Διπλωματικό παρασκήνιο και τουρκικά παιχνίδια με το Oruc Reis
12/08/2020Πόλεμο νεύρων κάνουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι Τούρκοι με το Oruc Reis να εξακολουθεί να πλέει σε ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας αλλάξει δύο φορές κατεύθυνση. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, ενώ την ίδια ώρα η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα βοηθητικά Ataman και CengizHan, μαζί με τα περίπου δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν έφτασαν το βράδυ της Τρίτης σχεδόν στο δυτικό όριο της περιοχής που οι Τούρκοι έχουν δηλώσει παρανόμως ως περιοχή ερευνών. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες ήθελαν τον τουρκικό στολίσκο να κινείται νοτιοανατολικά, το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται με βορειοανατολική κατεύθυνση και σταθερή ταχύτητα περίπου πέντε κόμβων.
Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι ο στόχος τους είναι να τεστάρουν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας. Η κατάσταση αξιολογήθηκε, το βράδυ της Τρίτης, στο Συμβούλιο Άμυνας που συνεδρίασε για περίπου τρεις ώρες στο Πεντάγωνο, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στην συνεδρίαση στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και οι αρχηγοί των τριών όλων, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης εξετάστηκαν και περαιτέρω σενάρια σε σχέση με την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην περιοχή. Το μεσημέρι της Τρίτης, συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ είχε και ο πρωθυπουργός.
Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis
Την ίδια ώρα η Αθήνα έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την αποτροπή της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί εκτάκτως, την Παρασκευή, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. «Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο» έγραψε στο twitter, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Το αίτημα για Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε την Τρίτη στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά από σύσκεψη που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Συμβούλιο θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και ο Νίκος Δένδιας θα συμμετέχει σε αυτήν από την Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε την Τρίτη και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία, για την ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και «αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση».
Απειλές και προπαγάνδα
Η Άγκυρα συνέχισε ωστόσο τις προκλήσεις, δημοσιοποιώντας νέους χάρτες και προαναγγέλλοντας έρευνες και σε άλλες περιοχές. Ανάμεσά τους, η περιοχή που παρανόμως ορίστηκε με την συμφωνία με τον Σάρατζ και περιλαμβάνει θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας που εφάπτονται με τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης. Παραλλήλως, σε ιδιαίτερα προκλητικό τόνο ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία μπορεί να υπερασπιστεί την “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία, κατά τον ίδιο περιλαμβάνει και την Κύπρο.
Εντωμεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε το βράδυ της Τρίτης να μιλήσει με τον Ερντογάν, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αν έγινε τελικά η επικοινωνία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται ότι επιθυμεί να επαναφέρει τις διαδικασίες σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση στην κατάσταση που ήταν πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει την προπαγάνδα και ο Ερντογάν την “οθωμανική” πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας “Anadolu”, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter αποσπάσματα δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνικά. Στην ανάρτηση συμπεριλαμβάνεται βίντεο, που έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά, και ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να λέει: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες της Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων». Προφανώς για τον Ερντογάν «όλες οι χώρες της Μεσογείου», στις οποίες αναφέρεται, είναι η κυβέρνηση του Σάρατζ στην Τρίπολη, οι ενέργειες της οποίας αμφισβητούνται και έχουν χαρακτηριστεί παράνομες και από τους ίδιους τους Λίβυους.