ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαγραφή Κύρτσου: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Διαγραφή Κύρτσου: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, Σπύρος Γκουτζάνης

Τη διαγραφή από την Νέα Δημοκρατία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ανακοίνωσε την Παρασκευή το Γραφείο Τύπου του κόμματος, κατηγορώντας τον ότι “δυσφημεί την χώρα”. «Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα… Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει» ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιώς για την διαγραφή Κύρτσου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο πολύμηνο “αντάρτικο” του κ. Κύρτσου ήταν οι τοποθετήσεις του με αφορμή τις διώξεις των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννας Παπαδάκου και της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. «Η κυβέρνηση μπαίνει σε ευρωπαϊκή περιπέτεια, μόνο το Μαξίμου δεν το βλέπει» είχε σημειώσει προ ημερών ο ευρωβουλευτής, που ανάρτησε το εξής tweet ως πρώτη αντίδραση στην διαγραφή του:

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιάς για την διαγραφή Κύρτσου: «Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου», αναφερόμενη στην σύγκριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την Ουγγαρία και την Πολωνία (δύο χωρών που είναι σε τροχιά ρήξης με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων), που προέβαινε ανοιχτά με δημόσιες αναρτήσεις του ο ευρωβουλευτής.

Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωση του υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του λ. Κύρτσου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Κύρτσου. Αναμενόμενο. Την καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη δυσφημίζοντας τη χώρα ακολουθεί ο κ. Κύρτσος, αδιαφορώντας αν με τις θέσεις και τις ενέργειές του δεν τιμά την εμπιστοσύνη, εκείνων που τον εξέλεξαν. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τους αρέσουν τόσο πολύ οι θέσεις του ευρωβουλευτή, ας του απευθύνουν πρόσκληση να ενταχθεί στο κόμμα τους. Αφού “λυτρώθηκε” ο κ. Κύρτσος, ενώ τόσο καιρό ασφυκτιούσε, ας επιστρέψει την έδρα σε αυτούς που με την ψήφο τους τον έστειλαν στην Ευρωβουλή και ας αναζητήσει, όπου νομίζει, πολιτική στέγη», ανέφερε η Πειραιώς.

Η κόντρα Κύρτσου-Οικονόμου

Από την δημόσια αντιπαράθεση του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου στα μέσα Ιανουαρίου είχε φανεί πως ήταν θέμα χρόνου η διαγραφή του από την ΝΔ. Οι δημόσιες επικρίσεις του για τις διώξεις των δύο δημοσιογράφων, είχαν πέσει πολύ βαριά στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήδη είχε ήδη ενοχληθεί από τις αντιπολιτευτικές παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή για μία πληθώρα έτερων ζητημάτων.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είχε αφήσει περιθώρια αμφιβολίας. Ερωτηθείς για την κριτική που ασκεί ο Γιώργος Κύρτσος, ο Γιάννης Οικονόμου είχε απαντήσει: «ο κ. Κύρτσος έχει επιλέξει εδώ και πάρα πολύ καιρό μία συγκεκριμένη τακτική. Όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό…». Στην επόμενη ερώτηση για το αν παραμένει ευρωβουλευτής της ΝΔ, ο Γιάννης Οικονόμου είχε περιοριστεί να πει «νομίζω σας απάντησα».

Στην απάντηση του ο κ. Κύρτσος είχε καταλογίσει στον Γιάννη Οικονόμου ότι «κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου καθώς οι σύγχρονες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αναζητούν κίνητρα ούτε καταγγέλλουν προθέσεις που δεν προσδιορίζουν, απλά ανταλλάσσουν επιχειρήματα». Επιπλέον είχε επαναλάβει την κριτική του για τους θανάτους από τον Covid, προσθέτοντας «ελπίζω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μου αναγνωρίσει το δικαίωμα στον δημόσιο προβληματισμό».

Συνεχείς επικρίσεις της κυβέρνησης

Ο Γιώργος Κύρτσος είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών υπαλλήλων και για τις επιπλέον προσλήψεις που είχαν ανακοινωθεί ήδη τον Σεπτέμβριο του 2020. Έκτοτε με συχνές παρεμβάσεις αποδομούσε την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιλογή της να μην στηρίξει τις δημόσιες υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πιο χαρακτηριστική του δήλωση είναι ότι «αν η κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει την πανδημία το 2021 με τον ζήλο που επέδειξε την περίοδο Μάρτιο-Σεπτέμβριο του 2020 δεν θα μετράγαμε σήμερα 20.000 νεκρούς, αλλά λιγότερους από 10.000». Στην συνέχεια έθετε θέμα επάρκειας του επιτελείου το Μεγάρου Μαξίμου (ακόμα και για την υπόθεση Φουρθιώτη) ενώ κατά καιρούς έχει αμφισβητήσει και το αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία. Το τελευταίο διάστημα επέκρινε την κυβέρνηση και για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την χώρα.

Ο κ. Κύρτσος έδειχνε με την στάση του ότι δεν σκόπευε να υποστείλει την σημαία της κριτικής για να γίνει αρεστός στο Μέγαρο Μαξίμου. Επομένως η διαγραφή του έμοιαζε θέμα χρόνου. Το “αντάρτικο” Κύρτσου προκάλεσε εντύπωση, με δεδομένο ότι ήταν από τους λίγα προβεβλημένα στελέχη που είχαν στηρίξει από την αρχή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ. Ήταν ο ένας από τους δύο ευρωβουλευτές που είχαν βάλει την υπογραφή τους στην υποψηφιότητά του. Η δεύτερη ήταν η Μαρία Σπυράκη που στην συνέχεια ανταμείφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την θέση της part time εκπροσώπου της ΝΔ, αν και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επέστρεψε στην Ευρωβουλή.

Ο Κύρτσος “εκνεύριζε” το Μαξίμου

Οι συχνές διαφοροποιήσεις του προκάλεσαν τα νεύρα των ενοίκων του Μαξίμου, όχι μόνο γιατί δημιουργούσαν την βάσιμη εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει υποφώσκουσα δυσαρέσκεια, αλλά και γιατί έδιναν στην αντιπολίτευση την δυνατότητα να επικαλείται την κριτική του. Είναι ενδεικτικό ότι οι τοποθετήσεις του βρίσκουν χώρο φιλοξενίας περισσότερο στα αντιπολιτευόμενα και φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ Μίντια παρά στα φιλοκυβερνητικά, τα οποία δεν τον καλούν πια συχνά.

Ο ίδιος είχε καταγγείλει ότι τον έχει αποκλείσει η δημόσια τηλεόραση. Κακόβουλες διαρροές από κομματικούς κύκλους της ΝΔ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η στάση του σχετίζεται με τα επιχειρηματικά του χρέη από το παρελθόν, κάτι που ο ίδιος έχει δημοσίως και με οργή διαψεύσει. Οι σχέσεις του Γιώργου Κύρτσου με τη ΝΔ και γενικότερα με την δεξιά παράταξη είναι παλιά, από την εποχή που ήταν στο περιβάλλον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στην συνέχεια διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, της ναυαρχίδας της Δεξιάς στον Τύπο.

Με τον Κώστα Καραμανλή ήταν σε συνεχείς προστριβές, ενώ όταν ο Αντώνης Σαμαράς του αρνήθηκε την κάθοδο στην Α’ Αθήνας συνεργάστηκε με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και ήταν εκπρόσωπος του κόμματος στις εκλογές του 2012. Αν και έχει δηλώσει ότι αυτό ήταν «μεγάλο λάθος», εντούτοις δείχνει ότι καίτοι μετριοπαθής πολιτικός, με πλήρη άποψη για την οικονομία και την διακυβέρνηση, μπορεί να κινείται και στον πέραν της ΝΔ δεξιό χώρο. Φήμες που κυκλοφορούν στα βουλευτικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια, προερχόμενες από “γαλάζιους” κύκλους, τον θέλουν να συζητά με την Ελληνική Λύση.

Ο Γιώργος Κύρτσος είναι 70 ετών και η θητεία του στην Ευρωβουλή ολοκληρώνεται το 2024. Εκτός, αν όπως αναφέρουν τα ευφάνταστα σενάρια, επιχειρήσει να εκφράσει την δυσαρέσκεια στην “δεξιά πολυκατοικία”. Στην Ελλάδα αναζητά πολιτική μορφοποίηση η alt right, αν και στον χώρο αυτό κινείται με ταχύτητα –όπως αναφέρουν πληροφορίες– ο διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής Κώστας Μπογδάνος. Ο κ. Μπογδάνος πρόσφατα υποστήριξε ότι είχε βρεθεί σε αντιμεταναστευτική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας (από κοινού με τον Ηλία Κασιδιάρη) κατ’ εντολή Γεραπετρίτη, κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε.