Διορθωτικός ανασχηματισμός με αρκετές καραμπόλες

Διορθωτικός ανασχηματισμός με αρκετές καραμπόλες, Σπύρος Γκουτζάνης

Στο δίλημμα πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός, που ήταν στο τραπέζι του Μαξίμου από το τέλος της καραντίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά αποκλείοντας επί του παρόντος τις κάλπες (μεταθέτοντας τες για αργότερα) και προαναγγέλει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται για επαφές με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…».

Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις». Οι διορθωτικές κινήσεις συμπίπτουν με την συμπλήρωση ενός χρόνου στην κυβέρνηση, την οποία βεβαίως θα προβάλλει αναλόγως το επικοινωνιακό επιτελείο. Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στους προέδρους των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μόνος του τον προβληματισμό των πολιτικών εξελίξεων.

Ο ίδιος απάντησε: «Σε όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».

Αστοχίες του επιτελικού κράτους

Με τις “διορθωτικές κινήσεις”, αποκλείει έναν ευρύ (ή σαρωτικό, ή δομικό, ή διαρθρωτικό) ανασχηματισμό και προκρίνει αλλαγές στους τομείς που έχει διαπιστώσει ότι πάσχει η κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αγγίξει το μοντέλο διακυβέρνησης του υδροκέφαλου επιτελικού κράτους, που συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες στον ίδιο και στην στενή ομάδα που τον πλαισιώνουν, απαξιώνοντας τους υπουργούς και τα συλλογικά θεσμικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κύκλους που απηχούν το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμάται ότι δεν πήγαν καλά τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Παιδείας. Το καθένα βέβαια σε διαφορετικό βαθμό και για διαφορετικούς λόγους. Οι γκρίνιες πάντως είναι έντονες στο εσωτερικό της ΝΔ για τους υπουργούς Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που θεωρούνται προγραμμένοι.

Για το πρώτο ράβει τουαλέτα ήδη η Όλγα Κεφαλογιάννη, που μετά την περυσινή ψυχρολουσία, έχει κατεβάσει τις απαιτήσεις της. Αν και ακούγεται ότι στο συγκεκριμένο υπουργείο μπορεί να μετακινηθεί η Νίκη Κεραμέως, μετά το τσαλάκωμά της από την αντιπαράθεσή της με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας για το “αντιεκπαιδευτικό” της νομοσχέδιο. Ο Βασίλης Κικίλιας διασώθηκε, αλλά ακούγεται έντονα ότι μπορεί να αναβαθμιστεί ο υφυπουργός του, Βασίλης Κοντοζαμάνης και εκείνος να μετακινήθεί.

Ο Γιάννης Βρούτσης επιμένει ότι «δεν πάει πουθενά» και ότι θα μείνει στο υπουργείο του, αλλά το φιάσκο με τα προγράμματα κατάρτισης (τα “σκοιλ ελικίκου”) δεν έχει ξεχαστεί από τους “φρουρούς του επιτελικού κράτους”! Το Εργασίας μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τον Άδωνη Γεωργιάδη που ακόμη ψάχνει τρόπο να βάλλει μπουλντόζες στο Ελληνικό. Έχει δε διαψεύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον Δεκέμβριο είχε πει ότι «μέχρι τον Φεβρουάριο ο Άδωνης θα ανέβει στην μπουλντόζα».

Καθότι αντιπρόεδρος του κόμματος είναι δύσκολο να μείνει εκτός κυβέρνησης, εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει στροφή στο κέντρο. Πάντως δεν θα κρατήσει το Ανάπτυξης. Ορισμένοι τον βλέπουν στην θέση του ομοϊδεάτη του Μάκη Βορίδη (που δεν κρύβει την δυσαρέσκειά του από το Αγροτικής Ανάπτυξης) και φέρεται να μένει εκτός, για να μπορεί να εκφράζει πιο ελεύθερα τις απόψεις του για τα μείζονα ζητήματα.

Το φιάσκο με το “Μένουμε Σπίτι”

Ερώτημα αποτελεί πλέον το επικοινωνιακό επιτελείο, που χρεώνεται το φιάσκο με την διαφημιστική καμπάνια για τον κορονοϊό το “Μένουμε Σπίτι” και “Μένουμε Ασφαλείς”. Οι αποκαλύψεις ότι πήρε χρήματα ακόμη και γνωστός πορνοπαραγωγός, που έστησε site το Μάιο ακριβώς για να εισπράξει (όπως και δεκάδες ακόμη άγνωστα blogs και sites), δεν περιποιούν τιμή στους υπεύθυνους της καμπάνιας.

Ο Στέλιος Πέτσας δέχεται πιέσεις να δώσει στην δημοσιότητα τα ποσά που πήραν τα Μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι από την πίτα των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το διατύπωσε δημοσίως και η Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρωινή εκπομπή του Αnt1, απηχώντας το αίτημα πολλών συναδέλφων της στο εσωτερικό της ΝΔ. Επιπλέον στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη δυσφορία από μεγαλοπαράγοντες των ΜΜΕ που θεωρούν ότι είναι ριγμένοι έναντι των ανταγωνιστών τους.

Το ότι γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος, με δικό του site πήρε 800.000 ευρώ, περισσότερα δηλαδή από συγκροτήματα ΜΜΕ, προκαλεί κραδασμούς στα εκδοτικό-πολιτικά παρασκήνια. Φυσικά τις βασικές αποφάσεις για τα χρήματα στα ΜΜΕ τις έχει πάρει ο πρωθυπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός φέρεται ως το εξιλαστήριο θύμα της υπόθεσης, για αυτό ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλον τομέα.

Πρόβλημα το υπουργείο Εξωτερικών

Πρόβλημα όμως είναι και με το Νίκο Δένδια ο οποίος διασώζεται μεν από την συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ (κατόπιν υποχωρήσεως της ελληνικής πλευράς), χρεώνεται όμως τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της κρίσης στον Έβρο και της κατάληψης «μερικών δεκάδων μέτρων γης», όπως είχε πει. Εκεί ο Δένδιας και το επιτελικό κράτος διασώθηκε χάρη στην υπεύθυνη στάση και στη μεγαλοψυχία του ΣΥΡΙΖΑ που δεν του έκανε πρόταση μομφής.

Ο ίδιος είχε προκαλέσει τους βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, όταν δυσκολεύτηκε να απαντήσει ακόμη και τις ερωτήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, λέγοντας στα πρόθυρα εγκεφαλικού «γιατί δεν μου κάνετε πρόταση μομφής»;. Ένας επιπλέον λόγος είναι η μόνιμη πλέον διάσταση στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Δένδιας θεωρεί ότι καλείται να μαζεύει τα λάθη του υπουργείου Αμύνης και δη του Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο όμως καλύπτει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ίσως το μόνο που θα τον κρατήσει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να κάνει το χατίρι του Αντώνη Σαμαρά (που δεν έχει πάψει να επιδιώκει την απομάκρυνσή του), προωθώντας παράλληλα την επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο κάποιου εκ των Δημήτρη Αβραμόπουλου, ή Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν αποκλείεται πάντως να πάει στο Ανάπτυξης στην θέση του Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει το χατίρι του κ. Σαμαρά, ούτε στην Προανακριτική (την οποία περιορίζει στη παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία σε διάπραξη αδικήματος, χωρίς φυσικό αυτουργό). Ο κ. Σαμαράς θα ήθελε την παραπομπή κι άλλων προσώπων πολιτικών (ή και εισαγγελέων) που κατά την άποψή του συνδέονται με τον πρώην υφυπουργό Δικαιοσύνης. Οι σαμαρικοί δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους.

Ερώτημα είναι αν θα παραμείνει στο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος τα πηγαίνει καλά με τους Ευρωπαίους, που θέλουν ένα σταθερό πρόσωπο για να συνεννοούνται στον κρίσιμο τομέα, αλλά θα βλέπει πλέον την οικονομική πολιτική να την χαράσσει ο κ. Πισσαρίδης μαζί με το επιτελικό κράτος (τον Άκη Σκέρτσο και τον Στέλιο Πέτσα, ανταγωνιστή του στη Φθιώτιδα στις επόμενες εκλογές και τον πάντα άνθρωπο της οικογένειας Θεόδωρο Σκυλακάκη).

Άνοιγμα στον χώρο του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες στον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει ορισμένους από τους υφυπουργούς που τα πήγαν καλά στην κρίση του κορονοϊού, ενώ θα αποσύρει αρκετούς από εκείνους που τοποθέτησε στην αρχή και ακόμη δεν τους γνωρίζει ούτε ο θυρωρός τους! Ερώτημα είναι τα πρόσωπα με τα οποία θα επιχειρήσει να διεμβολίσει τον κεντρώο χώρο, στοχεύοντας στην εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι σχέσεις του με την Φώφη Γεννηματά είναι στο χειρότερο σημείο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει για το ΚΙΝΑΛ την τύχη που επεφύλαξε και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, εν ολίγοις να το συρρικνώσει μέχρι εξαφανίσεως. Δεν λείπουν οι φωνές στον χώρο των ΜΜΕ που καλούν τον Μητσοτάκη να βρει και να αναδείξει περισσότερους σαν τον Κυριάκο Πιερρακάκη παρότι, πέρα από το λούστρο, οι μισές ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην διάρκεια της κρίσης δεν λειτούργησαν (ακόμη και τώρα τα Πανεπιστήμια που παραμένουν κλειστά, δεν μπορούν να οργανώσουν τις μαθησιακές και εξεταστικές τους δραστηριότητες).

Αλλά ο κ. Πιερρακάκης έχει ασυλία από τα ΜΜΕ, που θέλουν περισσότερους προερχόμενους από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό χώρο. Άλλωστε από τον εκσυγχρονιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχονται και τα δύο στελέχη στο πυρήνα του επιτελικού κράτους, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος (που ελέγχουν και το σύστημα “ρουφιανιάς” των υπουργών), προκαλώντας αναμενόμενες δυσαρέσκειες.

Παράπονα υπάρχουν πάντως και για άλλες κρίσιμες θέσεις συμπληρωματικές της κυβέρνησης, όπως για το δίδυμο Καλαφάτη και Μυλωνάκη που διαχειρίζονται τις σχέσεις με την κοινοβουλευτική ομάδα. Έχουν καταφέρει να προκαλέσουν την δυσαρέσκεια, ακόμη και των παλιών βουλευτών του κόμματος, με τις απαγορεύσεις και τις παραινέσεις τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι