Δεν άκουσε τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και πέταξε το γάντι η Φώφη

Σαρακινός Βαγγέλης
1067
Δεν άκουσε τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και πέταξε γάντι η Φώφη , Βαγγέλης Σαρακινός

Το πιο σύντομο συνέδριο στην ιστορία του διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το ΠΑΣΟΚ, με πολλά στελέχη του κινήματος που έπαιξε ηγεμονικό ρόλο στα χρόνια της μεταπολίτευσης και κυριάρχησε για δεκαετίες στο πολιτικό σκηνικό, να κάνουν λόγο για “φιάσκο” και “συνέδριο ΑΦΜ”.

Το συνέδριο ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή. Αυτός ο χρονικός περιορισμός, η θεματική του, αλλά κυρίως η απήχησή του δεν θυμίζουν σε τίποτα αντίστοιχα συνέδρια του παρελθόντος, ούτε καν συνεδριάσεις άλλων οργάνων, όπως της Κεντρικής Επιτροπής.

Άλλωστε το συνέδριο ανακοινώθηκε κάπως απότομα, πριν τέσσερις εβδομάδες, από την Φώφη Γεννημάτα, και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, όσα έχουν απομείνει, διέγνωσαν μια διάθεση της προέδρου να θέλει να διευθετήσει προσωπικές εκκρεμότητες. Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι μοναδικός της στόχος είναι να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλάζοντας το καταστατικό του, έτσι ώστε ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να είναι de facto και πρόεδρος του πάλαι ποτέ ιστορικού κινήματος.

Υπογραφές και αντιδράσεις

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε από την πρώτη στιγμή για «συνέδριο-παρωδία» και άρχισε να μαζεύει υπογραφές προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα για ένα ανοιχτό συνέδριο το 2020. Ο ίδιος προτείνει να μην ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις στο συνέδριο του Σαββατοκύριακου και η διαδικασία αυτή να μετατεθεί για αργότερα και να ανατεθεί σε εκλεγμένους και όχι «διορισμένους» συνέδρους.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι και η πλευρά του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του και πρώην γραμματέας της ΚΕ, Σταύρος Ξεκαλάκης, δεν δήλωσε απλώς επιδεικτικά απών από το συνέδριο, αλλά προχώρησε και σε καταγγελίες για το «τυχοδιωκτικό περιβάλλον που πλαισιώνει και συνεπικουρεί» την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ πολιτικά νεκρό που κάποιοι το «βαλσαμώνουν, προς χάριν ύπαρξης ενός ενεργού ΑΦΜ».

Μπροστά σε αυτές τις καταγγελίες για “συνέδριο παρωδία” και “συνέδριο ΑΦΜ” η ηγετική ομάδα, μέσω του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ (Χρηστίδης), από την μια καλεί τα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν ανοιχτά, από την άλλη όμως απειλεί εμμέσως με διαγραφές. Σε ό,τι αφορά την ίδια την πρόεδρο έκανε κάποιες κινήσεις για να σώσει την παρτίδα. Για να προσδώσει μάλιστα συνέχεια και αίγλη στο συνέδριο απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους πρώην προέδρους του κινήματος να συμμετέχουν.

Χωρίς Παπανδρέου και άλλους 

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως, ο τελευταίος εκλεγμένος πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται ήδη στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει, μέχρι και την Κυριακή, σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών και διεθνών προσωπικοτήτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι, βέβαια, καν μέλος του κόμματος, αφού το 2014 εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ και έφτιαξε το ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Αδιάφορος για την διαδικασία εμφανίστηκε όμως και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος, ερωτηθείς για την πρόσκληση ευχήθηκε στην κ. Γεννηματά «καλή επιτυχία», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτόν τον "εσωτερικό διάλογο" και δεν τον αφορά (Action24).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Φώφη Γεννηματά δείχνει τραγικά μόνη και τα σχέδιά της για παραμονή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό, εξαιτίας της επιδεικτικής απουσίας κορυφαίων στελεχών από το συνέδριο. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκτιμήσεις ότι αυτή η εναγώνια προσπάθειά της να κρατηθεί στην προεδρία και το γεγονός ότι δεν άκουσε τις φωνές διαμαρτυρίες είναι τελικά και οι αιτίες που πολλοί σύνεδροι αναμένεται να της δείξουν την πόρτα με την απουσία τους και την αποχή από τη διαδικασία.

Στην αντεπίθεση η Φώφη 

Από την άλλη, ο Κώστας Σημίτης, ο μακροβιότερος σε συνεχή θητεία πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, τον οποίο η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη, αν και δεν είχε απαντήσει μέχρι την Παρασκευή πήγε τελικά στο συνέδριο και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Ο Σημίτης έχει παίξει ρόλο στην μετάλλαξη, αλλά και στην μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και θα ήταν δύσκολο για τον ίδιο να μην βρεθεί στην παρούσα φάση στο πλευρό της προέδρου.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, βγήκε δυναμικά στην αντεπίθεση και πέταξε το  γάντι στους εσωκομματικούς της αντιπάλους. Αφού τους κάλεσε, από το βήμα του συνεδρίου, να καταθέσουν και να αρθρώσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι από τη Δευτέρα «θα υπάρχει μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια και στην υπονόμευση». Κράτησε δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαγραφές, όπως υπαινίχθηκε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, αν αυτή η αμφισβήτηση τραβήξει χρονικά.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό» είπε η Φώφη Γεννηματά παρά τις έντονες επικρίσεις και τις κατηγορίες για απόπειρα ηγεμόνευσης που δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από πολλά στελέχη. «Κάθε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολιτικό γεγονός που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα» συμπλήρωσε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι μεγάλα ονόματα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, αλλά και σημαντικά στελέχη της νεότερης φουρνιάς αμφισβήτησαν  το συνέδριο και στάθηκαν απέναντι.

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι αυτοί που πήγαν τελικά στο συνέδριο αποτελούν την συνέχεια και τη συνοχή του κόμματος υποστήριξε, απευθυνόμενη στους συνέδρους ότι «είμαστε εμείς όλοι εδώ ενωμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε τη δημοκρατική παράταξη μεγάλη και πρωταγωνιστή». Παραλλήλως, έκανε ειδική αναφορά στα νεότερα στελέχη για τα οποία είπε ότι «σηματοδοτούν τη μετάβαση στη νέα γενιά που πλήρωσε το τίμημα της κρίσης» και δεν παρέλειψε να τονίσει τους σταθμούς ανάδειξής της στην ηγεσία του κόμματος. Στην εντολή δηλαδή που έλαβε το 2015 και η οποία, κατά την ίδια, ενισχύθηκε το 2017.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.