσει ότι ήταν αύξηση (παρά τις εισηγήσεις τους) και ότι συμβολίζει τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας.

Αν και προσπάθησε να το εμφανίσει ως συνέπεια της ύφεσης και της μείωσης του ΑΕΠ, εντούτοις δεν ανέφερε οτιδήποτε για την προοπτική ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού, παρότι έδωσε μία εξωραϊσμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, «με όλους τους δείκτες της οικονομίας να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά», όπως επεσήμανε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Όπως ξέρετε στον σχετικό διάλογο που προηγήθηκε, οι Συνομοσπονδίες των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπόρων, είχαν ζητήσει το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία. Και πράγματι –όπως όλοι γνωρίζουμε– το ΑΕΠ. πέρυσι μειώθηκε περίπου κατά 8%, κατά συνέπεια οι συνθήκες αυτές ισχύουν. Αυτό το οποίο όμως επίσης ισχύει είναι ο δυναμισμός της ελληνικής οικονομίας, οι προοπτικές της, τις οποίες εμπιστεύομαι και προσωπικά».

Συμβολική η αύξηση

Φυσικά αναγνώρισε ότι «Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων». Σημείωσε ακόμη ότι έρχεται σε συνέχεια «Ενός γιγαντιαίου προγράμματος το οποίο ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ, το οποίο επί 18 μήνες στήριξε το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, αλλά και τη ρευστότητά των επιχειρήσεων. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι η αύξηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει ένα κύμα φοροελαφρύνσεων, αλλά και μικρότερων εισφορών, που και αυτές με τη σειρά τους υποστήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των εργαζομένων».

»Τώρα η ενίσχυση αυτή έρχεται να τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Έχει ένα ύψος το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και συμβολικό. Είναι, όμως, απολύτως ρεαλιστική… Με λίγα λόγια θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την απόφαση αυτή ως ένα διπλό σήμα: Ένα σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής, καθώς όλοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά αφού παρά τις δυσκολίες, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι «Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης. Και όλα αυτά πριν πέσουν ακόμα στην πραγματική οικονομία οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης». Ο κ . Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της πανδημίας και τον εμβολιασμό: «…Θα επαναλάβω –για ακόμα μία φορά– ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον».

Η υπόλοιπη ατζέντα

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Η πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο καλοκαίρι και από το φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις «πολύ σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται».

»Αίρεται αν διαπραχθούν νέα σοβαρά εγκλήματα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες για μία σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών. Πρόκειται με άλλα λόγια, για αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».

«Εμπαιγμό» βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Εμπαιγμό και προσβολή» χαρακτηρίζει την σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού κράτησε παγωμένο τον κατώτατο μισθό για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφάσισε σήμερα μία προσχηματική αύξηση 2%, με την οποία δεν εξάντλησε ούτε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

»Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού, δηλαδή μικτή αύξηση του μεροκάματου 0,52 ευρώ, και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι μία “συμβολική” απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων! Σε μία περίοδο μάλιστα που οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και με τον νόμο Χατζηδάκη, υφίστανται δραματική μείωση αποδοχών, καθώς και τις συνέπειες από την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ θα υποστούν, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, και το κόστος της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της Επικουρικής Ασφάλισης».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου θυμίζει ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση το 2019 χαρακτήριζε ως «ψίχουλα» την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθως παραθέτει τα συγκριτικά στοιχεία στην Ευρώπη: «Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται όμως σε πλήρη παραφωνία και με την επικρατούσα πολιτική στην Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Λεττονία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ με δύο χρόνια παγωμένους κατώτατους μισθούς».

»Η χώρα μας βρίσκεται στην 5η χειρότερη θέση ως προς την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και στην 8η χειρότερη θέση ως προς την κάλυψη τους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί Ευρωπαϊκή Οδηγία για δίκαιο κατώτατο μισθό που να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει στην στήριξη της ζήτησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, και αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κλείνει με την «θέση και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η στήριξη των εργαζομένων, των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομισθίου της μερικής απασχόλησης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx