ΑΝΑΛΥΣΗ

Δημοσκοπικό παράθυρο ευκαιρίας και ρωγμές στο ΠΑΣΟΚ

Δημοσκοπικό παράθυρο ευκαιρίας και ρωγμές στο ΠΑΣΟΚ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχονται στη Χαριλάου Τρικούπη τον νέο κύκλο δημοσκοπήσεων, εστιάζοντας κυρίως στη σταδιακή συρρίκνωση της απόστασης από το κόμμα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στο ΠΑΣΟΚ επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, εκτιμώντας ότι η μάχη για την ανακατάταξη των πολιτικών συσχετισμών παραμένει ανοιχτή.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,3% στην εκτίμηση ψήφου, παραμένοντας στην τρίτη θέση. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ διαμορφώνει την εκλογική της επίδοση σε επίπεδα που περιορίζουν τη δυναμική της, με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να υποχωρεί στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνει και η έρευνα της Interview για την εφημερίδα Political, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης χθες. Εκεί, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων περιορίζεται ακόμη περισσότερο, στη μία ποσοστιαία μονάδα, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 13,3% και την ΕΛΑΣ να καταγράφει 14,3%.

Τα ευρήματα δίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη περιθώριο να επενδύσει πολιτικά στη μείωση της διαφοράς, χωρίς ωστόσο να προεξοφλούν ανατροπή των σημερινών συσχετισμών. Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ είναι αν αυτή η δημοσκοπική προσέγγιση μπορεί να αποκτήσει συνέχεια και να μετατραπεί σε σταθερή τάση, ικανή να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη για τη δεύτερη θέση.

Το ταβάνι και η βελόνα

Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η ΕΛΑΣ έχει φτάσει πρόωρα στο δημοσκοπικό της «ταβάνι», εμφανίζοντας μάλιστα σημάδια στασιμότητας και ελαφράς υποχώρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιστροφή στη δεύτερη θέση τίθεται ως ένας εφικτός πολιτικός στόχος, ο οποίος, ωστόσο, προϋποθέτει συγκεκριμένες κινήσεις και σταθερή προσπάθεια σε βάθος χρόνου.

Η στρατηγική που σχεδιάζει η Χαριλάου Τρικούπη στηρίζεται στην εντατικοποίηση των περιοδειών, στη διαρκή κοινοβουλευτική πίεση προς την κυβέρνηση, ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας απουσιάζει από το κοινοβουλευτικό πεδίο, αλλά και στην ενίσχυση των ποσοστών του κόμματος στην Αττική. Η τελευταία παράμετρος θεωρείται κρίσιμη για τη βελτίωση της συνολικής εκλογικής εικόνας του ΠΑΣΟΚ και την ανατροπή της υφιστάμενης κατάταξης.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική παράμετρος που περιορίζει τα περιθώρια πανηγυρισμών. Η συρρίκνωση της διαφοράς από την ΕΛΑΣ δεν φαίνεται, με βάση τα συγκεκριμένα ευρήματα, να προκύπτει τόσο από μια σαφή δυναμική ανόδου του ΠΑΣΟΚ όσο κυρίως από τη στασιμότητα και την ελαφρά υποχώρηση των ποσοστών του αντιπάλου του. Πρόκειται για μια διαφορά με ουσιαστική πολιτική σημασία: άλλο η προσέγγιση της δεύτερης θέσης λόγω της υποχώρησης του ανταγωνιστή και άλλο η κατάκτησή της μέσα από την ενίσχυση της δικής του εκλογικής επιρροής.

ΠΑΣΟΚ: Πονοκέφαλο φέρνουν οι μεταγραφές

Την ώρα που η αντιπαράθεση με την ΕΛΑΣ περνά σε νέα φάση έντασης, με την Άννα Παπαδοπούλου και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο να μεταφέρουν τη σύγκρουσή τους στις δικαστικές αίθουσες, οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών δημιουργούν μια πρόσθετη εστία προβληματισμού για τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε μια συγκυρία κατά την οποία το κόμμα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη δημοσκοπική υποχώρηση της ΕΛΑΣ και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, το ζήτημα των συνεργασιών επανέρχεται στο προσκήνιο, δοκιμάζοντας στην πράξη τη γραμμή της αυτόνομης πορείας.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά τις δηλώσεις του Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με την ΕΛΑΣ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρά την ειλημμένη απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αυτόνομα. Στη συνέχεια, ανάλογη συζήτηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος, έχοντας ενταχθεί πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ο βουλευτής επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από τις απόλυτες διατυπώσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ και ποτέ μη λες πάντα». Παράλληλα, επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα των πιθανών συνεργασιών από την προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών προσώπων, υποστηρίζοντας ότι «το κομμάτι των συνεργασιών ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει με έναν άστοχο, αγενή ή προσβλητικό χαρακτηρισμό ενός προς ένα άλλο πρόσωπο».

Η τοποθέτηση Χουρδάκη δεν προκάλεσε, τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο, αντίδραση από τη Χαριλάου Τρικούπη. Η σιωπή αυτή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι οι σχετικές απόψεις βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία. Αντανακλά, ωστόσο, την επιλογή να μη δοθεί συνέχεια σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να μετατοπίσει την πολιτική ατζέντα από την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την προσπάθεια δημοσκοπικής ανάκαμψης στις εσωτερικές διαφωνίες.

Για το ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, η συγκυρία δεν προσφέρεται για την ανάδειξη ρωγμών στη στρατηγική του. Η αυτόνομη πορεία αποτελεί την επίσημη γραμμή του κόμματος, την ώρα που η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες παραμένει ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα στον χώρο της αντιπολίτευσης. Κάθε δημόσια διαφοροποίηση, επομένως, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς μπορεί να τροφοδοτήσει ερωτήματα για το κατά πόσο η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί μια συμπαγή πολιτική στρατηγική ή μια απόφαση που εξακολουθεί να δοκιμάζεται στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx