Δεν θα αφήσει τους Αναστασιάδη-Μητσοτάκη να κάνουν διακοπές ο Ερντογάν

Βενιζέλος Κώστας
1378
Δεν θα αφήσει τους Αναστασιάδη-Μητσοτάκη να κάνουν διακοπές ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Οι συνομιλίες σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, για να έχουν σημασία, θα πρέπει να διεξαχθούν σε μια άλλη βάση από την πεπατημένη (δηλαδή της αλληλοενημέρωσης, των ενδεχόμενων αποφάσεων για τα αμέσως επόμενα βήματα και των πολλών δηλώσεων). Δηλώσεων, που κάποιες φορές, αγγίζουν περισσότερα θέματα από αυτά που έχουν συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, έχοντας ενώπιον τους σοβαρές εξελίξεις και την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από θέματα μείζονος σημασίας. Μπορούν να έχουν κοινή ατζέντα στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατοχικής Τουρκίας; Εάν ναι, τότε θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο, που θα περιλαμβάνει τη διπλωματία και την άμυνα.

Ενιαία αντιμετώπιση της κατοχικής δύναμης από τον Έβρο μέχρι και την Κύπρο! Εάν δεν μπορούν να ακολουθήσουν κοινή πορεία, επί της ουσίας και όχι ρητορικά, τότε αναγκαστικά θα προχωρήσουν χωριστά. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα της διαφορετικής προσέγγισης και αξιολόγησης της τουρκικής πολιτικής. Θα είναι, όμως, μια κίνηση με ολέθριες επιπτώσεις για Ελλάδα και Κύπρο.

Πρέπει, όμως παράλληλα, να ξεκαθαρίσουν και μια σειρά ζητήματα, όπως όλα αυτά που διαιωνίζονται και κυκλοφορούν, είτε ως πολιτικά κουτσομπολιά, είτε ως δημοσιογραφικές αναλύσεις. Θεωρεί, για παράδειγμα, η Αθήνα πως είναι "μαξιμαλιστική" η πολιτική της Λευκωσίας στα ενεργειακά και πως την εμπλέκει σε περιπέτειες; Θεωρεί η Λευκωσία πως η Αθήνα αντιμετωπίζει το Κυπριακό και την Κύπρο ως βαρίδι και πονοκέφαλο;

Δικαιολογίες για τον καθορισμό ΑΟΖ

Εάν δεν ξεκαθαρίσουν όλα αυτά τα ζητήματα η καχυποψία θα συνεχίσει να υπάρχει. Θα  συνεχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα στη διαχείριση των πολιτικών που προωθούνται σε διάφορα πεδία για την αντιμετώπιση της κατοχικής Τουρκίας. Όταν λοιπόν ξεκαθαριστούν οι προθέσεις και οι διαθέσεις εκατέρωθεν θα πρέπει να συζητηθεί και η ουσία, που αφορά την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για αποτροπή της τουρκικής επεκτατικότητας.

Είναι σαφές πως το θέμα της συμφωνίας Ελλάδος και Κύπρου για την ΑΟΖ δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Αθήνα. Συντηρείται μια συζήτηση, αλλά όπως αναφέρεται από ελλαδικούς κύκλους, η προσοχή είναι στις συνομιλίες με την Αίγυπτο. Ειρήσθω εν παρόδω και την περασμένη Παρασκευή διεξήχθησαν συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνοκρατών, στην Αθήνα. Αυτό, βέβαια, είναι η δικαιολογία.

Η ελλαδική πλευρά δεν ευνοεί σε αυτή τη φάση τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, Είτε γιατί δεν θέλει, είτε γιατί δεν μπορεί να υποστηρίξει την απόφαση έναντι της Τουρκίας. Αν κι αυτό, δηλαδή η συμφωνία των δυο κρατών για τον καθορισμό ΑΟΖ, θα έπρεπε να ήταν η πρώτη κίνηση μετά τις πρώτες τουρκικές γεωτρήσεις, ή έστω μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Ωστόσο έχουμε ενώπιον μας ένα δεδομένο.

Ότι, δηλαδή, δεν το επιθυμεί σε αυτή τη φάση η Αθήνα. Όμως, οι δυο κυβερνήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια, ούτε για διακοπές, ούτε και για τα «μπάνια του λαού», όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η επόμενη τουρκική κίνηση μπορεί να εκδηλωθεί πολύ σύντομα, εντός καλοκαιριού. Οπότε η επιλογή είναι ότι είτε θα υλοποιηθεί και θα γίνει η διαχείριση εκ των υστέρων, είτε θα αποτραπεί πριν εκδηλωθεί.

Αντεπίθεση κατά του Ερντογάν

Εργαλεία υπάρχουν. Και σε πολιτικό, σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί. Μπορεί να αποφασιστεί εμπορικό μποϋκοτάζ, απαγόρευση διέλευσης μέσω Ελλάδος των τουρκικών φορτηγών και το πάγωμα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όλα αυτά και αρκετά άλλα, που θα προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό κόστος στην Τουρκία, όμως θα πρέπει να συνδυαστούν και με κινήσεις στον αμυντικό τομέα.

Συγκεκριμένα, με την αμυντική συνεργασία (στην πράξη) Ελλάδος και Κύπρου και με την εμπλοκή κι άλλων χωρών. Έχει αναφερθεί πως η Αθήνα έχει έλθει σε συνεννόηση με το Παρίσι, χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες (αγορά εξοπλισμού από την Ελλάδα, υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής συμφωνίας με ρήτρα για αμυντική συνδρομή κτλ). Η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά μέτωπα.

Λογικά δεν μπορεί να τα διαχειρίζεται όλα και να έχει παντού επιτυχίες. Επειδή η πολιτική δεν στηρίζεται στους νόμους των πιθανοτήτων, θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις. Με όσους η κατοχική Τουρκία έχει ανοικτό μέτωπο, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συνεργάζονται, να δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης, με στόχο πάντα την κατοχική δύναμη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.