Δημοκρατία δίχως διαζύγιο κομμάτων-ΜΜΕ δεν υπάρχει

Δημοκρατία δίχως διαζύγιο κομμάτων-ΜΜΕ δεν υπάρχει, Θεόδωρος Στάθης

Η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών ήταν ανέκαθεν προβληματική. Η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν κάθε πέρυσι και χειρότερα. Πριν την μεταπολίτευση το κόμμα ή η δικτατορία στην εξουσία και οι παρασκήνιοι προστάτες τους ήταν ο απόλυτος άρχων επί πάντων των μέσων ενημέρωσης. Κάποια μέσα, μάλιστα, είχαν και πρόβλημα κυκλοφορίας. Από τη Μεταπολίτευση και ύστερα το θέμα της ενημέρωσης των πολιτών βελτιώθηκε τόσο ώστε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο, όπου την πολιτική να την καθορίζουν πρωτίστως τα ΜΜΕ κτλ. και δευτερευόντως τα πολιτικά κόμματα!

Τα άρθρα ευαισθητοποιημένων πολιτών που επισημαίνουν, αραδιάζοντας τις γνωστές διαπιστώσεις, τους κινδύνους για τη λειτουργία της δημοκρατίας, δεν έχουν προωθήσει συνταγές που να είναι σε θέση να εξαλείψουν το πρόβλημα. γιατί αντί να χτυπάνε το “γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι”. Είναι γεγονός πως η ενημέρωση είναι παντού υπό ασφυκτικό έλεγχο γιατί τα σημερινά ολιγαρχικά καθεστώτα, που φέρουν το όνομα δημοκρατία, προσφέρουν σε ισχυρά οικονομικά κέντρα πρόσφορο έδαφος για καλές επενδύσεις στα ΜΜΕ και με στόχο ασφαλώς τον έλεγχο της εξουσίας από τα καπιταλιστικά πλοκάμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επαίρετο ως κυβέρνηση για τις επενδύσεις ιδιωτών στον τομέα αυτό. Και το κακό είναι ότι κάποιοι εξ αυτών που διαμαρτύρονται, και μάλιστα έντονα, είναι συνένοχοι και υπεύθυνοι για την κατάσταση και προφανώς μαζί με όλους τους άλλους είναι και ηθικοί αυτουργοί για τα εγκλήματα που καθημερινά διαπράττονται σε βάρος του λαού εις το όνομα δήθεν της δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή πρέπει να τους αναζητήσουμε στα πολιτικά κόμματα τα οποία φαινομενικώς θεωρούνται ως κέντρα παραγωγής πολιτικής.

Αυτά, από ένα σημείο και ύστερα, κρατούσαν την πόρτα, αντικειμενικά, ανοιχτή σε ισχυρά, από οικονομική άποψη, ιδιωτικά κέντρα για επενδύσεις στα ΜΜΕ. Το κίνητρο των επενδύσεων παράγεται από τη χρήση ενός μέσου (εργαλείου) που επινοήθηκε για να υπηρετήσει όχι τις αξιωματικές αρχές της δημοκρατίας αλλά τον επαγγελματισμό και την οικογενειοκρατία στην πολιτική. Και το όνομα αυτού του εργαλείου είναι οι εκλογές για την ανάδειξη των πολιτικών αξιωματούχων στα κόμματα, στη Βουλή και στην καρέκλα της εξουσίας.

Θεσμός σε ανυποληψία

Η εκλογική διαδικασία αγκαλιάστηκε από την αρχή με ιδιαίτερη αγάπη από τους πολίτες-ψηφοφόρους που το θεώρησαν ως ένα πολύ δημοκρατικό εργαλείο, αφού τους δίνει την δυνατότητα, έτσι νομίζουν, να είναι οι άρχοντες της χώρας. Όμως η εκλογική διαδικασία γεφυρώνει τους ψηφοφόρους –μεμονωμένους ή οργανωμένους σε ισχυρές ομάδες κάθε μορφής- με τους εκάστοτε υποψηφίους σε μια σχέση όπου παράγεται η διαπλοκή και η διαφθορά που ευθύνεται για τις τρομακτικές ανισότητες που ευδοκιμούν σε όλες αυτές τις κοινωνίες και τη δυσλειτουργία των δημοκρατιών.

Τα πολιτικά κόμματα είναι ένας θεσμός με αντοχές που εξελίχθηκε και έγινε αποδεκτός από τους πολίτες στη σύγχρονη εποχή, παρά του ότι υπήρξαν διαλείμματα, όπου η άσκηση πολιτικής από πολιτικά κόμματα αντικαταστάθηκε από δικτατορικά καθεστώτα, ιδίως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στα πλαίσια του ανταγωνισμού ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Όμως, με το διάβα των χρόνων ο θεσμός των πολιτικών κομμάτων έχει υποπέσει σε πολύ ανυποληψία και ευθύνονται γι’ αυτό αποκλειστικά τα κόμματα.

