ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Διπλό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Μήνυμα στην Τουρκία για τις απειλές και την κριτική που ασκεί σχετικά με τις επισκέψεις της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας σε ακριτικά νησιά και περιοχές έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παραλλήλως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε και την ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, που εγείρει Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του υπουργείου για την  αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας στα όσα έχει πει ο Τούρκος ομόλογός του, σχολιάζοντας τις  επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου του υπουργού Άμυνας σε ακριτικά ελληνικά νησιά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν μπορεί να υποδείξει σε Έλληνα αξιωματούχο που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο Ακάρ είχε σχολιάσει ως ελληνικές προκλήσεις τις επισκέψεις της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας σε ακριτικά νησιά, κυρίως την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο. Σήμερα πάντως, η κα Σακελλαροπούλου συνεχίζει την περιοδεία της στη Θράκη και μετά την επίσκεψη της στην Αλεξανδούπολη, για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, επισκέπτεται την Ορεστιάδα, το Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Το μήνυμα της Προέδρου

«Δεν δεχόμαστε αυτού του είδους τις υποδείξεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πριν περάσει στο άλλο παράλογο αίτημα της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το οποίο δεν αποτελεί για την Ελλάδα θέμα συζήτησης. «Ότι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» επανέλαβε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια υπαρκτή απειλή και βάση του κυρίαρχου δικαιώματος μας οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για την άμυνα τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».

Λίγη ώρα αργότερα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όπου επισκέφθηκε ένα σημείο του αποτρεπτικού Φράχτη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η Ελλάδα σέβεται την ειρηνική συνύπαρξη, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας όμως ότι «ταυτόχρονα, δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν».

Η κα. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στις Καστανιές και σε άλλα σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, όταν με τουρκικό σχέδιο και εμπλοκή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, επιχειρήθηκε το “σπάσιμο” των συνόρων από πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθεί «η εργαλειοποίηση της δυστυχίας κατατρεγμένων ανθρώπων», πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «η καλύτερη εγγύηση για αυτό είναι η αποφασιστικότητα, η ετοιμότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχουν το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων μας, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».

Οι φρεγάτες 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, σημειώνοντας ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στις φρεγάτες που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι «είναι το πιο απαραίτητο και μεγάλο στοιχείο του εξοπλιστικού μας προγράμματος».

Τόνισε μάλιστα, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η ένταση με την Τουρκία, το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να αναβαθμίσει τον στόλο του, αφού, όπως είπε, οι περισσότερες φρεγάτες είναι 40 και 50 ετών. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι  υπάρχουν στο τραπέζι πολλές «ενδιαφέρουσες προτάσεις», οι οποίες εξετάζονται στη βάση των αναγκών του Στόλου. Προανήγγειλε πάντως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει «την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», η οποία περιλαμβάνει τη συμμετοχή ελληνικών εταιριών και τη ναυπήγηση των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Ανέφερε επίσης ότι, επειδή η ναυπήγηση θα κρατήσει αρκετά χρόνια, το υπουργείο προωθεί την λεγόμενη «ενδιάμεση λύση». Εξήγησε δε ότι αυτό σημαίνει «πλοία που θα παραδοθούν και θα καταστούν επιχειρησιακά και διαθέσιμα, έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις νέες φρεγάτες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx