ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Διακριτό από του Κυριάκου πολιτικό στίγμα από τον Καραμανλή

Ζωντανά η παρέμβαση Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής (video)

Όλες οι φυλές της ΝΔ έδωσαν το παρόν, ξεχώρισε ωστόσο το διακριτό πολιτικό στίγμα του Κώστα Καραμανλή,  στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για την απότιση φόρου τιμής στον ιδρυτή του κόμματος και στη συμβολή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Μια πορεία που ήταν όραμα και στόχος της πολιτικής του διαδρομής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλησε να κάνει άνοιγμα στους καραμανλικούς και να συμβολίσει την ενότητα της ΝΔ, δεν περιορίστηκε σε έναν χαιρετισμό αλλά εκφώνησε τη δική του ομιλία. Περιορίστηκε πάντως στην υπογράμμιση του ρόλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή (αν και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ως προς την συμφωνία στη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας), και στην ανάδειξη της πρόσφατης Συμφωνίας με την Γαλλία. Παραλλήλως, εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τον ρόλο της αντιπολίτευσης στην διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας το 2015.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, ωστόσο, στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που ήταν και η πρώτη δημόσια εμφάνισή του εδώ και πολύ καιρό. Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε το δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα. Υπογράμμισε την θέση του καραμανλισμού για την κοινωνική οικονομία της αγοράς, έναντι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου των αγορών, και την ανάγκη για διάλογο και συνεννόηση για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της Τουρκίας, έναντι της πόλωσης και του ακραίου πολιτικού κλίματος. Άσκησε όμως και συνολική κριτική στην συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απομακρύνεται από τις αρχές των ιδρυτών της.

Η “κοινωνική οικονομία” του Καραμανλή

Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε η εμβληματική πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής περιόδου, σφραγίζοντας την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων εξασφαλίζοντας την οικονομική ανόρθωση, την εμπέδωση της δημοκρατίας και η ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη». 

Ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε επίσης σε έμφαση στην πεποίθηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κοινωνική δικαιοσύνη ως προϋπόθεση και θεμέλιο της Δημοκρατίας. Την συνέδεσε με την «κοινωνική οικονομία της αγοράς» (που ήταν  επιλογή και επί της δικής του πρωθυπουργίας) και που, όπως είπε, οδήγησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε πρωτόγνωρα επίπεδα απασχόλησης και οικονομικής συνοχής και συνακόλουθα σε κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Η κοινωνική οικονομία της αγοράς είναι υπό αμφισβήτηση σήμερα, από τις τεχνολογικές εξελίξεις και από την άναρχη λειτουργία των αγορών που οδηγούν στην διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε επίσς ότι «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει θυμόμαστε ότι οι κοινωνίες προοδεύουν όταν οι πολλοί συμμετέχουν στην προσπάθεια  για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και στην κατανομή των καρπών της προόδου».

Κριτική στην ΕΕ

Το δεύτερο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση είναι η ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας και η αποφυγή των ακραίων πολιτικών παθών γιατί όπως ανέφερε: «Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται, βιώνεται, προϋποθέτει τον σεβασμό στην αρχή της πλειοψηφίας και του νόμου, δεν αντέχει στα πάθη και τους φανατισμούς». Φυσικά έκανε αναφορά στις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή μας και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν ταραξίας στην περιοχή, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ απέναντι στην Ελλάδα απειλεί όχι μόνο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά και την ίδια την εδαφική ακεραιότητά της.

Από την άλλη σημείωσε ότι εντός της ΕΕ υπάρχουν δυνάμεις που παραβλέπουν τις προκλήσεις, συμπεριφέρονται σαν επιτήδειοι ουδέτεροι, κλείνουν το μάτι στην Τουρκία και ενθραρρύνουν την παραβατική της συμπεριφορά. Ανέφερε επίσης ότι, ενώ η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή με την αποτρεπτική της ικανότητα και τις διπλωματικές της συμμαχίες, η Ευρώπη οφείλει να επιβάλλει κυρώσεις και προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά της οδηγείται σε αδιέξοδα. Υπογράμμισε πάντως, ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής είναι απαραίτητη η σύμπνοια, η  ομοψυχία και η εθνική συνεννόηση, ο διάλογος για σύγκλιση απόψεων και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής.

Ο Κώστας Καραμανλής άσκησε συνολική κριτική στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι καθοδηγείται πλέον από στείρους ανταγωνισμούς, σημείωσε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας επέβαλε ένα τιμωρητικό πρόγραμμα, το οποίο ελέγχεται για σοβαρά σφάλματα στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το Αφγανιστάν και να υψώσει φωνή στο διεθνές στερέωμα.

Σημείωσε πάντως ότι επί του παρόντος «η Ευρώπη αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή. Δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό, αλλά ακόμη και στην αντιμετώπιση της πανδημίας επέδειξε ατολμία και δυσκινησία στην αντιμετώπισή της. Σε αντίθεση με το πακέτο των ΗΠΑ, το ευρωπαϊκό πακέτο είναι συγκρατημένο και συνοδεύεται από συνεχείς προειδοποιήσεις για την επιστροφή των δημοσιονομικών περιορισμών.

Η συμφωνία με τη Γαλλία

Εάν σε κάτι έδειξε ταυτισμένος με τον πρωθυπουργό ήταν στην αποτίμηση της Συμφωνίας με την Γαλλία, για την οποία σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ότι συνιστά εθνική επιτυχία και δεν εξαντλείται στην υπεράσπιση των κοινών αξιών, αλλά είναι και ένα βήμα προς την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Κώστας Καραμανλής έκανε μία ομιλία στο πνεύμα και στις παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος, όπως τουλάχιστον προβάλλονται, ενωτική και σχεδόν υπερκομματική. Θα μπορούσε μάλιστα να κερδίσει το χειροκρότημα και από ένα ευρύτερο πολιτικό κοινό, ότι και αν σημαίνει αυτό για τις βλέψεις που μπορεί να έχει στο εγγύς μέλλον.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης, όλα τα μέλη της κυβέρνησης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Απουσίαζε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, η  Ντόρα Μπακογιάννη για λόγους υγείας και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Βαγγέλης Μεϊμαράκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο ΕΛΚ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx