Οι ειδήσεις για την άμυνα στην πρωτολογία Μητσοτάκη – Ενστάσεις από ΠΑΣΟΚ, επίθεση από τα άλλα κόμματα
02/04/2025
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου όταν ανέφερε ότι έχει «προσωπική ευθύνη για το έγκλημα των Τεμπών».
Στην αρχική του τοποθέτησή ο κ. Μητσοτάκης για την άμυνα και τα εξοπλιστικά ανέφερε ότι πρόκειται για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου. «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».
Tόνισε «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία» τονίζοντας την ανάγκη στα νέα προγράμματα ως «απαράβατος όρος» να συμμετέχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι δυνατότητες που δίνει η εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής – μια ελληνική θέση που υιοθέτησε η Ευρώπη – «δεν θα αποτελέσει αφορμή για υπερβολές».
Όσον αφορά, τέλος, το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».
Η πρωτολογία του πρωθυπουργού έβγαλε και δυο ειδήσεις. Είπε ότι το συνολικό κονδύλι για τα εξοπλιστικά είναι 25 δισ. ευρώ και επίσης ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση των υβριδικών απειλών δίπλα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα την έχει η γραμματεία εθνικής ασφάλειας, αναβαθμίζοντας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας σε μια ευέλικτη δομή υπό την προσωπική παρακολούθηση του πρωθυπουργού.
Ανδρουλάκης για τα εξοπλιστικά
Την άποψη ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, γίνεται την ώρα που ο κόσμος αλλάζει και η Γηραιά Ήπειρος «βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι», εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, στην προ ημερησίας για τα εξοπλιστικά.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ας είμαστε ειλικρινείς: Η Αμερική δεν πληρώνει την ασφάλεια της Ευρώπης, τα ‘σπασμένα’ της πληρώνει. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ». Ακολούθως αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι «δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία χώρες που εξοπλίζουν και εμάς. Ευρωπαίοι εταίροι. Δεν μπορεί να επικρατεί η οικονομία και όχι η γεωπολιτική ασφάλεια. Δεν επιτρέπεται χρήματα των Ευρωπαίων να χρηματοδοτούν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας».
«Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία Φον Ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: Καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα. Αυτό η κυρία Φον Ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο καταναλωτές εξοπλισμών που χρηματοδοτεί ο λαός. Πρέπει να δοθεί ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία», είπε επίσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας επίσης πως η πατρίδα μας παραμένει αγοραστής με καμία παραγωγή ή συμμετοχή σε κατασκευαστικό στάδιο. Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε πως υπάρχει «αμφισβήτηση στην προτεραιότητα των επιλογών σας» και ότι «υπάρχουν προγράμματα που η τύχη τους αγνοείται». «Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ανά πάσα στιγμή» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ότι ήταν η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εκείνη που με προσωπικό της αγώνα, ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2013-2014 πέτυχε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης, μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα που τότε ζητούσε το κλείσιμό τους.
«Δεν δίνουμε καμία λευκή επιταγή. Όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα η χώρα πρέπει να έχει ποσοστό συμμετοχής, ακόμα και μεγαλύτερο από αυτό που εσείς προτείνετε. Καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα και ενιαίοι κανόνες στην εξαγωγή όπλων. Δεν μπορεί οι εταίροι μας να εξοπλίζουν την Τουρκία του casus belli και του Αττίλα. Επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος αλλά και έχουν ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς ως χώρες της περιφέρειας. Η ρήτρα διαφυγής είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σκληρή επίθεση από Φάμελλο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον πως «θέλει να διαφύγει». «Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη, ζημιώνετε τη χώρα», επιτέθηκε ο κ. Φάμελλος από το βήμα της Βουλής στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι: Πόσο γρήγορα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα;».
«Η τοποθέτησή σας», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, ήταν «μια τοποθέτηση προγραμματικών δηλώσεων για το τι θα κάνετε. Είστε όμως 6 χρόνια πρωθυπουργός, γιατί δεν τα κάνατε μέχρι τώρα;». «Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας «Πόσο ασφαλής μπορεί να είναι η χώρα όταν η κοινωνία είναι ευάλωτη;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «δεν έχουμε ισχυρή αποτρεπτική εξωτερική πολιτική απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας», ενώ στάθηκε και στην απουσία του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη από τη συζήτηση, χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντική για μια ολοκληρωμένη συζήτηση». Σημειώνεται πως ο Υπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
«Τι έγινε στο Στεφανοβίκειο; Ποια ήταν η ζημιά στον εξοπλισμό της χώρας; Γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας παρόλο που οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα φαινόμενα;», διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος, αναφορικά με τις πλημμύρες του 2023 στο στρατόπεδο.
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι «αποδυναμώνεται η δική μας αμυντική βιομηχανία», εν αντιθέσει με την τουρκική και ότι «η Ελλάδα είναι απούσα από όλες τις μεγάλες διεθνείς συναντήσεις. Το μόνο που σας έχει μείνει είναι να τρέχετε πίσω από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Διαρκώς μας απομονώνετε (διπλωματικά)». Αναφέρθηκε επίσης και την υπουργοποίηση του Νίκου Τσάφου, ζητώντας την αποπομπή για τις αναρτήσεις του για το ψευδοκράτος (το αποκαλούσε “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”).
Δημήτρης Κουτσούμπας
«Είναι φανερό ότι είστε στριμωγμένος κ . Μητσοτάκη, από τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, από τη δυσαρέσκεια για τη πολιτική σας και τις κάθε λογής μεθοδεύσεις σας», είπε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σχετικά με τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος ζωής των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, σχολίασε πως βασικό στόχο έχουν «να αποσπαστεί η συναίνεσή τους στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά μέτωπα, η οποία θέτει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό και φυσικά πρώτα από όλους τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η κυβερνητική πολιτική στα εξοπλιστικά, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα «είναι 100% κομμάτι της συνολικής σας πολιτικής». Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα άλλα κόμματα, που στηρίζουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, επισημαίνοντας πως «όλοι, μαζί με την κυβέρνηση: Συμφωνούν με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, τη συμμετοχή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, τον προσανατολισμό προς τις ΗΠΑ και μάλιστα διαγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο φιλοαμερικάνος ανάλογα με το με το ποιος κυβερνά στις ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώνει και ένας “μεγάλος συνωστισμός” στις ΗΠΑ, αφού τις επισκέπτονται νυν, πρώην και επίδοξοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας.
Συμφωνούν με την εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι της αμφισβήτησής τους από την τουρκική άρχουσα τάξη στους περιβόητους “ισχυρούς συμμάχους”. Και αυτό τη στιγμή που ο Τραμπ αναγορεύει τον Ερντογάν σε “παίκτη κλειδί” στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ εντάσσει την Τουρκία στους “στρατηγικούς συμμάχους” και στον σχεδιασμό για την ευρωπαϊκή άμυνα, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία πουλάνε στην Τουρκία πυραύλους Μετεόρ, τους ίδιους που φέρουν και τα Ραφάλ και υποτίθεται θα έδιναν στην ελληνική πολεμική αεροπορία στρατηγικό πλεονέκτημα), ενώ διαρρέεται συνεχώς ο θετικός ρόλος της Τουρκίας στα παζάρια για το Κυπριακό, τη στιγμή που αυτή έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά τίποτε άλλο πέρα από τα δύο κράτη».
Μίλησε, επίσης, για «συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνικής Λύσης, Νίκης και Σπαρτιάτών με τους υπέρογκους ΝΑΤΟϊκούς και ευρωενωσιακούς εξοπλισμούς, που δεν αποσκοπούν στην υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ούτε την εξασφαλίζουν, όπως άλλωστε εκφράστηκε και με την υπερψήφιση, από μέρους τους, αυτών των δαπανών στον κρατικό προϋπολογισμό».
Αναφέρθηκε στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, που, όπως είπε, «αποτελεί επί της ουσίας την ελληνική εξειδίκευση του πολεμικού εγχειριδίου της ΕΕ, της Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και του χρηματοδοτικού προγράμματος πολεμικής προετοιμασίας της ReArm Europe, που προβλέπει 800 δισ. ευρώ για περισσότερους πολεμικούς εξοπλισμούς» κι έκανε λόγο για μια «σάπια και ιμπεριαλιστικής ΕΕ, με την οποία όλοι, κυβέρνηση της ΝΔ και συστημική αντιπολίτευση, συμφωνούν ότι πρέπει να συγκλίνουμε και απλά διαφωνούν στο ποιος είναι πιο ικανός να το υλοποιήσει αυτό».
Καταλήγοντας ζήτησε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να επιτηρήσουν δήθεν μια «συμφωνία ειρήνευσης».
Η συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας γίνεται σήμερα στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.
Κυριάκος Βελόπουλος
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στη Βουλή, για τα εξοπλιστικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ψέματα» και προσέθεσε ότι επιχείρησε «με λάθη να πείσει ότι λέει αλήθεια. Μας είπε ότι η ΝΔ υπερασπίζεται τα δίκαια στο Αιγαίο. Και ρωτώ εγώ το καλώδιο στην Κάσο τι έγινε, βραχυκύκλωσε; Δεν μας είπε ο πρωθυπουργός γιατί δεν κάνει ΑΟΖ με την Κύπρο. Μας είπε για δημοσιονομική ευρωστία που μας δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε όπλα. Το αντιλαμβάνομαι. Αφού έχουμε δημοσιονομική ευρωστία, γιατί δεν δίνουμε 13ο και 14ο μισθό στους Έλληνες;».
«Η κυβέρνηση καταρρέει. Μπατάρει, βουλιάζει και σήμερα ο πρωθυπουργός έδωσε ένα ψεύτικο σύνθημα. “Κλείνατε επί δεξιά!”. Αυτό είπε. Αλλά είστε τόσο αδέξιοι που ούτε το πιστεύετε ούτε θα το κάνετε κτήμα σας. Αυτό γιατί υπάρχει η Ελληνική Λύση που θα ξεμπροστιάζει τα ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέτε», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ότι τάχθηκαν κατά του Ντόναλντ Τραμπ προεκλογικά, λέγοντας ότι «εκλέχθηκε ο Τραμπ και τώρα έχουμε εχθρό και τον Πούτιν και τον Τραμπ». Ανέφερε ότι «το όφελος των εθνικών συμφερόντων είναι πάνω από όλους και πάνω από όλα» και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν «η Τουρκία εντάσσεται στο όφελος των εθνικών συμφερόντων… γιατί δια της πλαγίας θα μπει στα οπλικά συστήματα στην Ευρώπη». «Έξω η Τουρκία από τα όπλα στην Ευρώπη, έξω από την παράνομη είσοδό της όσο παράνομα κρατάει την Κύπρο», πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα εξοπλιστικά, τις οποίες και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής. «Δεν είμαστε ένα κόμμα που δεν έχουμε πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε πραγματικά», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι «η Ελλάς χρειάζεται drones που να φέρουν πυραυλικά συστήματα επάνω» και ανέφερε ότι «οι Γερμανοί οι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι, δίνουν και υποβρύχια στους Τούρκους».
Για τα C-130 ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για «πολύ αμαρτωλή ιστορία, όπως κάθε οπλικό σύστημα που αγοράσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες και δεν πετούσαν». Ανέφερε ότι «από τα δεκατρία» που έχει η χώρα, «πετούν μόνο τα δύο». Για τα F-35 είπε ότι «είναι αντίφαση» του πρωθυπουργού να λέει ότι «θα πάρουμε είκοσι F-35 , όταν η Ευρώπη είναι σε πόλεμο με την Αμερική». «Ή είστε με την Ευρώπη που είναι πλέον απέναντι στην Αμερική και τον Τραμπ,… ή είμαστε με την Αμερική. Όταν πατάς σε δύο βάρκες, πέφτεις στη θάλασσα», συμπλήρωσε ενώ τόνισε ότι «εμείς το είπαμε ξεκάθαρα. Με αυτή την Ευρώπη του αυταρχισμού, του αντιδημοκρατισμού, δεν μπορεί να είναι η Ελληνική Λύση…
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «τα εξοπλιστικά δεν είναι προσωπικό θέμα ενός πρωθυπουργού. Είναι εθνικό θέμα του ελληνικού λαού, κ. πρωθυπουργέ» ενώ ρώτησε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια αν η χώρα «θα πάρει τέταρτη φρεγάτα Belharra».
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν. Για εμάς εχθρός είναι μόνο ένας. Είναι η Τουρκία και κανείς άλλος. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία», πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η χώρα το «αν θα αγοράσει τα όπλα όλα μαζί ή λίγα λίγα» καθώς όπως εξήγησε «η τεχνολογία αλλάζει κάθε 3 με 4 χρόνια»…
«Το να συμφωνείς με κάποιον σε κάποια πράγματα όπως στην ειρήνη στην Ουκρανία, είναι αυτονόητο για εμάς. Καταψηφίσαμε ό,τι έφεραν εδώ για την Ουκρανία. Είμαστε υπέρ της ειρήνης, όπως και εσείς και όπως κάθε σοβαρός άνθρωπος πρέπει να είναι», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, απευθυνόμενος στον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Αλέξης Χαρίτσης
Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την επίσκεψη του στο Ισραήλ και την συνάντησή του με τον Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι ο Νετανιάχου είναι καταζητούμενος από το διεθνές δικαστήριο και τον πρόσθεσε: «Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορώ παρά να επαναλάβω ότι σκέπτεται ο ελληνικός λαός, όταν βλέπει τον πρωθυπουργό του να εναγκαλίζεται έναν καταζητούμενο του διεθνούς ποινικού δικαίου και να σφίγγει τα χέρια με τον υπεύθυνο μιας γενοκτονίας: Ντροπή κ. Μητσοτάκη». Γενικεύοντας είπε προς τον πρωθυπουργό: «Εδώ και πολύ καιρό περπατάτε στον δρόμο της απόλυτης ηθικής απαξίας, με τις υποκλοπές, με τα μπαζώματα, με συγκαλύψεις και τώρα ως χειροκροτητής μία γενοκτονίας».
Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την εξωτερική πολιτική και ρώτησε: «Δεν θα έπρεπε πριν την άμυνα και την ασφάλεια να έχουμε συζητήσει στην Βουλή την εξωτερική πολιτική και όχι για να μας ενημερώνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης για μία νέα κούρσα εξοπλισμών;».
Κάνοντας κριτική στην εξωτερική πολιτική είπε: «Ποια εξωτερική πολιτική ακολουθεί η κυβέρνηση; Μήπως είναι μία πολυδιάσπαση ή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική;». Ρώτησε εάν η κυβέρνηση αφού απέτυχε το ανούσιο δόγμα της απομόνωσης του Ερντογάν έφτασε να προσεγγίζει το Ισραήλ με την λογική ότι ο εχθρός του εχθρού είναι φίλος μου.
Ακολούθως ρώτησε: «Κερδίζουμε κάτι απέναντι στην γείτονα; Ποιος δεν προσκαλείται σε συναντήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα; Μήπως είναι απομονωμένος ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως θέλετε να αποδράσετε από την λαϊκή οργή και αναζητάτε διέξοδο; Μην επενδύσετε σε ένταση και επιδιώξετε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Θα μας βρείτε απέναντι.
Αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά λέγοντας: «Και μόνο η ονομασία Rearm Europe είναι ανατριχιαστική και ξυπνά μνήμες από το παρελθόν της Ευρώπης. Όποιος θέλει την ειρήνη αγωνίζεται για την ειρήνη δεν προετοιμάζεται για πόλεμο όπως είπε ο Μπορέλ». Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκάλεσε την συζήτηση στην Βουλή για εσωτερικού πολιτικούς λόγους. Ρώτησε ρητορικά: «Προκάλεσε την συζήτηση, ανάγοντας τα εξοπλιστικά σε μείζον ζήτημα γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της χώρας ή γιατί κινδυνεύει η ασφάλεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τα δεξιά της;».
Συμφώνησε ότι υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντηθεί με προσπάθεια για αποφυγή της σύγκρουσης και ρώτησε: «Ο στρατηγικός εχθρός της Ελλάδας είναι η Ρωσία; Αυτή είναι η απάντηση του πρωθυπουργού; Γιατί εάν η απάντηση είναι ότι στρατηγικός εχθρός είναι η Τουρκία πώς εξηγείται η συμμετοχή της γείτονες στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ευρώπης; Δεν είναι αυτό αντίφαση;».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «Κάνετε μπίζνες με τα εξοπλιστικά για να πουλάτε πατριωτισμό. Είπατε ότι για λόγους αυξημένης διαφάνειας τα εξοπλιστικά θα επιβλέπει ο πρωθυπουργός. Κύριε Υπουργέ (προς τον Νίκο Δένδια) δεν σας εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Με την ΕΑΒ τι γίνεται με τα ΕΑΣ τι γίνεται; Θα ενισχυθούν ή θα ακολουθηθεί η πολιτική Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση μέσω της απαξίωσης;». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο» δεν είναι σαθρό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά στηρίζει σταθερά τον αγώνα για κοινωνικές δαπάνες.
Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Είναι βέβαιο ότι προερχόμαστε και υπερασπιζόμαστε δύο διαφορετικούς κόσμους. Εμείς μιλάμε για τους ανθρώπους. Εσείς μιλάτε για τα λεφτά. Εμείς μιλάμε για την πατρίδα που αποτελείται πρώτα από όλα από τους ανθρώπους, τον λαό, τους πολίτες, εσείς μιλάτε για την άμυνα που την οραματίζεστε σαν εξοπλισμούς, όπλα, χρήματα, συμβάσεις διαφθοράς… χρήματα, χρήματα, χρήματα από αυτά που πηγαίνουν συνήθως σε μίζες, σίγουρα σε τσέπες και ποτέ στους πολίτες», δήλωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι «η άμυνα, η πατρίδα και η υπεράσπισή της, προϋποθέτει πρώτα από όλα λαό περήφανο, πολίτες ευτυχισμένους, φρόνημα στις ψυχές των ανθρώπων και όχι μια κοινωνία εξαθλιωμένη, απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, όπως τη θέλετε εσείς. Η κοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει τον δρόμο και φωτίζει το μέλλον γιατί δεν δέχεται να συζητά μαζί σας αυτά που θέλετε εσείς».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο χαρακτήρισε «έγκλημα» ενώ είπε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι «έχει και προσωπική ποινική ευθύνη». Προσέθεσε ότι «το πολιτικό προσωπικό προσπαθεί να αποσείσει τον έλεγχο και να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Μεθαύριο η ΚΟ της ΝΔ θα προσπαθήσει να στοιχειοθετήσει τους λόγους για να μην ελεγχτεί ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Μητσοτάκης από την προανακριτική επιτροπή που συστήθηκε».
Υποστήριξε ότι «ο τόπος του εγκλήματος στα Τέμπη αλλοιώθηκε, με τρόπο δόλιο, εγκληματικό και εσείς αυτές τις ημέρες προσπαθείτε να το συγκαλύψετε και προσπαθείτε να αποφύγετε τον έλεγχο» ενώ σημείωσε ότι «το υλικό που προκάλεσε την έκρηξη… ήταν παράνομο, εύφλεκτο, μένει να προσδιοριστεί αν ήταν στρατιωτικό και αν σχετιζόταν με παράνομες επιχειρήσεις στρατιωτικές». Δήλωσε ότι το κόμμα της θα συνεχίσει να μιλά «τη γλώσσα της αλήθειας» και να φέρνει στη Βουλή «αυτά που δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να απαντήσει τι θα κάνει για τις συνεχόμενες γυναικοκτονίες» στη χώρα ενώ υπενθύμισε ότι του έχει καταθέσει «45 επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα».
Για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η κυρία Κωνσταντοπούλου διερωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα πήγε να επισκεφτεί και να “αγκαλιάσει” έναν καταζητούμενο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο, εγκληματία πολέμου, που ελέγχεται και για εγκλήματα και κατά της ανθρωπότητας». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα με χρέος 500 εκατ. ευρώ «που μας κάνει μαθήματα δια στόματος Μητσοτάκη, περί υπευθυνότητας». «Μα ποια υπευθυνότητα όταν χρωστάτε 500 εκατ. στις τράπεζες;», διερωτήθηκε.
Για τις «εξοπλιστικές συμβάσεις» τόνισε ότι «είναι πηγή διαφθοράς και ιστορικά έχουν συντελέσει στην υπερχρέωση της χώρας μας». Επισήμανε ότι «την άμυνα της χώρας την εγγυήθηκε αυτός ο πολύ μεγάλος αν και μικρός λαός… και αντιστάθηκε και στα τανκς». «Την άμυνα της χώρας θα την εγγυηθεί ο λαός αυτής της χώρας που έχει υψηλό αίσθημα αγάπης για την Ελλάδα, τη χώρα που αξίζουμε και όχι τη χώρα του “πάμε και όπου βγει”».