Διχασμένη η Ευρώπη για την υποδοχή μεταναστών – Το νέο Κέντρο μετά τη Μόρια
12/09/2020Εντατικά συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μετά την καταστροφή στη Μόρια, οι εργασίες κατασκευής του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ, στη Λέσβο. Ήδη από το μεσημέρι ξεκίνησε η καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, που αναμένεται να στεγαστούν σε αυτήν, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι διαμαρτυρίες, αλλά και τα επεισόδια και οι φωτιές. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για αποστολή βοήθειας, αλλά και οι αντιρρήσεις για ένα 2015.
Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Μετανάστευσης, στόχος είναι να στεγασθούν στην προσωρινή δομή, όλοι όσοι διέμεναν στη Μόρια, ενώ παραλλήλως θα συνεχισθεί η προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της Λέσβου με τη μεταφορά εκτός του νησιού εκείνων που δικαιούνται άσυλο. Σε ό,τι αφορά το νέο κέντρο, το σχέδιο προβλέπει να έχουν στηθεί, έως το βράδυ του Σαββάτου, σκηνές για 2.500 ανθρώπους. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι το σύνολο των μεταναστών- προσφύγων θα μπορέσει να στεγαστεί σε σκηνές σε μία εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι όλοι όσοι εισέρχονται στο κέντρο του Καρά Τεπέ, υπόκεινται σε έλεγχο για Covid-19, με τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν μέσα σε 15 λεπτά. Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, βρέθηκε θετικός ένας μετανάστης, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα. Θετικό βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής και ένα βρέφος 20 ημερών, αφγανικής καταγωγής, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου διαγνώστηκε θετική και η μητέρα του. Ωστόσο, αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα, καθώς χρειάζεται διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που δεν διαθέτει το τοπικό νοσοκομείο.
Μετά τη Μόρια
Στο νέο κέντρο εισέρχονται κατά προτεραιότητα οικογένειες προσφύγων και μεταναστών και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Προβλήματα υπάρχουν πάντως, κυρίως ανάμεσα στην κοινότητα των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα. Πολλοί από αυτούς αρνούνται να εγκατασταθούν στον προσωρινό καταυλισμό και επιδιώκουν να πετύχουν την μεταφορά τους στην Αθήνα.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι η Λέσβος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στο πλαίσιο της απόφασης δεν επιτρέπεται να φύγει κανείς από το νησί. Εξαίρεση υπάρχει μόνον για όσους δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι επίσης θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. Εντωμεταξύ, πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν πορεία διαμαρτυρίας και το Σάββατο, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους από το νησί.
Στη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς ομάδες μεταναστών επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χημικά. Κάποιοι από τους μετανάστες μάλιστα άναψαν και πάλι φωτιές σε χωράφια δίπλα στο μπλόκο των αστυνομικών, οι οποίες κατασβήστηκαν με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αρωγή από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ενδοευρωπαϊκές διαμάχες για την υποδοχή μεταναστών από τη Λέσβο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ΕΕ να επιδείξουν «αλληλεγγύη» και να παραλάβουν πρόσφυγες από τη Μόρια, κάνοντας λόγο για «τεράστια τραγωδία». Ο ίδιος τόνισε ότι η μεταφορά αυτών των προσφύγων στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι η μόνη λύση, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα». Αναφέρθηκε τέλος στην γαλλογερμανική πρωτοβουλία, για να προσθέσει όμως, ότι θα «πρέπει να πάμε μακρύτερα».
Διαφωνίες για τα ασυνόδευτα
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως δέκα χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παραλάβουν περίπου 400 ασυνόδευτους ανήλικους από τη Μόρια και ότι η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να υποδεχθούν 100-150 παιδιά η καθεμία. Τις ανακοινώσεις τις έκανε, μετά από πιέσεις, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος στο παρελθόν προκάλεσε απανωτές κυβερνητικές κρίσεις με αφορμή το μεταναστευτικό.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Όλαφ Σόλτς, βρίσκει μικρό τον αριθμό των προσφυγών που θα υποδεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζει μάλιστα ότι η παραλαβή των 400 ασυνόδευτων θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Ανάλογη προτροπή έκανε την Παρασκευή και ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης. Ο Γκερντ Μίλερ ζήτησε από το Βερολίνο να δώσει το καλό παράδειγμα και να παραλάβει 2.000 μετανάστες, τονίζοντας μάλιστα ότι αν είχε αυτή τη εντολή, το θέμα θα μπορούσε να επιλυθεί σε τρεις ημέρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης προέρχεται από το χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας και με αυτές τις δηλώσεις του παίρνει σημαντικές αποστάσεις από τον επίσης χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εξωτερικών Ζεεχόφερ. Ο τελευταίος πρόβαλε τις προηγούμενες ημέρες σοβαρές αντιρρήσεις και ενώ τελικά δέχθηκε να παραλάβει η Γερμανία 100 έως 150 ανήλικους πρόσφυγες από τη Μόρια, απαγόρευσε σε ομοσπονδιακά κρατίδια και δήμους να δεχτούν άλλους, παρά την επιθυμία τους.
Στα δύο η Γερμανία και όχι μόνο
Η γερμανική κοινωνία παραμένει άλλωστε διχασμένη σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, όπως έδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 50% των Γερμανών συμφωνεί ότι η Γερμανία μαζί με άλλα πρόθυμα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες από τη Μόρια. Υπάρχει όμως ένα 59% των πολιτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εφάπαξ υποδοχή προσφύγων θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό εκείνων που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη
Προβληματισμός υπάρχει και στην Αυστρία, με τον καγκελάριο Κουρτς να δηλώνει συντετριμμένος από την κατάσταση στη Μόρια και να τονίζει, παραλλήλως, ότι η χώρα του έχει συμβάλει σημαντικά, καθώς το 2020, κατά μέσο όρο, 100 παιδιά την εβδομάδα, έχουν λάβει θετική απόφαση για παροχή ασύλου. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί η κρίση του 2015, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπο» το σύστημα που επιβλήθηκε από τότε.
«Θα βοηθήσουμε επί τόπου» είπε, τόσο για τη Μόρια όσο και για άλλα μέρη του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Αυστρία θα υποστηρίξει μια «ολιστική προσέγγιση» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν χρειαζόμαστε όμως «πολιτική συμβόλων» είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας την γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την υποδοχή ασυνόδευτων. Το πρόβλημα για τον Κουρτς είναι ότι ο αρχηγός των Πράσινων και αντικαγκελάριος, Βέρνερ Κόγκλερ, τάσσεται υπέρ της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα. Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα, ότι εάν αυτό μπορεί να το κάνει ο Βαυαρός πρωθυπουργός Ζέντερ και ο Ολλανδός ομόλογός του Ρούτε, «τότε η Αυστρία μπορεί να το κάνει επίσης».