Διαβασμένος ο πρωθυπουργός – Με το γάντι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων
17/09/2023Διαβασμένος και καλά προετοιμασμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, οι οποίοι του έθεσαν τα βασικά ερωτήματα, αλλά με αστικό τακτ για να μην τον φέρουν σε δύσκολη θέση. Στο περιεχόμενο των απαντήσεών του ο πρωθυπουργός δεν εξέπληξε, δεν αναγνώρισε λάθη ή παραλείψεις και επέμεινε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής του, ακόμη και στο ότι το επιτελικό κράτος είναι πετυχημένο.
Υποστήριξε δε ότι το επιτελικό κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην Θεσσαλία, την οποία απέδωσε στην ένταση των φαινομένων. Και φυσικά, επειδή κανείς δεν είναι αλάνθαστος, τις οποίες ατέλειες τις απέδωσε στις χρόνιες παθογένειες της χώρας και του κρατικού μηχανισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει ανασχηματισμό, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την παραίτησή του έκαψε την σχετική δυνατότητα διεξόδου του πρωθυπουργού. Επέμεινε όμως ότι οι υπουργοί κρίνονται και καλό είναι να αλλάζουν πόστα, παραπέμποντας στις εκτιμήσεις για “rotation” των υπουργών του, ή όπως χιουμοριστικά έχει αποδοθεί “μουσικές καρέκλες”.
Αν και δεν πιέστηκε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε απάντηση ούτε στο θέμα της προετοιμασίας της χώρας από τις φυσικές καταστροφές (παραδέχθηκε ακόμη και την απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το πρόγραμμα χρηματοδότησης) ούτε πολύ περισσότερο για την συνεχιζόμενη ακρίβεια που καταρρίπτει το δογματικό επιχείρημα της λειτουργίας της αγοράς.
Ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού κατέφυγε ξανά στο ότι είναι διεθνές φαινόμενο, πρόβαλε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μείωση της ανεργίας και αύξηση των αποδοχών – κατώτερος μισθός 950 ευρώ και μέσος 1500 ευρώ – μέχρι το τέλος της τετραετίας, υποσχέσεις που ακόμη και αν υλοποιηθούν, έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα της συνεχούς ανόδου των τιμών.
Μία είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός ήταν ότι διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν να μετακινείται σε θέση στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ, κάνοντας μάλιστα, αμφίβολης ποιότητας χιούμορ, και απαντώντας με το τραγούδι του Καρρά «δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω». Κάπως έτσι φέρνει σε αδιέξοδο και τις εσωτερικές αντιδράσεις, που θέλουν την μετακόμισή του ως μία διέξοδο.
Ασαφής για τα ελληνοτουρκικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πίσω πάντως στο θέμα του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας που συναντά έντονες αντιδράσεις και που αν το προχωρούσε, όπως είχε προϊδεάσει το επικοινωνιακό επιτελείο, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα προκαλούσε ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα, ανεξάρτητα εάν περνούσε με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι παρέπεμψε το σχετικό νομοσχέδιο στις ελληνικές καλένδες, όπως έχει κάνει από το 2019 και με τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Σκόπια – η απάντηση είναι ίδια, “θα αποφασίσω πότε θα το φέρω”.
Ασαφής τέλος ήταν και η απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, όταν κλήθηκε να διευκρίνισει τι εννοούσε στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν όταν είπε ότι η έννοια της εθνικής κυριαρχίας είναι σχετική και ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση δίχως υποχωρήσεις. Αυτή την φορά, αν και επέμεινε ότι συμφωνία δίχως υποχωρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει, τις μετέθεσε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όχι στην αρχή ενώ σημείωσε ότι «θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία».
Με δεδομένη την απόσυρση οπλικών συστημάτων από τα νησιά του Αιγαίου, η διαβεβαίωση έχει σχετική μόνο σημασία. Επιπλέον το ερώτημα δεν είναι οι υποχωρήσεις στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας παραπομπής στην Χάγη, αλλά με δεδομένο ότι αποδέχεται την παραπομπή, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του Συνυποσχετικού που αποτελεί προϋπόθεση. Ζήτημα στο οποίο ο πρωθυπουργός δεν αναφέρεται, αφού άλλωστε δεν του τίθεται και το σχετικό ερώτημα. Όσο για τα τεκταινόμενα στην αντιπολίτευση απάντησε με την ρήση του Μάο «μεγάλη αναταραχή σπουδαία κατάσταση» για να προσθέσει ότι δεν θα έχει πρόβλημα να συναντηθεί με τον ή την επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συνολικότερο κλίμα πάντως δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καίτοι δεν έχει ακόμη αντίπαλο στην αντιπολίτευση, είναι εμφανές πλέον ότι οι αποτυχίες στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που ξεγύμνωσαν το “επιτελικό κράτος” και η αποτυχία στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ρίχνουν βαριά την σκιά τους επάνω από την κυβέρνηση από το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της.