Δεν αρκεί το “εμείς” αντί γι’ “αυτούς”

Δεν αρκεί το “εμείς” αντί γι’ “αυτούς”

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Εντός ολίγων εβδομάδων θα συγκληθεί το προγραμματικό συνέδριο της ΝΔ. Καιρός ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση να δίνει τη μάχη της με ολοκληρωμένες προγραμματικές θέσεις κι όχι μόνο στηλιτεύοντας τα έργα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα ουσιαστικά ακολουθούσε μια μονοδιάστατα επιθετική στρατηγική, μία ιδιότυπα δομική αντιπολίτευση με προφανή στόχο να βρεθεί στην κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατόν.

Η στρατηγική αυτή ναυάγησε. Ή τουλάχιστον δεν αποσταθεροποίησε την κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε επηρέασε τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εμμονή στην άσκηση συνεχούς πίεσης για πρόωρες εκλογές εγκλώβισε τη ΝΔ σε μια αντιπαράθεση συνθημάτων, υστερίας και ύβρεων απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα κλισέ που χρησιμοποίησε η Κεντροδεξιά για λιγότερο κράτος και περισσότερη επιχειρηματικότητα, ο μεσσιανισμός ότι «αρκεί και μόνον να έρθουμε εμείς και να φύγουν αυτοί» για να λυθούν οι εμπλοκές των Μνημονίων, δεν μπορούν από μόνα τους να πείσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει ότι έχει δουλέψει σε βάθος ένα όραμα και ταυτοχρόνως έναν οδικό χάρτη για μια επόμενη Ελλάδα.

Το επιτελείο της ΝΔ δείχνει ότι πάσχει από μια ιδιότυπη οίηση, με τον τρόπο που οργανώνει την αντιπολίτευση. Μιλά με πολύ κοφτό τρόπο που καταλήγει μη πειστικός και συχνά κουραστικός με το πέρασμα του καιρού. Είναι το δίπολο «αλήθεια»-«ψέμα», μία επανάληψη του «εμείς» κι «αυτοί».

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι έχουν ήδη κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά και κυνηγούν πλέον την αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις που προβάλλουν σε χρόνο μακρινό των εκλογών προβάδισμα της τάξης των 20 μονάδων, εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε «θηλιά» όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Η ψαλίδα μπορεί να κλείσει κάπως και τότε η ΝΔ θα πρέπει σε κρίσιμο χρόνο να εξηγεί το γιατί και να αναθεωρεί τη στρατηγική της. Το προβάδισμά της είναι υπαρκτό και σημαντικό, αλλά οφείλεται πρωτίστως στην αρνητική ψήφο. Αυτό σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του πρέπει να εργαστούν συγκροτημένα, αν θέλουν να οικοδομήσουν τη διαφαινόμενη δημοσκοπικά εκλογική νίκη τους σε στέρεες πολιτικές βάσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι