Δεν ξέρουν ότι ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι αδύνατος;
02/03/2023Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, έχοντας σχέση με το χαρτοφυλάκιο, που από χθες ανέλαβε. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο ότι καλύπτει πλήρως τα κριτήρια, που έθεσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης για τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου: Τεχνοκράτης, με πλούσιο βιογραφικό, εμπειρίες στον τομέα του, με πολιτικό κριτήριο και κάτω των πενήντα χρόνων. Για την ακρίβεια, είναι 47 χρόνων, γεννήθηκε το 1976.
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, με σπουδές στα Νομικά, κάτοχος μεταπτυχιακού στο Δίκαιο της ΕΕ και διδακτορικού στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο, διαθέτει όλο το πακέτο. Γιατί δεν δοκιμάσθηκε μόνο στην πανεπιστημιακή έδρα αλλά, μεταξύ άλλων και στο Δικαστήριο της ΕΕ (εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία). Συνεπώς, είναι ακαδημαϊκός με πολιτικό βάθος, ο οποίος καλείται να ηγηθεί της κυπριακής διπλωματίας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αυτό, δηλαδή, που έψαχνε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, που από χθες ανέλαβε τα ηνία του η ατζέντα είναι γεμάτη και οι δυσκολίες παρά πολλές (ΕΕ, τριμερείς, σχέσεις με ΗΠΑ και ασφαλώς Κυπριακό). Τι έχει να αντιμετωπίσει αμέσως; Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία της Άγκυρας για αναβάθμιση των κατεχομένων και η κυπριακή διπλωματία κινείται αποτρεπτικά. Παράλληλα, αν και τώρα με τους σεισμούς στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει άλλες προτεραιότητες, ο εποικισμός της Αμμοχώστου και η επιβολή τετελεσμένων στην ΑΟΖ, παραμένουν στην ατζέντα.
Ο τετραγωνισμός του κύκλου…
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος έχει δύσκολα να αντιμετωπίσει μπροστά του και καλείται να ηγηθεί μιας μικρής διπλωματικής υπηρεσίας. Μιας υπηρεσίας που χρειάζεται τομές και αλλαγές καθώς έχει πολλές αδυναμίες και κενά. Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ενώπιον του προσωπικού και του τέως πλέον υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο κ. Κόμπος θέλησε να στείλει προς διάφορους αποδέκτες μηνύματα:
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η εξωτερική της πολιτική παραμένουν αμετακίνητα προσηλωμένες στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με σαφή προσανατολισμό και δέσμευση στις αρχές και αξίες της Ένωσης και με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Σημείωσε πως η ιδιότητα του κράτους-μέλους «αποτελεί τον πυρήνα της προσέγγισης μας και μας επιτρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής αλλά και ευρύτερα, λειτουργώντας ως γέφυρα».
Για το Κυπριακό ανέφερε πως η επανένωση του τόπου επείγει «και τονίζουμε ότι η πλευρά μας ουδέποτε θα συναινέσει σε προσεγγίσεις έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτόχειρες δεν θα γίνουμε και τα περί δύο κρατών και παρεμφερών διχοτομικών ιδεών τα απορρίπτουμε χωρίς κανένα δισταγμό». Παράλληλα υπέδειξε προς τρίτους πως «ο τετραγωνισμός του κύκλου που ακούμε, δεν είναι βιώσιμος. Εμείς είμαστε μέσα στον κύκλο. Περιμένουμε την άλλη πλευρά να προσέλθει και δεν αποδεχόμαστε τη χρήση της εναλλακτικής γεωμετρίας».
Ο Κωνσταντίνος Κόμπος κήρυξε και την έναρξη της προετοιμασίας για την κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρονικά τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2026, η οποία ξεκινά ουσιαστικά με την τριάδα Προεδριών του 2025.