ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Δικαίωμα του αίματος” και “ταξικό πρόσημο” στην ψήφο των ομογενών

“Δικαίωμα του αίματος” και “ταξικό πρόσημο” στην ψήφο των ομογενών, slpress

Η συζήτηση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των ομογενών ανέβασε τους τόνους στη Βουλή. Κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης ότι προσδίδουν στο θέμα «ταξικό πρόσημο», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

Επικεντρώνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, υποστήριξε ότι «η άρνησή του να ψηφίζουν χωρίς εμπόδια οι ομογενείς και τα προσκόμματα που θέτει ως προϋποθέσεις, ξεκινούν από το βαθύ ιδεολογικό πρόβλημά του». Υποστήριξε επίσης, ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην επηρεάζει η ψήφος των ομογενών το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ουσιαστικά ότι δεν θέλει οι ομογενείς να είναι «εγγεγραμμένοι».

Βάζοντας και το ΚΚΕ στο κάδρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι τα δύο κόμματα «βάζουν ταξικό πρόσημο» στο δικαίωμα των ομογενών να ψηφίζουν. Παραλλήλως, υποστήριξε ότι «το δικαίωμα του αίματος ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου» και επανέλαβε ότι «με το επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος στο εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτό που λέει στην ουσία στους ομογενείς, είναι ότι κακώς είναι Έλληνες».

Μάχη για την ψήφο των ομογενών

Χαρακτηρίζοντας ανεδαφικά όλα τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ, ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι «το πρόβλημα τους είναι ιδεολογικό» και επειδή το αίτημά τους είναι αντισυνταγματικό βάζουν «αναχώματα» για να ταλαιπωρήσουν τους ομογενείς. Εξηγώντας δε τα περί “ταξικού προσήμου” είπε ότι οι θέσεις της αντιπολίτευσης διαχωρίζουν «αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εισιτήριο να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν και αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά δεν έχουν χρήματα».

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ απάντησαν ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος, Κώστας Ζαχαριάδης, κάνοντας λόγο για  «πυροτεχνήματα και υποκρισία της κυβέρνησης». Υποστήριξαν επίσης ότι «η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ψήφο και την εκπροσώπηση των αποδήμων, αλλά μόνο για τα στενά κομματικά της συμφέροντα».

«Είναι φανερό ότι μετανιώσατε για το νόμο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 και αντί να δουλέψουμε να εφαρμοστεί, εσείς τον υπονομεύετε, γιατί βλέπετε, μαζί με το ΚΙΝΑΛ, τους απόδημους με όρους ψηφοθηρίας» είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, επέμεινε πάντως στην επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι «στο ζήτημα αυτό το πολιτικό σύστημα αδράνησε».

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του 2019 είπε ότι «αποτέλεσε έναν συμβιβασμό στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», προσθέτοντας ότι τότε, «ψηφίσαμε έναν νόμο κατώτερο τον περιστάσεων και αποφύγαμε να καθιερώσουμε μια γνήσια καθολική ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού». Απέδωσε δε αυτή την εξέλιξη στον «καιροσκοπισμό της ΝΔ και την φοβικότητα του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και στον «αριστερό συντηρητισμό του ΚΚΕ», κάνοντας λόγο για «σκιαμαχίες με φαντάσματα του παρελθόντος».

Επιχείρηση ψηφοθηρία 

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για «δικολαβικά επιχειρήματα της κυβέρνησης που δεν στέκουν». Παραλλήλως, απέρριψε τις κυβερνητικές αιτιάσεις ότι σε όλες τις χώρες «ισχύει το δίκαιο του αιτήματος και άρα ψηφίζουν οι πάντες». Τόνισε μάλιστα ότι, αντιθέτως, «σε όλες σχεδόν τις χώρες μπαίνει τσεκούρι με τις προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων εξωτερικού» και επισήμανε ότι «δεν  μπορεί να αποφασίζει ο κάτοικος του εξωτερικού ποια κυβέρνηση θα έχει η χώρα, χωρίς να υποστεί και τις συνέπειες».

Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορεί να συγκρίνετε η θέση του Έλληνα μισθωτού με έναν του εξωτερικού και αφού χαρακτήρισε «φιλιππικούς» τους λόγους των κυβερνητικών βουλευτών αποκάλεσε «γελοία» τα επιχειρήματα περί «ταξικού προσήμου». Αντέτεινε τέλος, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που, μεταξύ άλλων, έχει μειώσει κατά 80% την εκπαίδευση των ομογενών στο εξωτερικό και διέλυσε τα ελληνικά προξενεία.

«Να επικρατήσει η ωριμότητα και να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος» ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. Ο ίδιος κατηγόρησε όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο ότι «δεν θα ψηφίσουν το αυτονόητο επειδή πιστεύουν ότι θα μειωθεί η πολιτική ισχύς τους». Εκτίμησε τέλος ότι «δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των αποδήμων» και επανέλαβε ότι η Ελληνική Λύση είναι «υπέρ του να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην ψήφο των ομογενών και υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, μίλησε για μείζον πρόβλημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε δε τα δύο κόμματα ότι «λειτουργούν ψηφοθηρικά και δεν επιθυμούν ούτε θέλουν πραγματικά να λύσουν τα ζητήματα των ομογενών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι