Πως διαμορφώνονται τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ – Πρώτη ανάρτηση Κασσελάκη
11/11/2023Με ομιλία Κασσελάκη άρχισε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί η κατάσταση για την συνέχεια του κόμματος και το θέμα των διαγραφών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν κάνει πίσω και αν δεν ληφθεί απόφαση της ΚΕ θα προσφύγει στη βάση με δημοψήφισμα, όπως είχε προαναγγέλλει χθες από τα social media.
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη δημόσια ανάρτησή του, δεν έκανε αναφορά στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχολίασε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σουπερμάρκετ το πρωί του Σαββάτου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέκρινε την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη με τη δική του την Παρασκευή σε Μεγαλόπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, ισχυριζόμενος πως τον “αντιγράφει” ο πρωθυπουργός.
Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη: «Χθες πήγα απροειδοποίητα σε Μεγαλόπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Χαϊδάρι, Αιγάλεω μέσα σε λίγες ώρες. Γιατί -όπως σας έχω πει από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε- έχω αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μαζί σας. Σήμερα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε απροειδοποίητα σουπερμάρκετ (ελπίζω να είδε το έργο του στις τιμές με τα μάτια του). Και μίλησε με… απλούς πολίτες (οι οποίοι αυθορμήτως τον υποδέχτηκαν με κόρνες) γιατί θέλει, λέει, να έχει “αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τον κόσμο” Μιλάει σε αυτήν τη φάση καλύτερα ελληνικά από μένα. Αντιγραφέας, αλλά ας τα λέει τουλάχιστον με δικά του λόγια»! Την ίδια στιγμή ο Διονύσης Τεμπονέρας έδωσε στην δημοσιότητα την ομιλία που θα εκφωνούσε αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποχώρηση του λόγω της «διχαστικής στάσης Κασσελάκη», όπως ανέφερε. Αύριο είναι η δεύτερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται η τελική απόφαση των αποχωρήσαντων αν θα παρευρεθούν.
Τί λέει ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης
Ο δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε πως: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ζήτησε χθες ο Στέφανος Κασελάκης είναι καταστατικά ανεκτή αλλά πολιτικά ασύμφορη γιατί, όπως κάθε ψηφοφορία, είναι διαιρετική. Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία είναι και περιττή αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της κεντρικής επιτροπής τάσσεται υπέρ της ξεκάθαρης καταδίκης της συμπεριφοράς των τεσσάρων στελεχών. Αυτή η χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κεντρικής επιτροπής είναι υπέρ αρκετή και καθιστά άνευ αντικειμένου τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του καταστατικού μπορεί να διεξαχθεί εσωτερικό δημοψήφισμα για μείζονα θέματα πολιτικά και λειτουργίας του κόμματος και η μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος ύστερα από μια δημοκρατικά άψογη και ομόφωνα συμφωνημένη εκλογική διαδικασία αποτελεί μείζον ζήτημα πολιτικής λειτουργίας του κόμματος. Το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα ζήτημα που αφορά δικαιώματα μελών είναι έωλο και εσφαλμένο γιατί μεταφέρει τα όσα συμβαίνουν σε μία έννομη τάξη ενός κράτους, όπου δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα τα δικαιώματα των πολιτών, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, όπως είναι η λειτουργία ενός κόμματος,όπου η συμμετοχή και η έξοδος είναι εθελούσια, ελεύθερη και ανεμπόδιστη και επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί με την ιδιότητα ενός πολίτη που υπάγεται σε μία κρατική έννομη τάξη,αφού τα κόμματα αποτελούν εθελοντικές οργανώσεις,οι οποίες μάλιστα μπορεί να αρνηθούν την εισδοχή ενός μέλους χωρίς υποχρέωση οποιασδήποτε αιτιολογίας, άρα δεν μπορεί να ισχύουν στα κόμματα ότι ισχύει στα κράτη και στα μέλη ενός κόμματος ότι ισχύει για τους πολίτες ενός κρατικού οργανισμού.Επίσης στο άρθρο 9 του κανονισμού λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογίας σαφώς ορίζεται ότι, όταν τίθεται θέμα Αναστολής κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής μέλους ,τότε ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας ως μονοπρόσωπο όργανο υποχρεούται να αποστείλει ερώτημα στην κεντρική επιτροπή για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος χωρίς όμως η γνώμη της κεντρικής επιτροπής να δεσμεύει ούτε την τριμελή εισηγητική επιτροπή ούτε την επιτροπή δεοντολογίας. Επομένως η καθυστέρηση ή άρνηση αποστολής του ερωτήματος αυτού θέτει θέμα ομαλής λειτουργίας της επιτροπής Δεοντολογιας και εμποδίζει την άσκηση αρμοδιότητας που της αναγνωρίζει το καταστατικό.
Αυτά όμως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους έλληνες πολίτες,που υποφέρουν από τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για αυτούς αλλά και για μας η μεγάλη εικόνα πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης χωρίς την οποία ο ΣυΡιζΑ δεν ξαναγίνεται Κυβέρνηση και παρατείνεται η παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Εκτός ορίων η αντιπαράθεση
Την ίδια στιγμή σκληρή είναι η εσωκομματική αντιπαράθεση που μαίνεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποχώρησαν η “Ομπρέλα” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου, και όπως προαναφέρθηκε του Διονύση Τεμπονέρα. Ο λόγος είναι πως ο προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα περί διαγραφών. Επίσης, αποχώρησαν και τρία μέλη του Προεδρείου.
Όπως δήλωσαν αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Στη συνέχεια, ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα. Τόνισε, δε, το εξής: «Εγώ θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία. Με μια πολιτική απόφαση αύριο, που θα λέει ότι εκφράσεις και τοποθετήσεις δεν συμβαδίζουν με τα μέλη του κόμματος. Το θέμα λήγει εδώ. Το “μας” θα λήξει, και θα λήξει για να γίνουμε κυβερνώσα Αριστερά. Θα ξαναγίνουμε και θα ξαναμιλήσουμε».
Με ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή ηγεσίας. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα «βασανιστήριο» που συνεχίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη η οποία ήταν απόφαση του ελληνικού λαού. Ο Νίκος Παππάς άφησε αιχμές για του λόγους αποχώρησης ορισμένων μελών κάνοντας λόγο για πολιτικό ζήτημα που ετέθη και όχι διαδικαστικό, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κατάσταση βολεύει ορισμένους κύκλους. Ο ίδιος στη συνέχεια έκανε λόγο για αλλοπρόσαλλες κινήσεις ορισμένων, προειδοποιώντας για την κατεύθυνση που αποφάσισαν να πάρουν και απέρριψε την κριτική που γίνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς έχει λάβει ξεκάθαρη εντολή να ηγηθεί, ενώ τάχθηκε υπέρ για ένα «βελούδινο» διαζύγιο με τους διαφωνούντες, αφήνοντας πάντα ανοικτή την πόρτα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε: «Είναι αναγκαίο να χωρίσουμε. Οι διαγραφές έπρεπε να έχουν γίνει». Την ίδια στιγμή, οι Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν ότι διαφωνούν να το δημοψήφισμα Κασσελάκη.
Τοποθέτηση Φάμελλου
«Οι αναταράξεις είναι ίσως ένας ενδιάμεσος σταθμός της διαδικασίας επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια διπλή εκλογική ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα», επισήμανε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 σημείωσε «Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι και σε επίπεδο ηγεσίας – εκλογή προέδρου- και στο επίπεδο της λειτουργίας του κόμματος, αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής απεύθυνσης του κόμματος στην κοινωνία, έπρεπε και πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, άρα η αγωνία και η ανησυχία για την αρνητική τοποθέτηση των πολιτών και για το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε και έχει πολλά αποτυπώματα και στην εσωτερική ζωή και στην έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ».
Πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το πως και γιατί πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ο κ Φάμελλος τονίζοντας πως και ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί αλλά εντός οργάνων. Παράλληλα αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις –αποχώρηση των κυρίων Βούτση και Σκουρλέτη από το κόμμα– υπογράμμισε πως «η τοποθέτηση καθενός θα κριθεί στην τελική πολιτική διατύπωση στο Συνέδριο, δεν αντιστοιχούν στην αριστερή ηθική οι προσωπικές βολές. Υπήρξαν τοποθετήσεις με προσωπικά χαρακτηριστικά που αναιρούν την πολιτική βάση της οποιασδήποτε κριτικής που δικαιούται να κάνει κάποιο στέλεχος. Θα έπρεπε να προηγηθεί μια εξαντλητική συζήτηση στα όργανα».
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης για τις διαγραφές είπε πως η πρόταση του θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, πως δεν αποτελεί παράκαμψη των οργάνων αλλά μια προδηλωμένη πρόθεση. Επεσήμανε ωστόσο, πως έως τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα καθώς τίθεται ένα ερώτημα από τη στιγμή που υπάρχουν στελέχη που ήδη δηλώνουν την αποχώρηση τους από το κόμμα: «οπότε πως να συζητήσεις για διαγραφή κάποιου που αποχωρεί».
Η δήλωση Αχτσιόγλου
Νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του δημοψηφίσματος για τη διαγραφή μελών του κόμματος «είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως νομίζω, διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Έθεσα στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε δηλαδή να το αποσύρει ο Πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος. Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο Πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία.
Από την πλευρά του Προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος. Στην αρχή αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία. Ζήτησε ακόμη και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο να συζητήσουμε πρώτα για αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε. Υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης, ενώ κατά τη γνώμη μου κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης πλειοψηφικά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί, ξαναλέω, είτε να καταψηφιστεί. Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα.
Άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου, που είναι και το όργανο που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, καταπατήθηκε βάναυσα. Καταλήγω λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση. Πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή αυτό».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του τόνισε ότι μετά την ομιλία του προέδρου, «Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την Κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω». Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».
Δήλωση Γεροβασίλη
Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», σχετικά με την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα. Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών, η Όλα Γεροβασίλη τόνισε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει». Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».
Επιπλέον στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».
Τί είπε ο Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εναρκτήρια ομιλία του επέμεινε στις διαγραφές και ζήτησε λύση τώρα από την Κεντρική Επιτροπή ειδάλλως όπως είπε θα πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα. Κατηγόρησε τους “τέσσερις” ότι είναι πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι Πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά! Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι “επιθεώρηση”, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι «η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα.
Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο, και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον Πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα, και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».
Στο σημείο αυτό υπήρξε αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάση πολιτικών προτάσεων».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση. «Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου», σχολίασε.
H ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. Αμέσως μετά ο Δημήτρης Βίτσας αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα. Η κίνηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο προσκήνιο και πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, των οποίων το αποτέλεσμα θα φανεί στη συνεδρίαση των 300 της ΚΕ.
Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».
Δε θα κάνω πίσω.
Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων.Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή… pic.twitter.com/jbiOwiTX2M
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 10, 2023
Νυχτερινές ιχνηλασίες των τάσεων
Η κίνηση Κασσελάκη για εσωκομματικό δημοψήφισμα διαγραφών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μέχρι αργά το βράδυ συνεδρίαζαν οι τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η «ομπρέλα» και η ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου για να καθορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι στην απόφαση για δημοψήφισμα διαγραφών αντέδρασαν όλες οι πλευρές ενώ της απόφασης υπεραμύνθηκαν με δηλώσεις τους ο Παύλος Πολάκης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Αντιδράσεις αναφέρθηκαν και από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη και Αλέκο Φλαμπουράρη.
Ο πρόεδρος επέλεξε να περιοδεύσει χθες το απόγευμα σε προάστια της Δυτικής Αθήνας και το βράδυ να πάει για δείπνο στο Μπουρνάζι με τον σύζυγό του Τάιλερ, την εκπρόσωπο Δώρα Αυγέρη, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη και τους γραμματείς Ράνια Σβίγγου και Γιώργο Βασιλειάδη. Και αυτή η κίνηση, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μία κοινωνική συναναστροφή ερμηνεύεται ως μήνυμα αποφασιστικότητας να προχωρήσει στις διαγραφές με τον ένα ή άλλο τρόπο, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής, με την συλλογή υπογραφών από το 15% των μελών, που με τη σειρά της είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις.
Αποχώρηση Βούτση και Σκουρλέτη
Νωρίτερα την αποχώρησή τους από το κόμμα είχαν ανακοινώσει δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Στην ανακοίνωσή του ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρει: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στέφανος Κασσελάκης».
Ο Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι «δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα. Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».
Αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη
Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο “κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλων.