Διασυρμός με τα "χρυσά διαβατήρια" – Πιάστε τους κλέφτες και αφήστε τα μασκαραλίκια

Βενιζέλος Κώστας
1059
Διασυρμός με τα

Τίποτε δεν αλλάζει στην Κυπριακή Δημοκρατία; Ούτε όταν βυθίζεται και έχει περάσει και τον πάτο; Το γνωστό βίντεο του "Al Jazeera" ήταν το αποκορύφωμα. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Όλοι γνώριζαν περίπου τι γινόταν με τις πολιτογραφήσεις, τα "χρυσά διαβατήρια". Φαγοπότι κανονικό! Όλο το σύστημα λειτουργούσε "άψογα" με τις αλληλοκαλύψεις και τις συγκαλύψεις. Το βίντεο δεν ήταν μόνο η επιβεβαίωση, αλλά έδωσε εικόνα και φωνή σε αυτά που γινόντουσαν τόσα χρόνια.

Λέγεται πως οι αποκαλύψεις έχουν ταρακουνήσει την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς. Αν, όμως, τους ταρακουνούσε δεν θα είχαν αναστολές εκπρόσωποι θεσμών να συνεργασθούν και να προχωρήσουν όλοι μαζί για την κάθαρση; Να ενώσουν δυνάμεις, για να υπενθυμίσουμε ένα ξεθωριασμένο, προεκλογικό σύνθημα. Και όμως, αντί να αποτελέσει προτεραιότητα η έρευνα και η κάθαρση, άρχισε ένας καυγάς για τις αρμοδιότητες θεσμών, για το ποιος δικαιούται να κάνει έρευνα και ποιος όχι.

Ως αποτέλεσμα τούτου, άλλαξε η ατζέντα των πρωτοσέλιδων, των πρώτων θεμάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δίνονται μάχες σε ατέρμονες συζητήσεις. Αντί να ασχολούνται με το διεθνές ρεζίλεμα και με τα "χρυσά διαβατήρια", προτάσσεται ο καυγάς του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή! Ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν υπουργός της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος και τον διόρισε, εμφανίστηκε δημόσια για να ανακοινώσει πως το πρόβλημα είναι ο Ελεγκτής.

Όχι για τα διαβατήρια, αλλά για το γεγονός ότι προσπαθεί να αποδομήσει τον Γενικό Εισαγγελέα! Εμφανίστηκε δημόσια για να διαμηνύσει πως κουμάντο στην έρευνα αυτή κάνει μόνο αυτός! Όμως η διαφορά τους δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει να γίνει έρευνα με αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα, για το πόρισμα και να πληρώσουν όσοι ευθύνονται. Αυτό το τελευταίο φαντάζει ανέφικτο, ουτοπικό, σε μια χώρα όπως η Κύπρος, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας.

Ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών

Διερωτάται κανείς, γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας και η κυβέρνηση δεν θέλουν στην έρευνα τον Γενικό Ελεγκτή; Μπορεί ο τελευταίος να έχει παρεξηγήσει το θέμα της διαφάνειας με την υπερπροβολή στα ΜΜΕ, ωστόσο, συμμετείχε και σε άλλες έρευνες, ενώ διαθέτει και τον κατάλληλο μηχανισμό. Στο κάτω-κάτω, όσο αρνούνται να του δώσουν πρόσβαση στους φακέλους, τόσο θα ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών έναντι αυτών που δεν τον θέλουν να συμμετάσχει.

Γιατί τόση επιμονή να μην συμμετέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία; Γιατί, δηλαδή, να μην πυκνώσουν τα σύννεφα της αμφιβολίας για τις προθέσεις κάποιων; Σε με μια παράλληλη έρευνα προφανώς και δεν θα μπορούσε τίποτε να διαφύγει. Τα νομικίστικα δεν ενδιαφέρουν. Άλλωστε, στο θέμα με τον "Συνεργατισμό", συμμετείχε η Ελεγκτική Υπηρεσία. Αυτό είναι ένα δεδομένο, που θεωρείται και προηγούμενο.

Εάν υπάρχει διαφωνία, να την επιλύσουν. Εάν πάλι δεν μπορούν, υπάρχουν συνταγματικά εργαλεία για να δώσουν λύσεις. Η σημερινή όμως εικόνα παραπέμπει στην πεπατημένη. Ότι κι αυτό το σκάνδαλο θα περάσει μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, θα εξεταστεί, θα εκδοθούν πορίσματα και θα μπει στο ράφι! Η εντύπωση που υπάρχει είναι πως τίποτε δεν θα γίνει, ούτε και αυτή τη φορά. Μπορεί αυτή η εντύπωση να ανατραπεί;

Επιστροφή στην "ομαλότητα"

Τελικά, μετά από το διεθνές ρεζίλεμα η "ομαλότητα" θα επανέλθει σιγά-σιγά. Σε αυτό επενδύουν πολλοί. Το θέμα των "χρυσών διαβατηρίων" θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των προεκλογικών εκστρατειών και για την ατζέντα των δημόσιων συζητήσεων. Το «μαζί τα φάγαμε», αποτελεί το καταφύγιο κάποιων, όταν, βέβαια, το ζητούμενο είναι να υπάρχουν "καθαρά χέρια".

Χθες στη στήλη της, η καλή συνάδελφος, Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου, έγραφε τα εξής: «Είναι τραγικό αλλά οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο "Al Jazeera", αναμένοντας νέα ρεπορτάζ με νέες αποκαλύψεις. Είναι τραγικό να αναμένουμε να μας ξεφτιλίσουν και άλλο, ως η μόνη μας ελπίδα να αγγίξουμε επιτέλους τον πάτο του πηγαδιού, μπας και καταφέρουμε να αρχίσουμε την άνοδο». Αυτό μας αξίζει;

Από εμάς εξαρτάται! Η οργή της κοινωνίας θα πρέπει να είναι τόσης έντασης, που να μην επιτρέπει εκτροπές από την πορεία για κάθαρση. Το ποίημα του Παντελή Μηχανικού, "Μέλισσες", διαχρονικά επίκαιρο για να μας υπενθυμίζει: «Δέκα χρόνια έστελνε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος να μας κεντρίσουν να μας ξυπνήσουν να μας φέρουν ένα μήνυμα. Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος και όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα χωρίς τίποτα να νιώσουμε»...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.