Δύσκολη εξίσωση για Μητσοτάκη η Σύνοδος Κορυφής
02/07/2020Παρακολουθούμε τις εξελίξεις που έτρεξαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είχαμε την πεσιμιστική δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που αναφέρει ότι: «Εάν θεωρήσουμε ότι μπορούμε στρατιωτικά να δηλώσουμε μάλλον λύση μέσα από στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμού, κάτι που δεν επιθυμώ. Και δεν είναι μια νότα απαισιοδοξίας ή παράδοσης, το αντίθετο»
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει μία λογική ηττοπάθειας που ενδεχομένως κρύβει ότι έχει αποδεχθεί το “ρουά ματ” που του έχει επιβάλει ο Ερντογάν γύρω από το νησί σε συνδυασμό με την αδιαφορία της ΕΕ και την αδυναμία της Ελλάδας να προστατέψει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Είχαμε την επίσκεψη του υπουργού των εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών. Όμως, αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια για να καταλήξουμε σε μία λογική συμφωνία που να είναι ευχαριστημένα και τα δύο μέρη.
Είχαμε την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας με ελληνική πρωτοβουλία. Εκτιμώ ότι κάποια άλλα νήματα μεσολάβησαν για να γίνει αυτή η επικοινωνία, ενδεχομένως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ που διατηρεί στενές επαφές με τον Τούρκο Πρόεδρο. Είναι θετικό να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Το τι ακριβώς ελέχθη μεταξύ των δύο ηγετών μόνο ο κ.Μητσοτάκης το γνωρίζει και θα φανερωθεί από τις εξελίξεις στο άμεσο προσεχές διάστημα.
Πρόσφατα, είχαμε την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Αθήνα και την Λευκωσία για να ενημερωθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών για όλα τα θέματα που συμβαίνουν στη περιοχή μας. Εκτιμώ ότι ενημερώθηκε σφαιρικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει υπερβεί κάθε όριο ανεκτικότητας τόσο στα δρώμενα στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, για την απαράδεκτη Τουρκολιβυκή συμφωνία που παραβιάζει κάθε είδος δικαίου, όσο και, για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είχαμε τις καυτερές δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε βάρος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στη Λιβύη που την καταδίκασε με σκληρά λόγια τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Όμως, ήρθε η τουρκική απάντηση με καυστικό τρόπο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τα σχέδιά της μέχρι τέλος και σε όποιον αρέσει. Είχαμε επίσης την επικοινωνία μεταξύ των Προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσίας, όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το θέμα της Λιβύης και ενδεχομένως να συμφώνησαν σε κάποια σημεία.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι σήμερα έχει δείξει μία χαλαρή συμπεριφορά στο να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα με την απαιτούμενη επιμονή και δυναμικότητα εντός της ΕΕ. Αυτή τη φορά πρέπει να οργανωθεί και να τρέξει να διευρύνει τις συμμαχίες εντός της ΕΕ ώστε, να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο με την φωνή της Γαλλίας, που βρισκόμαστε στην ίδια συχνότητα, για να ανατρέψει τις οποιαδήποτε αντιστάσεις που θα εφεύρει ενδεχομένως η Γερμανία, που είναι γνωστή για τα φιλοτουρκικά της αισθήματα.
Η κυβέρνηση οφείλει να δείξει συγκεκριμένο έργο που θα έχει αποτέλεσμα αυτή τη φορά και όχι λόγια του αέρα. Οι ελληνικές θέσεις οφείλουν να είναι καλά οργανωμένες, να στηρίζονται σε αποδεδειγμένα επιχειρήματα ως προς τα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας, σκληροί διαπραγματευτές χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης ως προς τα δίκαιά μας, δεδομένου ότι όσα τηλέφωνα και να γίνουν μεταξύ των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να αλλάξει πλεύση εκτός και αν:
● Επιβληθούν σκληρά οικονομικά μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο
● Καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίξει άλλο με τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ που βρίσκονται στη περιοχή της Λιβύης και γενικότερα στη περιοχή μας.
● Καταλάβει ότι σε περίπτωση που προβεί σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας –που είναι και ευρωπαϊκή– και συνεχίζει να παρακάμπτει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί με τη συμφωνία “Irini” θα έχει να κάνει πλέον με την δυναμική παρέμβαση της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δύσκολη εξίσωση
Η Αθήνα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση πολλών μεταβλητών και ενώ η λύση είναι μπροστά της, κοιτάει δεξιά και αριστερά μήπως ακούσει κάτι για να προσεγγίσει τη λύση. Για να λύσεις οποιαδήποτε εξίσωση (υπάρχουν πολλά είδη) πρέπει να γνωρίζεις το μηχανισμό που επιβάλλεται να ακολουθήσεις σε κάθε περίπτωση και, αυτή τη λογική δεν την διαθέτει η Αθήνα.
Αυτό μας το έχει δείξει κατά κόρον με τις ταλαντευόμενες κινήσεις που ακολουθεί, αρμενίζοντας πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά, σαν το πρόβατο που προσπαθεί να ξεφύγει από τη παγίδα που του έχει στήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Όμως η λύση όπως συμβαίνει συνήθως στα μαθηματικά είναι απλή και χρειάζεται απλή λογική. Στη περίπτωση μας αυτή είναι μονόδρομος. Είναι η αποφασιστικότητα, η επιμονή στο σχέδιό μας (αν υπάρχει) και, το θράσος να ζητήσεις από την ΕΕ αυτό που όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα το αποφεύγει συστηματικά .
Δυστυχώς, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τη λογική που ακολουθεί, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας θα συγκινηθούν, και, στο τέλος θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Όμως είναι τόσο μεγάλα τα οργανωμένα συμφέροντα που παίζουν πίσω από τις πλάτες της χώρας μας που, δεν θα διστάσουν να πουλήσουν τους συμμάχους τους για τα δικό τους όφελος. Συνεπώς κατά την φάση των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής.
Η οποιαδήποτε υποχώρηση της κυβέρνησης ως προς τις θέσεις που μνημόνευσα παραπάνω, θα δημιουργήσει τετελεσμένα που αργά ή γρήγορα θα μας οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία (που οφείλουμε να το αποφύγουμε) ή θα μας αναγκάσουν με τη λογική τους να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αντικείμενο την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, θέση που πολλοί σε αυτή τη χώρα δυστυχώς την προσεγγίζουν αλλά φοβούνται να την εκφράσουν δημόσια.