ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου, Σπύρος Γκουτζάνης

Αντιμέτωπος με τις συνέπειες του σκανδάλου των υποκλοπών βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό πεδίο, ανοίγοντας θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και “αλληθωρίζοντας” προς τα δεξιά του, σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου μετά τις επόμενες εκλογές.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε συνέπεια να απωλέσει ο πρωθυπουργός τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων (το Μαξίμου δεν πέτυχε να το θάψει με τις παρεμβάσεις του στα φιλικά ΜΜΕ), ενώ είναι πολιτικά αποσταθεροποιημένος και εσωκομματικά αποδυναμωμένος μετά την ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση Καραμανλή. Το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές για πρώτη φορά φαίνεται πιθανό, ενώ στο παρασκήνιο έχει ανοίξει η συζήτηση για εναλλακτική προοπτική στην ηγεσία της ΝΔ πριν τις εκλογές.

Η σημαντικότερη συνέπεια του σκανδάλου των υποκλοπών είναι ότι ενταφίασε οριστικά την προοπτική συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές. Πολύ απλά, όσο και να το θέλει η σημιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ (που σιωπά για ένα μείζον θέμα δημοκρατίας) και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορεί να υπάρξει. Αντίθετα ανοίγεται προοπτική περαιτέρω σύγκλισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και η ΝΔ επισείει τον “κίνδυνο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη”.

Χαρακτηριστικό της αποδυνάμωσης του πρωθυπουργού είναι ότι στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, μετά από τρία χρόνια επιτελικού κράτους, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα λειτουργεί σαν συντονιστικό όργανο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Συντονιστικό όργανο με δύο δεκάδες υπουργούς δεν υφίσταται, αν επιθυμούσε θα μπορούσε να συστήσει κυβερνητική επιτροπή. Ωστόσο δελεάζει τους υπουργούς του με μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων μετά την ασφυξία της επιτελικής επιτήρησης, για να αποσπάσει στήριξη ή να αποφύγει φυγόκεντρες κινήσεις.

Σχεδιασμός ή αντιπερισπασμός

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και για να ασκήσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού περί θεσμικής συνέπειας και πολιτικής σοβαρότητας, επανέφεραν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες επικαλέστηκαν το τοξικό πολιτικό κλίμα και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει βεβαίως τους εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά και να οδηγεί σε σταθερές, ισχυρές κυβερνήσεις, που να παίρνουν γρήγορα αποφάσεις, να αποτρέπει την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας γιατί η χώρα δεν αντέχει πρόωρες εκλογές. Πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Δεν σκέφτομαι αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά σκέφτομαι την κυβερνητική σταθερότητα…Εξαιτίας της τοξικότητας που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα καθίστανται δύσκολες οι συνεργασίες. Το ΚΙΝΑΛ λέει ότι δεν συνεργάζεται με το πρώτο κόμμα. Δεν μπορεί να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι διαμορφώνεται κλίμα που δεν ευνοεί τις συνεργασίες. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Θα τάξει ο ελληνικός λαός όλους μας σε μία θέση».

Το θέμα άνοιξε με δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη που μίλησε για αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην συνέχεια ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που επίσης ζήτησε την αύξηση του μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα στις 50, όπως ήταν με τον νόμο Παυλόπουλου.
Το εάν θα προχωρήσει η κυβέρνηση ή όχι είναι ανοικτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και πιο συχνά στην “τοξικότητα του πολιτικού κλίματος και στην ανάγκη σταθερότητας” για να καλύψει τις πολλές γκάφες της κυβέρνησής του. Ωστόσο είναι σαφές ότι με την ανακίνηση του θέματος επιχειρείται να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τους εσωτερικούς κραδασμούς που προκάλεσε η τοποθέτηση Καραμανλή.

Στο βάθος Βελόπουλος

Παράλληλα η ηγεσία της ΝΔ φαίνεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στραφεί στον Κυριάκο Βελόπουλο, αν δεν πετύχει στις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία. Σε σχετική ερώτηση στο briefing ο Γιάννης Οικονόμου αφού είπε ότι «καταρχήν εμείς θα επιδιώξουμε καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εναλλακτική συγκρότηση κάποιας κυβερνητικής προοπτικής με την ανασύσταση παλιών συμμαχιών Βαρουφάκη- ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η δική μας πρόταση και το δικό μας υπόδειγμα διακυβέρνησης, με τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά και τα αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον εξωγενών κρίσεων που όμοιες της δεν έχουμε δει για χρόνια. Στο τέλος της ημέρας αυτός που αποφασίζει είναι οι Έλληνες πολίτες».

Η προοπτική συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Βελόπουλο (προοπτική που απορρίπτει δημοσίως ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης) μοιάζει να δίνει προοπτική στο κυβερνητικό αδιέξοδο και παράλληλα ικανοποιεί ένα τμήμα του ακροδεξιού κοινού εντός και εκτός ΝΔ. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η προσέγγιση με το ακροδεξιό ακροατήριο είναι η απάντηση στην πολιτική τοξικότητα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx