Δεν θαμπώνουν πια τους λαούς τα καθρεπτάκια και οι λάμπουσες χάνδρες
04/10/2018Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια απεκάλυψε ότι η πλειοψηφία του λαού απεδοκίμασε την συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της Δημοκρατίας των. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μπορεί να λέγει ότι «έλαβε εντολήν» από το 91% των ΝΑΙ αλλά τούτο δεν υπερέβη το 37% του εκλογικού σώματος. Η Κομισιόν πανηγύρισε το αποτέλεσμα ως «ευκαιρία» εντάξεως των Σκοπίων στην ΕΕ. Το θέαμα έχει ξαναειδωθή στο αρχικό γαλλικό “Όχι” στο ευρώ, στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές και στην ουγγρική «ραψωδία» στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι λαοί της Ευρώπης, περιλαμβανομένων και των Δυτικών Βαλκανίων, δεν δελεάζονται με υποσχέσεις τύπου Γιούνκερ περί πακτωλού ευρώ, με ταξίματα του Στόλτενμπεργκ περί «ασπίδος ασφαλείας» και με αφορισμούς της φράου Μούτι (Μέρκελ) περί «εξευρωπαϊσμού» των Βαλκανίων, για τους οποίους ο προκάτοχός της σιδηρούς καγκελάριος Όττο Μπίσμαρκ δεν θα θυσίαζε «ούτε έναν Πομερανό στρατιώτη».
Εν τη ουσία, το φιάσκο του δημοψηφίσματος («Flop» κατά την Wall Street Journal) δεν είναι τίποτε να άλλο παρά η αποτυχία της πολιτικής της Δύσεως να ρυμουλκήσει τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και στην γερμανική σφαίρα επιρροής. Αντιστοίχως, το δυτικό ατόπημα δύναται να θεωρηθή άλλη μία νίκη του Ρώσου προέδρου Πούτιν που ήταν αντίθετος με την προσχώρηση των Σκοπίων στην περικύκλωση της Ρωσσίας, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, στον πόλεμο της Γεωργίας και στην καταστροφή της Λιβύης και της Συρίας.
Τώρα, ενδέχεται η χθεσινή «ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ» να είναι σωστή. Όπως στην περίπτωση του ελληνικού “Οχι” στη γερμανική λιτότητα το 2015, έτσι και η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθή με κυβίστηση: Τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και να ονομασθούν «Μακεδονία» – περί αυτού ουδεμία αμφιβολία.
Αλλά «το φυτίλι της πυριτιδαποθήκης» των Δυτικών Βαλκανίων άναψε. Πρώτοι οι Βούλγαροι απεδοκίμασαν το «Βόρεια Μακεδονία», δεύτεροι οι Σλαβομακεδόνες απέσχον μαζικώς της χθεσινής ψηφοφορίας, τρίτοι οι Αλβανοί καιροσκοπούν, αλλά κατά νουν έχουν την συνένωσή των εις μίαν «Μεγάλη Αλβανία».
Ακόμη και η ΝΔ εδήλωσε σαφώς και απεριφράστως ότι δεν πρόκειται να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών όποτε και εάν έλθη στην ελληνική Βουλή. Δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει το Σύνταγμα που απαιτεί 180 ψήφους με το άρθρο 26 παρ.2 εν περιπτώσει κυρώσεως συνθήκης με άλλο κράτος. Το τελικό συμπέρασμα από το τελευταίο επεισόδιο είναι ότι οι λαοί δεν εξαγοράζονται πλέον με «καθρεπτάκια και λάμπουσες χάνδρες». Η εποχή της αποικιοκρατίας τελείωσε οριστικώς.