ΑΠΟΨΗ

Εδώ είναι Ελλάντα, δεν είναι Ιαπωνία να παραιτούνται πρωθυπουργοί…

Εδώ είναι Ελλάντα, δεν είναι Ιαπωνία να παραιτούνται πρωθυπουργοί..., Γιώργος Λυκοκάπης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα υπέβαλε την παραίτηση του, δηλώνοντας πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί «τεράστια ενέργεια» που ο ίδιος πλέον δεν διαθέτει. Για την ιστορία, η Ιαπωνία είχε τότε 16.000 νεκρούς από κορονοϊό, μερικές χιλιάδες λιγότερους από όσους έχει η Ελλάδα σήμερα, με την διαφορά ότι ο πληθυσμός της ασιατικής χώρας ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κ. Σούγκα επέλεξε τον δρόμο της παραίτησης και δεν ξεκίνησε να απαξιώνει την ιαπωνική επιστημονική κοινότητα, όπως έκπληκτοι βλέπουμε να συμβαίνει τελευταία στην χώρα μας. Μία σειρά από κυβερνητικά στελέχη (παραδόξως ακόμα και δημοσιογράφοι, που μόνο που δεν “εκνευρίστηκαν” με την δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα ) έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση απαξίωσης της. Σαν να ευθύνονται οι δύο επιστήμονες επειδή ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκτεθειμένος από μία (τουλάχιστον άστοχη) δήλωση του από το βήμα της Βουλής, για τις ΜΕΘ.

Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι είναι μεγαλύτερη η θνησιμότητα των ασθενών εκτός ΜΕΘ, την στιγμή που αυτή ακριβώς υπήρχε! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και αρχικά επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση γρήγορα έπρεπε να απαντήσει επί της ουσίας: Σε ποιον είχε παραδοθεί η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Τελικώς ισχυρίστηκε, σε μία μάλλον αμήχανη τηλεοπτική εμφάνιση του, ότι δεν… γνωρίζει!

 

Μάλιστα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, το Μαξίμου ισχυρίζονταν ότι οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες δεν παρέδωσαν… πουθενά την συγκεκριμένη μελέτη, με τον κ. Λύτρα (σε αντίθεση με την χαμηλών τόνων ανακοίνωση του κ. Τσιόδρα) να εκφράζει την έντονη ενόχληση του στο Twitter: «Ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ». ανέφερε μεταξύ άλλων. Μοιάζει δύσκολο ο κ. Λύτρας να μην εννοεί (τουλάχιστον) την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο οποία φαίνεται πως βρίσκεται σε αναζήτηση ενός “αποδιοπομπαίου τράγου” για τους χειρισμούς-φιάσκο.

Αποδόμηση της μελέτης

Εκτός από την αναζήτηση “αποδιοπομπαίων τράγων”, ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αμφισβήτησης της ίδιας μελέτης, ακόμα και του του κ. Τσιόδρα προσωπικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “αχρείαστο ένα “πολυτελές” ΕΣΥ) που δήλωσε πως είναι “αδιάφορο” αν γνώριζε την μελέτη η όχι ο πρωθυπουργός, σχεδόν ισχυριζόμενος πως οι δύο επιστήμονες “δεν μας είπαν και τίποτα καινούργιο”!

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για ένα πάρτι που φέρεται να διοργάνωσε εν μέσω lockdown, όταν ο Βρετανός υπουργός Υγείας παραιτήθηκε, καθώς είχε παραβιάσει τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό (επειδή… φίλησε μία συνεργάτη του) δεν είναι καθόλου “αδιάφορη” η τύχη μίας μελέτης, για την οποία έχει ήδη διαταχθεί εισαγγελική παραγγελία.

Γιατί προφανώς και αποτελεί μέγιστο ζήτημα αν ο πρωθυπουργός ψεύδονταν συνειδητά για την θνησιμότητα στις ΜΕΘ, ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, από το βήμα της Βουλής. Γιατί, όπως προαναφέραμε, σε άλλες χώρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν παραιτηθεί για ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως ο Πορτογάλος υπουργός Εσωτερικών που παραιτήθηκε για τροχαίο ατύχημα που ενεπλάκη ο οδηγός του. Αλλά «αυτή είναι η Ελλάδα», όπως είχε ειπωθεί κάποτε…

Διέξοδο στην πόλωση

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει διέξοδο και στην πόλωση, επιτιθέμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για την δήλωση του «δολοφόνοι της ΝΔ», η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει στο κάδρο παλαιότερες δηλώσεις του “αψύ Κρητικού” Παύλου Πολάκη. Το Μαξίμου μιλά για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να προχωρήσει και στην διαγραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Υπενθυμίζεται, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει την περίφημη δήλωση του για τις ΜΕΘ, αξιοποίησε την αντίδραση Πολάκη ως επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Όταν ο “αψύς Κρητικός” είχε ξεκινήσει να αποκαλεί τον κ. Μητσοτάκη «άσχετο» για την επίμαχη αναφορά του για τις ΜΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε σε επιθετικό ύφος τις θέσεις του κ. Πολάκη για τα εμβόλια, λέγοντας σε επιτακτικό ύφος “φέρτε μία μελέτη για τις ΜΕΘ”. Ποιος να το έλεγε ότι τελικά αυτή η μελέτη υπήρχε και πως θα αποκτούσε διαστάσεις “θρίλερ” σε ποιον τελικώς θα είχε παραδοθεί…

https://youtu.be/Q4THaSI0oD0

Είναι τέτοια τα “φάουλ” της κυβέρνησης, που πλέον ούτε η πόλωση, ούτε και ο “συνήθης ύποπτος” Πολάκης, δεν φαίνεται να αποτελούν επαρκή διέξοδο για το Μαξίμου. Μίας κυβέρνησης που εμφανίζεται να έχει σχεδόν “καταχωνιάσει” σε ένα συρτάρι μία επιστημονική μελέτη του κορυφαίου επιδημιολόγου της χώρας. Του προσώπου-σύμβολο στο “success story” της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ένα “success story” που η ίδια διαρκώς, μέχρι πρότινος, επικαλούνταν.

Πραγματικά, προκαλεί εντύπωση να ακούμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «δεν υπάρχει θέμα μομφής ή αντιπαράθεσης» στο πρόσωπο των δύο επιστημόνων. Φτάσαμε σε αυτήν την χώρα να συζητάμε για τα αυτονόητα: αν έπρεπε να κάνουν δύο επιστήμονες την δουλειά τους, καθώς θα έπρεπε να “μαντέψουν” ότι θα προκληθεί πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση μίας μελέτης τους! Και όλα αυτά γιατί ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει “διάγνωση” για τις ΜΕΘ, από το βήμα της Βουλής…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx