Διαψεύδει το ΥΠΕΞ τα τουρκικά σενάρια – Η ώρα της αλήθειας για τον Ερντογάν
13/08/2020Τέλος στα σενάρια που πυροδότησε για εσωτερική κατανάλωση ο Ερντογάν, περί δήθεν μαθήματος που έλαβε η Ελλάδα, βάζει το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι οι εταίροι θα μάθουν την αλήθεια για το τι συνέβη στην περιοχή. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Αργά το απόγευμα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι υπήρξε κάποιου είδους “επεισόδιο” μεταξύ του Oruc Reis και ελληνικού πολεμικού πλοίου. «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο Ερντογάν υπαινίχθηκε ότι παρενοχλήθηκε το ερευνητικό σκάφος και ότι υπήρξε απάντηση από τους Τούρκους και “μάθημα” προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, «μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδει αυτήν την φημολογία και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δήθεν παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, πέραν των προειδοποιήσεων ότι βρίσκεται σε ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανάλογη είναι και η αντίδραση του ΓΕΕΘΑ, πηγές του οποίου ανέφεραν ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό με το Oruc Reis.
Η αναφορά του Ερντογάν, η οποία εκτός από το κομματικό ακροατήριο αποσκοπούσε στο να σπείρει, ενδεχομένως, και κάποιες αμφιβολίες στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά η πλήρης αντιστροφή του επεισοδίου που προκάλεσε η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis, την Τετάρτη και όχι σήμερα Πέμπτη, στην ανεπιτυχή προσπάθειά της να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα “Λήμνος”. Ένα επεισόδιο που καμία σχέση δεν έχει με την πορεία του Oruc Reis, καθώς συνέβη συνέβη κοντά στο Καστελλόριζο, αρκετά μακριά από το σημείο, όπου βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Σε ότι αφορά δε τους ισχυρισμούς ελεγχόμενων από τον Ερντογάν τουρκικών ΜΜΕ, ότι η φρεγάτα “Λήμνος” υπέστη ζημιές, η διάψευση έρχεται από την ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση, η οποία έκανε “σουρωτήρι” την παράνομη τουρκική Navtex. Η φρεγάτα “Λήμνος” συμμετείχε στην άσκηση που έγινε την Πέμπτη και ήταν επιχειρησιακά άψογη.
Διπλωματικός μαραθώνιος
Πριν την έκδοση της ανακοίνωσης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ενόψει της αυριανής Συνόδου, έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου, υπο τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια, του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Νίκος Δένδιας μετέφερε στον πρωθυπουργό την στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.
Το πρωί της Παρασκευής, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αυστριακό ομόλογό του, αλλά και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Παραλλήλως βρίσκεται διαρκώς σε επικοινωνία με ομολόγους άλλων χωρών, ενώ αργά το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γνωστό για τις επικρίσεις του προς τον Ερντογάν, Αμερικανό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ερντογάν με Μισέλ και Μέρκελ
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για περιφερειακά θέματα. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε για άλλη μία φορά υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου. Τα ίδια είχε πει και το πρωί, σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του, όπου έδειξε, ωστόσο, πως εννοεί τον διάλογο με αναφορές σε ανύπαρκτη τουρκική μειονότητα.
Ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η ΕΕ συμπαραστέκεται πλήρως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι επαφές του Τούρκου προέδρου γίνονται μία ημέρα πριν την έκτακτη σύγκληση, με τηλεδιάσκεψη, του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Αν και στη συζήτηση με την Μέρκελ ο Τούρκος πρόεδρος προφασίστηκε τον διαλλακτικό, δεν έδειξε να κάνει κάποιο σημαντικό βήμα στις παράλογες και παράνομες απαιτήσεις του. Αυτές θυμήθηκε, άλλωστε, και στην ομιλία που έκανε σε συγκέντρωση για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός του, οι οποίες προκάλεσαν τις παραπάνω αντιδράσεις. Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν επέστρεψαν σε ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρακολουθούνται στενά, όπως και όλες τις προηγούμενες ημέρες, από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Ελληνογαλλική ασπίδα
Η ελληνογαλλική ναυτική άσκηση έγινε στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, περιλάμβανε «προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η άσκηση «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο».
Στην άσκηση μετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force), την οποία αποτελούσαν το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και η φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Παραλλήλως, δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Τα δύο Rafale, τα οποία θα παραμείνουν στη Σούδα μερικές ημέρες, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για άσκηση, ενώ το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό, μεταφέροντας βοήθεια, ενώθηκε με τη φρεγάτα La Fayette, που απέπλευσε από τη Λάρνακα για την ελληνογαλλική άσκηση.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή «έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Αυτά υπογράμμισε άλλωστε και ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη συνομιλία Μητσοτάκη-Μακρόν.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν βάλει κατά του Γάλλου προέδρου, κατηγορώντας τον για αποικιοκρατικές βλέψεις στον Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η εκεί επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ήταν ένα σόου. Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει, με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ.