Έχουν γίνει trendy οι βασιλιάδες;
16/01/2023Μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να έλυσε το Πολιτειακό με το Δημοψήφισμα του 1974, όμως ο διάδοχος του στην ηγεσία της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, είχε καλέσει τους βουλευτές της Ένωσης Κέντρου να εγκαταλείψουν τον Γιώργο Παπανδρέου και να μετέχουν στις παλατιανές κυβερνήσεις με την ΕΡΕ, στην πολιτική κρίση που έμεινε στην Ιστορία ως Αποστασία. Για το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Μητροπόλη, ειδικά αρκετούς νέους ανθρώπους, όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα.
Βέβαια δίνουν μία εξήγηση στην στάση του Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν την εκτός ορίων αντιπαράθεση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορούσε πως μετέτρεψε την ΝΔ σε μία “νέα ΕΡΕ”. Πριν γίνει γνωστό πως θα παρευρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να ταφεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους, εκφράζοντας ένα αίτημα σύσσωμης της Νέας Δεξιάς ή των κομμάτων της “δεξιάς πολυκατοικίας”, αν προτιμάτε.
Σήμερα οφείλαμε να είμαστε εκεί.
Για να τιμήσουμε τον τελευταίο βασιλέα, τον αξιωματικό, τον ολυμπιονίκη, αλλά συγχρόνως την ελληνική ιστορία, τη συνέχεια του κράτους και των θεσμών, όπως και την ίδια τη Δημοκρατία μας, που θα έπρεπε να επιδεικνύει ανωτερότητα.Αιωνία η μνήμη. pic.twitter.com/YUNTdprgbB
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) January 16, 2023
Τα κόμματα των Μπογδάνου-Λατινοπούλου, Τζήμερου-Κρανιδιώτη, ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αρθρογράφοι, είδαν στην απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο Κωνσταντίνος σαv απλός ιδιώτης, ως μία ακόμα υποχώρηση στην “ιδεολογική ηγεμονία” της Αριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμούν πως η στάση της NΔ θα της στοιχίσει εκλογικά, περισσότερο και από το σκάνδαλό των υποκλοπών!
Στην πολιτική, όπως και στον σχολιασμό, δεν μπορεί να τα έχεις με όλους καλά. Είσαι καραγκιόζης. Το θέμα είναι ποιους ικανοποιείς και ποιους δυσαρεστείς.
Αν ικανοποιείς τους αντιπάλους σου και δυσαρεστείς τους δικού σου ανθρώπους έχεις πρόβλημα.
— ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ (@sakismoumtzis) January 14, 2023
Μετά την επεισοδιακή διαγραφή Μπογδάνου από τη ΝΔ, ο Σαμαράς εμφανίζεται ως ο πιο επιφανής εκφραστής της δεξιότερης τάσης στο εσωτερικό του κόμματος. Ένα ιδεολογικό ρεύμα που θεωρεί πως η ελληνική Δεξιά νίκησε στα όπλα στον εμφύλιο, αλλά έχασε κατά κράτος την “μάχη των ιδεών”, αποδίδοντας ευθύνες και στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σαμαράς αποθεώθηκε από τους παρευρισκόμενους, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Πικραμμένο και την Λίνα Μενδώνη, που εκπροσωπούσαν επισήμως την κυβέρνηση, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν έντονα.
Στο κάτω-κάτω το πρόσωπο του τέως βασιλιά πάντοτε προκαλούσε εσωκομματικούς κραδασμούς στη ΝΔ, από το 1974 και μετά. Η καραμανλική Νέα Δημοκρατία διέθετε μία ισχυρή “φιλο-βασιλική πτέρυγα” (“βασιλοχουντική”, κατά τους επικριτές τους) που έδιναν πάντα το παρόν στους γάμους ή εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας. Ο Κώστας Καραμανλής είχε διαγράψει δύο επιφανείς εκπροσώπους της: Τον Μάνο Μανωλάκο, όταν είχε παρευρεθεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπαδόπουλου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον μετέπειτα ιδρυτή του ΛΑΟΣ και πολιτικό “πατέρα” των Άδωνι-Βορίδη και υιού Πλεύρη, λόγω του απρεπή χαρακτηρισμού του “Σαλώμη”, για τον τότε εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άρη Σπηλιοτόπουλο.
Η “trendy” βασιλεία
Αυτά, λοιπόν, εξηγούν την διφορούμενη στάση μέρους της ΝΔ, την εκ των υστέρων εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον Παναγιώτη Πικραμμένο, την παρουσία του πάντα ήπιου και μετριοπαθούς Γιώργου Κουμουτσάκου στην κηδεία του τέως (που μόνο “βασιλοχουντικός” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί)… Όμως, όπως προαναφέραμε στην εισαγωγή, εξηγούν το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στην Μητρόπολη για το λαϊκό προσκύνημα και την παρουσία αρκετών νέων ανθρώπων, όπως ακούμε από το πρωί να σχολιάζουν όλοι οι δημοσιογράφοι των ενημερωτικών εκπομπών;
Το ποσοστό που είχε ψηφίσει υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας στο δημοψήφισμα του 1974 ήταν κοντά στο 31%. Μπορούμε να θεωρήσουμε πως αυτό το ποσοστό “ανανεώνεται” και σε αυτό έχει βάλει το “χεράκι” της και η μαζική κουλτούρα: Από την επιτυχία του “The Crown”, την φρενίτιδα που είχε καταβάλλει και την χώρα μας με την κηδεία της Ελισάβετ, την βιογραφία του τέως πρίγκηπα Χάρι που σαρώνει στις πωλήσεις, το βασιλικό τελετουργικό, το γκλάμουρ, τα κουτσομπολιά δίνουν “τροφή” σε ένα κοινό στην χώρα μας. Ένα κοινό που πιθανώς αγνοεί και αδιαφορεί για την ορκωμοσία των συνταγματαρχών από τον Κωνσταντίνο και θέλει να πάρει μία λάμψη από την ελληνική εκδοχή του “The Crown”, ένα εκλεπτυσμένο “ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά”!
Επιστρέφοντας στο εσωτερικό της ΝΔ, μια ματιά στις αναρτήσεις μικρομεσαίων στελεχών της στα social media, ειδικά της νεολαίας της, δείχνουν μία αξιοσημείωτη εκτίμηση για την βασιλεία. Εκτίμηση που ίσως να ήταν “ταμπού” τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά που πλέον δεν είναι. Ίσως βοήθησε και η τάση αναθεώρησης του ρόλου του Κωνσταντίνου και της βασιλείας γενικότερα, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με ντοκιμαντέρ και εκδόσεις.
Επιπλέον δείχνει πως ένα σημαντικό μέρος της βάσης της ΝΔ (που εξέφραζε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος) θέλει να τελειώσει η “αστική ευγένεια” της μεταπολιτευτικής ΝΔ έναντι της Αριστεράς και ειδικότερα έναντι του ΚΚΕ, κάνοντας τον Δημήτρη Κουτσούμπα να εκφράζει ακόμα και τα “παράπονα” του για τον “αντικομμουνισμό” της ΔΑΠ και νεολαίων της ΝΔ! Αρκετοί υπενθύμισαν πως ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, είχε κηδευτεί από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με τιμές αρχηγού κράτους, στα πλαίσια της “αστικής ευγένειας” που προαναφέραμε…