Damage control για τη “Μήδεια” – Στο τραπέζι το σενάριο για κάλπες το Σεπτέμβριο
21/02/2021Οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αντίθετα διαψεύδονται με κατηγορηματικότητα, αφού ένα από τα στοιχεία τους είναι ο αιφνιδιασμός και η επίκληση των εκτάκτων και απρόβλεπτων εκλογών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζονται.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως διαψεύσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι αφενός έχει ακόμη πολύ χρόνο μπροστά του και αφετέρου ότι διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίχως να πιέζεται ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που του δίνουν σημαντικό προβάδισμα, αν και εμφανώς μειωμένο σε σχέση με πριν από έξι μήνες.
Παρόλα αυτά τα σενάρια επιμένουν και μάλιστα κάνουν λόγο για εκλογές είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνουν οι πληροφορίες ότι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ ζήτησε από τους πολιτευτές ορισμένων περιφερειών (π.χ. του Πειραιά και της Αιτωλοακαρνανίας) να δηλώσουν τις προθέσεις τους και αν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος (που είναι εξοπλισμένος με υπερεξουσίες) έχει την εντολή να επεξεργαστεί σχέδιο για νέα κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών. Ίσως για να βοηθηθούν οι πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί, να επιλέξουν περιοχή καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν πηγαίνουν και πολύ καλά.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι πληροφορίες ότι εντός του προσεχούς διαστήματος η κυβέρνηση θα φέρει στην βουλή δύο υποθέσεις που θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη είναι η υπόθεση της Folie-follie από την οποία όμως και οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, δεν περιμένουν πολλά πράγματα. Περισσότερα όμως περιμένουν από την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα-Documento. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συσταθεί προανακριτική για τον Νίκο Παππά με βάση στοιχεία που υποτίθεται ότι έχει ο Χρήστος Καλογρίτσας.
Κάλπες και “Μήδεια”
Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι μεταθέτει τις υποχρεώσεις για πληρωμές των πολιτών για τον προσεχή Ιούνιο ή και αργότερα. Παράλληλα τοποθετεί την καταβολή των αναδρομικών των συντάξεων που έχουν καθυστερήσει για την περίοδο κοντά στο Πάσχα. Μέσα στο Μάιο εκτιμούν οι αρμόδιοι, ότι αφενός θα έχει υποχωρήσει το κύμα της πανδημίας και αφετέρου θα έχει εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών ώστε να είναι ασφαλής η διεξαγωγή των εκλογών.
Εάν τελικώς η απόφαση ληφθεί, τότε η κυβέρνηση θα πάει στην αναμέτρηση μέσα σε ένα κλίμα προσωρινής και εν πολλοίς επίπλαστης ευφορίας και σε κάθε περίπτωση πριν μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα, αφενός από την επελαύνουσα οικονομική κρίση και αφετέρου από την υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Υπέρ των πρόωρων εκλογών συνηγορεί, η ούτως ή άλλως φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης που αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Η πρόσφατη κακοκαιρία έδωσε την χαριστική βολή στο προπαγανδιστικό αφήγημα της διαχειριστικής υπεροχής έναντι των προκατόχων. Οι δυνατότητες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένες και πολύ λίγο επηρεάζονται αν στα πολιτικά πόστα είναι ο Τόσκας και η Δούρου ή ο Χρυσοχοΐδης και ο Πατούλης. Εκείνο στο οποίο υπερέχει σαφώς η παρούσα κυβέρνηση, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση λόγω της συντριπτικής υπεροπλίας στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης.
Το χάος που επικράτησε ακόμη και στην Αττική, ήλθε να προστεθεί στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας όπου πλέον είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει συνολικά τον έλεγχο και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην έλευση των εμβολίων. Τα χειρότερα όμως έπονται και αφορούν την οικονομία όπου η κρίση είναι προ των πυλών. Θεωρείται δε βέβαιο ότι όταν περάσει η αγωνία των πολιτών για την υγεία θα υπάρξει κλιμάκωση της δυσαρέσκειας για την οικονομία και οι ανάλογες αντιδράσεις. Ακόμη και οι μικρομεσαίοι έχουν πλέον πειστεί ότι το κόμμα στο οποίο είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους απεργάζεται την εξόντωσή τους προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων.
Οικονομία και εθνικά
Η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τα εθνικά που θα αναθερμανθούν ήδη προκαλούν εφιάλτες. Είναι σαφές ότι η περίοδος χάριτος για τις υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρώπης θα τελειώσει το 2021, τον επόμενο χρόνο τα περιθώρια θα στενέψουν και μία νέα περίοδος λιτότητας, ένα νέο τυπικό ή άτυπο μνημόνιο, θα επιβληθεί. (Το ζήτημα της μεγέθυνσης του δημοσίου χρέους και των προβλημάτων εξυπηρέτησής του έχει αναλύσει με αρθρογραφία του ο Διονύσης Χιόνης).
Παράλληλα η κυβέρνηση υποκύπτοντας στις πιέσεις των “συμμάχων” θα βρεθεί στην δύσκολη θέση να κλείσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ή να συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας. Καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάει σε εκλογές μετά το τέλος μίας διπλής κρίσης. Δεν είναι δίχως σημασία ότι καραμανλικοί και σαμαρικοί της ΝΔ παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με την Τουρκία, την συνέχιση των διερευνητικών επαφών και την πενταμερή. Από το στρατόπεδο Σαμαρά αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μείνει απαθής και ότι η συνέντευξή του στην Καθημερινή δεν ήταν η τελευταία του λέξη.
Δύο επιπλέον λόγοι συνηγορούν υπέρ των εκλογών. Ο πρώτος είναι να μη προλάβει να συνέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξακολουθεί να πελαγοδρομεί στις εσωτερικές του διαφωνίες. Ο δεύτερος ότι δεν θα αφήσουν χρόνο στις κινήσεις από το εσωτερικό της ευρύτερης κεντροδεξιάς να εδραιωθούν. Ήδη κινείται ο Γιώργος Τράγκας με το Νίκο Νικολόπουλο, όπως και ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τον Θάνο Τζήμερο στο δεξιό φάσμα, αλλά και στελέχη όπως οι Βαγγέλης Αντώναρος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Χρήστος Ζώης, Σάββας Τσιτουρίδης, Νίκος Καραχάλιος στον κεντρώο χώρο.
Φυσικά οι εκλογές θα είναι μία αναμέτρηση για δύο ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο τα μικρότερα κόμματα μπορούν να κόψουν μικρά αλλά κρίσιμα ποσοστά. Το βέβαιο είναι ότι στις επόμενες εκλογές, ειδικά εάν γίνουν στο τέλος της τετραετίας η ΝΔ δεν θα είναι μόνη της. Εκτός από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα υπάρχουν κι άλλα για να εισπράξουν την δυσαρέσκεια. Ένας βασικός λόγος είναι πάντα να καεί η απλή αναλογική. Το σύστημα εξουσίας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει έναν ευρύτερο συνασπισμό της κεντροαριστεράς να κερδίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Φάλτσα και πρωθυπουργική δυσαρέσκεια
Η εικόνα του πρωθυπουργού να πίνει ανέμελος τον καφέ του στο Κολωνάκι και να συνιστά στους πολίτες να μην μετακινούνται από τα σπίτια τους όπου είχαν μείνει εγκλωβισμένοι δίχως ηλεκτροδότηση προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις. Μάλιστα τα προβλήματα ήταν έντονα στα βόρεια προάστια, περιοχές που θεωρούνται “γαλάζια κάστρα”. Η εικόνα του “εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργού”, ήλθε σε συνέχεια της ανέμελης βόλτας στην Πάρνηθα και της προκλητικής επίσκεψης στην Ικαρία, όπου αποδοκιμάστηκε –όσο κι αν το απέκρυψαν τα συστημικά ΜΜΕ.
Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη ξέφυγε από τον έλεγχο και σταδιακά αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι η πριγκηπική αντίληψη του πρωθυπουργού και το “επιτελικό κράτος του” αυξάνουν την ψυχική απόσταση από την κοινωνία και από την παραδοσιακή βάση του κόμματος. Ενδεικτικό της αποσύνθεσης είναι τα συνεχή φάλτσα των υπουργών και η “δυσαρέσκεια” του πρωθυπουργού που διαρρέουν τα φιλικά μέσα ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Άδωνι Γεωργιάδη στο Μαξίμου για να του ζητήσει εν ολίγοις “να μαζευτεί”. Παράλληλα το Μαξίμου πνέει μένεα κατά του Βασίλη Κικίλια αλλά και κατά του Μιχάλη Χρυσοχοίδη που με τις δηλώσεις τους κινούνται εκτός του πλαισίου που βάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Κατάτμηση περιφερειών
Πάντως και οι τρεις πηγαίνουν καλά στις μετρήσεις που γίνονται για βουλευτές. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξαν επιθέσεις βουλευτών προς τους υπουργούς και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που αναπτύσσουν δικές τους ατζέντες. Γκρίνια υπάρχει π.χ. για τον Αλέξη Πατέλη και τις συνεχείς αναφορές του στην έμφυλη ταυτότητά του.
Όπως λένε αρκετοί βουλευτές «δεν έχουμε πρόβλημα με την ταυτότητα του κ. Πατέλη αλλά δεν είναι απαραίτητο να την προβάλλει σε κάθε ευκαιρία. Υπάρχει και συντηρητικό κοινό στη ΝΔ». Η πρόβλεψη είναι ότι όσο θα περνά ο χρόνος τα φαινόμενα αποσύνθεσης θα εντείνονται. Οι “δελφίνοι” έχουν αρχίσει και σκέπτονται την επόμενη ημέρα ενώ οι νυν βουλευτές δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους από τους «τεχνοκράτες που μάζεψε ο Κυριάκος και ετοιμάζονται να κατέβουν στις εκλογές».
Μεταξύ αυτών ο Στέλιος Πέτσας, ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Νίκος Παπαθανάσης, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Οι περισσότεροι δεν τα πηγαίνουν καλά στις μετρήσεις αλλά μία νέα κατάτμηση περιφερειών, υπό προϋποθέσεις, θα τους βοηθήσει. Με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα βγάλει λιγότερους βουλευτές, προβλέπεται σφαγή, και εάν κάτι συγκινεί τους βουλευτές είναι η επανεκλογή τους.