ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυναμικά στη μάχη για τον “θρόνο” του Κυριάκου η Ντόρα

Δυναμικά στη μάχη για τον "θρόνο" του Κυριάκου η Ντόρα, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Όπως στα καουμπόϊκα το ιππικό μπαίνει στη μάχη την κρίσιμη στιγμή για να σώσει την κατάσταση, έτσι και η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε την κρίσιμη στιγμή να υπερασπιστεί δυναμικά τον αδελφό της και την κυβέρνηση που εμφανίζει σημάδια αποσταθεροποίησης λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Βάζει πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για λογαριασμό όλης της οικογένειας, αλλά δεν ταυτίζεται με τον πρωθυπουργό.

Από μία άποψη η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε απάντηση στον Κώστα Καραμανλή. Στην παρέμβαση Καραμανλή την περασμένη εβδομάδα που υποστήριξε ότι «το απόρρητο υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου βίου», η πρώην υπουργός Εξωτερικών του τού απάντησε: «όποιος παραβιάσει το απόρρητο κινδυνεύει με δέκα χρόνια φυλακή». Επικαλέστηκε δε, με την συνήθη άνεσή της, ένα νόμο που, ο Κώστας Τζαβάρας αμφισβήτησε την ύπαρξή του: «τέτοιος νόμος δεν υπάρχει».

Κάπως έτσι η προειδοποίηση της Ντόρας Μπακογιάννη εκλήφθηκε ως απειλή –ανεξαρτήτως νομικού πλαισίου– προς όσους σκέπτονται να κάνουν αποκαλύψεις που θα πλήξουν περισσότερο τον αδελφό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτελεί χρέη υπερυπουργού, ή, αν θέλετε, αναπληρωτή πρωθυπουργού, καλύπτοντας και το κενό που άφησε ο ανεψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Εξ ου και οι συχνές επισκέψεις της στο Μαξίμου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε και το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, την οποία και ακολούθησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πριν από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Είναι σαφώς μία προσπάθεια να διατηρήσει την ενότητα της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δοκιμάζεται. Το μήνυμα είναι σαφές: διατηρούμε το προβάδισμα και  μπορούμε με αλλαγή του εκλογικού νόμου να κερδίσουμε αυτοδυναμία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είναι υπέρ της άμεσης προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Και όλα δείχνουν ότι έχει δίκιο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι οικονομική-κοινωνική καταιγίδα που θα “ματώσει” άσκημα την κυβέρνηση και θα “μάτωνε” όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στη θέση της.

Το αφήγημα της Ντόρας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλη, πάντως, η αλλαγή είναι αντισυνταγματική, αλλά αυτά είναι μάλλον “ψιλά γράμματα” για το Μαξίμου. Η επιστροφή στο πριμ των 50 εδρών και στην αυτοδυναμία χαϊδεύει τα αυτιά των “γαλάζιων” βουλευτών, οι οποίοι έχουν –όπως όλοι οι βουλευτές– πρώτη προτεραιότητα την επανεκλογή τους. Είναι, όμως, και ένα μήνυμα προς τα εξωθεσμικά συστήματα, που προωθούσαν συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να μην εγκαταλείψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή έχει εναλλακτική λύση στο ναυάγιο της προοπτικής συγκυβέρνησης.

  Εφιάλτης δίχως τέλος οι υποκλοπές για τον Μητσοτάκη

Είναι ρεαλιστική η εναλλακτική που διασαλπίζει η Ντόρα Μπακογιάννη; Μάλλον όχι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία στη δεδομένη στιγμή. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διαμορφωθεί ένα πολιτικό αφήγημα, το οποίο να περιθωριοποιήσει τις εσωκομματικές διαφωνίες και να συγκρατήσει τις αποκλίνουσες τάσεις, οι οποίες αν αφεθούν να προσλάβουν διαστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του “επιτελικού κράτους”.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεδίπλωσε και το υπόλοιπο αφήγημα, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούν την πτώση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα, όσοι κάνουν κριτική και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι παραβιάζει δημοκρατικές αρχές, αντικειμενικά συνεργάζονται με τους εξωτερικούς εχθρούς! Τελευταίο επιχείρημά της για όσους δεν “αγοράζουν” τα προηγούμενα, είναι ότι η Ευρώπη περνάει κρίση και οι κυβερνήσεις αποσταθεροποιούνται, ας μην γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα.

Ευθύνη

Το ότι με πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και άγνωστος ακόμη αριθμός πολιτικών και δημοσιογράφων, προφανώς είναι μία λεπτομέρεια για την Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εάν έχει δίκιο ή άδικο. Το ερώτημα που συζητείται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι για ποιο λόγο εμφανίστηκε τώρα, στα δύσκολα και βάζει δυναμικά πλάτη υπέρ του Κυριάκου.

Οι σχέσεις της με τον αδελφό της δεν ήταν στο καλύτερο σημείο τους μετά τη δική του άνοδο, η οποία και ενταφίασε οριστικά τις δικές της αρχηγικές φιλοδοξίες. Την απάντηση έχει δώσει η ίδια: «μην έχετε αμφιβολία, στο τέλος η οικογένεια πάντα τα βρίσκει». Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από το κάδρο τη συναισθηματική διάσταση, εάν καταρρεύσει στην παρούσα φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία φιλοδοξεί να εγκαθιδρυθεί ως πολιτική δυναστεία… Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η συναισθηματική πτυχή έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επαναπροσέγγιση των δύο αδελφών. Την ενεργοποίησε η ασθένεια της Ντόρας Μπακογιάννη, που συγκίνησε τον αδελφό της.

Η δεσπόζουσα παρουσία αυτές τις ημέρες στο προσκήνιο της Ντόρας Μπακογιάννη εγείρει ερωτήματα για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή δεν αναμένεται κάποια νέα κίνηση. Έριξε την “κανονιά” του και τώρα επιστρέφει στη σιωπή. Η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, είναι ένα μήνυμα ότι η παρέμβασή του στην Κρήτη είναι συμβατή με τη θέση του ότι “αφήνεις κάθε πρωθυπουργό να κάνει τον κύκλο του”.

  Από το παράθυρο βάζει ο Μητσοτάκης τις εκλογές στην ατζέντα

Με αυτά τα δεδομένα, η προσοχή στρέφεται προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός σιωπά και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να βγει σε αντάρτικο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, υπενθυμίζει σε συνομιλητές του ότι είναι η δική του στήριξη που τον έκανε αρχηγό της ΝΔ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως ο Αντώνης Σαμαράς θα παίξει το παιχνίδι του πρωθυπουργού. Απλά, σ’ αυτή τη φάση και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, όλα δείχνουν ότι θα τηρήσει στάση αναμονής. Το ίδιο και βουλευτές που ανήκαν και συνεχίζουν να ανήκουν στον κύκλο επιρροής του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι