Δεν θα γίνω Ιφιγένεια διαμηνύει στον Ανδρουλάκη η Μπατζελή – Αναβρασμός στη ΝΔ και για τους Ενστόλους
30/03/2025
«Είμαι εντός γραμμής του κόμματος και το έχω αποδείξει με αρθρογραφία και με τη δήλωσή μου», ανέφερε η Κατερίνα Μπατζελή, σχολιάζοντας την χθεσινή παραπομπή της στην ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ, για δήλωση που έκανε, η οποία θεωρήθηκε εκτός γραμμής της Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια στιγμή, ντόμινο “Γαλάζιων” υπουργών και βουλευτών, ζητούν επέκταση των αυξήσεων στους ενστόλους.
Η Κατερίνα Μπατζελή, την οποία υποστήριξε το στρατόπεδο του Χάρη Δούκα, τόνισε ότι δεν θα γίνει Ιφιγένεια και υπογράμμισε τη στήριξη της στον «Σισύφειο αγώνα» του ΠΑΣΟΚ για την πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι «προχωράμε ενωμένοι για την επόμενη μέρα». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι στέλεχος που δεν πιστεύει στον «χαρτοπόλεμο» των ανακοινώσεων και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ένα κόμμα να μπαίνει στα εσωτερικά του άλλου»
Η κ. Μπατζελή συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «ως ένα ιστορικό κόμμα που έχει δείξει τη συμφιλίωση και τις κοινωνικές συναινέσεις θα πρέπει να είναι αρχοντικό και δυναμικό απέναντι στον πολιτικό λόγο έστω και αν από την απέναντι πλευρά αυτός είναι προκλητικός». Η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι εμμένει στη γραμμή του κόμματος της που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.
Ως προς την παραπομπή της στην ΕΔΕΚΑΠ, η Μπατζελή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα ζητήσει να της πουν στην Επιτροπή ποιο είναι το ζήτημα και «θα πούμε τι ακριβώς ειπώθηκε», για να τονίσει: «Θέλω να δηλώσω ότι αισθάνομαι ασφάλεια ότι ανήκω σε έναν χώρο όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και αισθάνομαι πολύ μεγάλη ασφάλεια στην απόφαση των κομματικών οργάνων, στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων».
Η Κατερίνα Μπατζελή, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και εστιάζοντας στο ύφος αυτής, είχε κατηγορήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ότι «κατρακύλα στην τοξικότητα της ΝΔ», γεγονός που έφερε την παραπομπή της στο κομματικό όργανο.
Δούκας υπέρ Μπατζελή
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την Μπατζελή, ο δήμαρχος Αθηναίων, μέλος του Πολιτικού Κέντρου της Χαριλάου Τρικούπη και εκ των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος Χάρης Δούκας, πήρε θέση με διαρροή του περιβάλλοντός του, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για «επιλεκτική» στάση έναντι της. Στη διαρροή αυτή από το περιβάλλον του Δούκα σημειώνονταν με νόημα ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση» στις δηλώσεις στελεχών που ήταν εκτός γραμμής σε μία σειρά από ζητήματα:
- Από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παύλο Γερουλάνο για συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
- Από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρη Μπιάγκη, που χαρακτήρισε «γραφικούς» όσους μιλούν για εκλογές.
- Από την υπεύθυνη του Πολιτικού Σχεδιασμού, Άννα Διαμαντοπούλου που χαρακτήρισε «μνημόσυνο» τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
- Από το μέλος του Πολιτικού Κέντρου, Θανάση Γλαβίνα που χαρακτήρισε «λάθος» τη συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν γίνεται να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά» αναφέρθηκε στη διαρροή της, η πλευρά Δούκα. «Στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη κυβερνητικής αλλαγής, που χρειάζεται η χώρα», απάντησαν πηγές του κόμματος, σχολιάζοντας πως «καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση», μία σαφής αιχμή κατά του κ. Δούκα. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να αφαιρεί. Όντως όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ΠΑΣΟΚ και να μη ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα», ανέφεραν συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων ως απάντηση (η κ. Μπατζελή είχε υποστηρίξει τον Δούκα στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές).
«Η χρήση ”επιχειρημάτων” της Ομάδας Αλήθειας – για πράγματα που ο κ. Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες – από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα», τόνισαν από την πλευρά τους συνεργάτες του Παύλου Γερουλάνου, επικρίνοντας την αναφορά του περιβάλλοντας Δούκα στο πρόσωπο του πρώην υπουργού.
Αναβρασμός στη ΝΔ για τους Ενστόλους
«Η κυβέρνηση πολύ σωστά έδωσε αυξήσεις στους Ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να γίνονται δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και να τον χειρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να έχουν τις αυξήσεις που πρέπει. Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχουν Ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας.
Τη βεβαιότητα ότι μετά τις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για να υπάρξουν άμεσα αυξήσεις και για τα στελέχη της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, αφού σημείωσε ότι οι αυξήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «ήταν αναγκαίες και δίκαιες», χαρακτήρισε «εύλογο» το αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντίστοιχη αντιμετώπιση.
«Οι αυξήσεις πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους ένστολους» έγραψε σε δική του ανάρτηση ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Οι αυξήσεις των αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αναγκαίες. Οι αυξήσεις όμως πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους ένστολους. Στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, της Πυροσβεστικης και της ΕΛΑΣ. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει το σωστό και δίκαιο για όλα τα στελέχη που φορούν το εθνόσημο». Ως «χρέος τιμής» για την κυβέρνηση της ΝΔ να συμπεριλάβει «και τα σώματα ασφαλείας στις αυξήσεις των ενστόλων» περιέγραψε το αίτημα ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας εξειδίκευσε τις αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 13% έως 20% (ανάλογα με τη θέση ευθύνης) και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτωβρίου. Προηγήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος που ζήτησε επέκταση των αυξήσεων στους Ενστόλους, πέραν των του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δήλωση Στυλιανίδη υπέρ Σαμαρά
Όμως μαίνονται και οι εσωκομματικοί κραδασμοί στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο βουλευτής της ΝΔ Ευρυπίδης Στυλιανίδης μίλησε για απομάκρυνση της παράταξης από τις παραδοσιακές τις αξίες, λέγοντας ότι «η ψήφιση του γάμου των ομοφύλων δεν είναι στο DNA της ΝΔ». Για το ενδεχόμενο να γίνει ερώτηση “ανταρτών” βουλευτών της ΝΔ για τον Νίκο Τσάφο (όπως έγινε για την Θράκη) είπε ότι “δεν υπήρχε καμία πρόθεση να κάνουμε ερώτηση για τον κ. Τσάφο. Το θέμα του κ. Τσάφου είναι υπαρκτό, είναι πρόβλημα και αναδείχτηκε από μόνο του…”.
Στο ερώτημα για το εάν έπρεπε να παραιτηθεί είπε ότι “δεν μπορώ εγώ να πω να παραιτηθεί ή όχι. Θέλω όμως να πω ότι είναι απαράδεκτο κάποιος να είναι υπουργός μίας κυβέρνησης και να παίρνει τέτοιου τύπου θέσεις” και συμπλήρωσε ότι “τέτοιου τύπου δηλώσεις προσβάλλουν και τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο και αποδυναμώνουν την ελληνική θέση που εδράζεται πάνω στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου”. Επίσης είπε ότι στην κυβέρνηση πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι “υπερασπίζονται τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξής που κυβερνά”. Συνολικά για τις υποθέσεις του Τσάφου και Δοξιάδη ανέφερε ότι “και τα δύο θεωρώ ότι έχουν βλάψει σοβαρά την κυβέρνηση και την εικόνα της χώρας”.
Για την εκδήλωση που έγινε στον υπουργείο Άμυνας όπου παραβρέθηκαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι “αυτά είναι καλά να γίνονται”. Στην αναφορά ότι ο Σαμαράς είναι διεγραμμένος είπε ότι “η προσπάθεια όλων των πλευρών πρέπει να είναι όλοι να είμαστε μία γροθιά και να υπερασπιζόμαστε τις κοινές αξίες της παράταξης”.
Θέση για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, πήρε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να οδηγηθεί σε φυσικό δικαστήριο”. Παράλληλα, σχολίασε τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς την “πολιτικά αδιάφορη”. Όσον αφορά το ζήτημα της επιθετικής εξαγοράς ακινήτων και επιχειρήσεων από τουρκικά κεφάλαια σε ακριτικές περιοχές, δήλωσε πως θα υπέγραφε κι εκείνη την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ που έθεσαν το θέμα στη Βουλή. Να σημειωθεί πως η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την έκπληξη της για την διαφωνία Στυλιανίδη με την διαγραφή Σαμαρά, επισημαίνοντας πως ο “Γαλάζιος” βουλευτής ανήκει στο καραμανλικό στρατόπεδο.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η πρόταση Φάμελλου
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα ψήφισαν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αντίθετα, η πρόταση που κατατέθηκε από τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά για επιλογή νέας γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου από την ΚΟΕΣ απορρίφθηκε. Σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οργάνου με συντριπτική πλειοψηφία, εξουσιοδότησαν την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει τη σύνθεση του Οργανωτικού, θέση την οποία στήριξε ο Φάμελλος.
Προηγουμένως, ο βουλευτής Παύλος Πολάκης εξαπόλυσε σφοδρή κριτική λέγοντας «δεν πάμε καλά». Ακολούθως εξήγησε: «Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας, κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη… Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009». Ο κ. Πολάκης διαφώνησε με τις επιστροφές σε θέσεις στελεχών των Γιώργου Βασιλειάδη, Χρήστου Σπίρτζη, Διονύση Τεμπονέρα και Στέφανου Τζουμάκα.
Σκληρή κριτική άσκησε στην ηγεσία για την λεγόμενη “θεσμικότητα” που διέπει την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε κάθε δύσκολη απόφαση καταλήγουμε να κρυβόμαστε πίσω από μια κακώς εννοούμενη θεσμικότητα. Για ποιο λόγο; Για να μην ενοχλούμε; Μα εγώ θέλω να ενοχλώ και θέλω να ενοχλούμε». Άσκησε κριτική στην διαχρονική προσπάθεια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ -που είχε ξεκινήσει πριν από το 2023, για να καταλήξει σε επίθεση στον Σωκράτη Φάμελλο για τις δηλώσεις του: «…Και σας ρωτάω, με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι; Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ;» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Αφού επιτέθηκε στην Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι είναι αδύνατον να βρεθούν κοινά σημεία, αναφέρθηκε και στην προσέγγιση με τη Νέα Αριστερά, αποκλείοντας μία συμφωνία κορυφής που θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και τάχθηκε υπέρ της χωρίς προϋποθέσεις επιστροφής μελών. Ο κ. Πολάκης, μεταξύ άλλων, τάχθηκε κατά του προγράμματος Rearm Europe.