Διαβατήριο “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια έδωσε ο Γιούνκερ
26/04/2018Το μήνυμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα είναι η πιο καθαρή έστειλε προς πάσα κατεύθυνση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την χώρα, τόνισε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους. Παραλλήλως υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές και ότι καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι η πιο καθαρή και χωρίς καμία προληπτική γραμμή.
Το καλό κλίμα και η αγαστή συνεργασία των δύο ανδρών φάνηκε με την είσοδο του προέδρους της Κομισιόν στο Μαξίμου. Ο Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Τσίπρα του απάντησε, μπαίνοντας κατευθείαν στο θέμα, ότι «δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα». Παραλλήλως ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι έχει προσδοκίες από την συνάντηση, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά ότι ο ίδιος προτιμά αυτές να γίνουν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Η χώρα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα
«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις, λέγοντας στον κ. Γιούνκερ ότι «αυτή η επίσκεψη είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι «θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο και για καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Το διαβατήριο γι’ αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξαιτίας αυτής της υπεραπόδοσης η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που κατά τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Ευρωζώνη και Δημοκρατία
«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την αναβάθμιση της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
«Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης – θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την θέση του για την μετεξέλιξη του ESM.
Περιφερειακές εξελίξεις και γεωστρατηγική
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις. «Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Η συνάντηση με Παυλόπουλο
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο κ. Παυλόπουλος επιβεβαίωσε την σημαντική «συμβολή» του Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ομιλία που θα κάνει ο κ. Γιούνκερ στην Βουλή, διαβεβαιώνοντας τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι “η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η οποία υπερασπίζεται την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την καθοριστική συμβολή σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεγάλου Φιλέλληνα“.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι δεν διανοήθηκε «ούτε μια στιγμή ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», επικαλούμενος σε αυτό και την μαρτυρία του φίλου του, όπως είπε, Δημήτρη Αβραμόπουλου.