Ούτε καν οι μισοί πολίτες προσέρχονται, πλέον, στην κάλπη για να ψηφίσουν γιατί δεν πιστεύουν πως με την ψήφο τους θα αλλάξει κάτι. Αυτή δε η κατάσταση επιτάθηκε με την τελευταία οικονομική κρίση και θα πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την δυσάρεστη για το θεσμό των πολιτικών κομμάτων εξέλιξη, ώστε οι “εξεγερμένοι” στις πλατείες να ζητούν την κατάργησή τους. Προσωπικά θεωρώ το θεσμό των πολιτικών κομμάτων ως το εφαλτήριο του εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας με την προϋπόθεση ότι αυτά από αρχηγικά θα εξελιχθούν σε δημοκρατικά λειτουργούντα κόμματα και πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η μείωση της εξάρτησής τους από τα ΜΜΕ.

Απεξάρτηση από ΜΜΕ

Η πρώτη σημαντική απεξάρτηση τους από τα ΜΜΕ μπορεί άμεσα να επιτευχθεί επιλέγοντας όλα τα πολιτικά τους στελέχη στα διάφορα όργανα του κόμματος δια της κλήρωσης αντί της εκλογής και για μια θητεία μη ανανεώσιμη από ένα σύνολο εθελοντών οι οποίοι απαραιτήτως πληρούν τα προσόντα για κάθε θέση που διεκδικούν (βλ. Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας, εκδόσεις Άμμων). Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει και την ανάδειξη ικανότερων πολιτικών αξιωματούχων, και όχι μόνον, από αυτά που προκύπτουν με τη διαδικασία της εκλογής, όπου οι κλίκες και τα φέουδα δεσπόζουν.

Η περαιτέρω απεξάρτησή των κομμάτων από τα ΜΜΕ επιτυγχάνεται με την ανάδειξη πολιτικών αξιωματούχων για τη Βουλή και τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια δια της διπλής κλήρωσης. Η πρώτη για το σχηματισμό του ψηφοδελτίου και η δεύτερη, που γίνεται μετά τις εκλογές, για τον προσδιορισμό της σειράς εκλογής του κάθε υποψηφίου. Με τη διαδικασία αυτή, όπου ο σταυρός καταργείται, καταργείται και το αρχηγικό κόμμα και το κόμμα αρχίζει και λειτουργεί δημοκρατικά ως, άλλωστε, οφείλει να λειτουργεί. Η Βουλή και κάθε περιφερειακό ή δημοτικό νομοθετικό σώμα αποκτά χαρακτηριστικά πραγματικής λαϊκής εκπροσώπησης. Με τον τρόπο αυτό η δημοκρατία μεταγγίζεται στη συνέχεια και σε όλη τη χώρα.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με την εκλογή του αρχηγού του κόμματος και των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων από ένα πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι εκλέγονται, αφού παρουσιάσουν τα όραμά τους προς τους ψηφοφόρους σε σχετικές περιφερειακής συνελεύσεις του κόμματος. Η θητεία της ιδιότητας του υποψηφίου για αυτές τις τρεις περιπτώσεις μπορεί να ανανεωθεί μια επιπλέον φορά.

Οι πιο ικανοί

Τώρα οι ψηφοφόροι που είναι οι κληρωθέντες στα όργανα του κόμματος δεν είναι οπαδοί υποψηφίων αρχηγών περιφερειαρχών ή δημάρχων λόγω διαπλοκής και ούτε η εξέλιξή τους εξαρτάται πλέον από αυτούς. Η εξάρτησή τους αποτελεί πλέον παρελθόν και με αυτά τα χαρακτηριστικά οι ψηφοφόροι αυτοί ψηφίζουν αυτούς που είναι ικανοί να τους πείσουν! Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει και την ανάδειξη των πιο ικανών για το κάθε αξίωμα. Σε κάθε ένα από τα παραπάνω βήματα απεξάρτησης των κομμάτων από τα ΜΜΕ σημαίνει ότι κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονταν από αυτά στους υποψηφίους έχουν καταλήξει στα αζήτητα!

Σε ένα τέτοιο, δημοκρατικό πλέον, καθεστώς η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών μπορεί να ενισχυθεί έτι περισσότερο με την ύπαρξη ή χρήση της δυνατότητας έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης με δαπάνες του δημοσίου, μέσω των οποίων όλα τα πολιτικά κόμματα που λειτουργούν στη χωρά μας να έχουν στη διάθεσή τους τακτικό βήμα ενημέρωσης των πολιτών σε ότι αφορά το πρόγραμμά τους και τις απόψεις τους για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Τα υπόλοιπα θα τα ρυθμίσει στη συνέχεια με δημοκρατικό τρόπο το πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα που μας προσφέρουν οι παραπάνω διαδικασίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι