Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Η πρόταση της ΝΔ και η απάντηση του πρώην υπουργού

Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο – Η πρόταση της ΝΔ και η απάντηση του πρώην υπουργού,slpress

Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ αδικήματα, τα τέσσερα κακουργηματικού χαρακτήρα, προτείνουν στο πόρισμά τους τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ, τα οποία μετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», καταγγέλλει παρατυπίες και απαντά επίσης πολιτικά.

Με το πόρισμά της, η ΝΔ προτείνει μεταξύ άλλων την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για σύσταση εγκληματικής συμμορίας,  δωροληψία και απόπειρα εκβίασης. Στο πορισματικό κείμενό της, η κυβερνητική πλειοψηφία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε, με την ανοχή της τότε κυβέρνησης, σε εκκρεμείς ποινικές  υποθέσεις με πολιτικό αντίκτυπο.

Οι βουλευτές της ΝΔ συμπεραίνουν επίσης, ότι οι παρεμβάσεις αυτές είχαν διττό σκοπό: από τη μια να αποκομίσει ο πρώην υπουργός και οι συνεργοί του οικονομικά οφέλη και από την άλλη να επωφεληθεί πολιτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο πόρισμά τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν αναλυτική αναφορά στην εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων, επιμένοντας στον ρόλο τριών εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis.

Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά την κατηγορία περί εγκληματικής συμμορίας, οι κυβερνητικοί βουλευτές υπογραμμίζουν στο πόρισμά τους ότι «συμμετείχαν κατ’ ελάχιστον μαζί με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο και οι δημοσιογράφοι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου, όπως αναλύεται εκτενώς ο ρόλος τους στο κεφάλαιο ΣΤ». Στο ίδιο σημείο οι βουλευτές της ΝΔ σημειώνουν ότι «πρέπει κατά την ανάκριση να διερευνηθεί ο ρόλος λοιπών φυσικών προσώπων και ιδίως του δημοσιογράφου κ. Βαξεβάνη».

Με τέσσερα κακουργήματα στο Ειδικό Δικαστήριο

Αναλυτικά, η ΝΔ προτείνει την άσκηση δίωξης κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προτείνει στο πόρισμά της η ΝΔ. Σύμφωνα με το πόρισμα, που παρουσιάζεται σε λίγη ώρα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, από τη ΝΔ προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:

  • Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ). Οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι «με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis» για τη δίωξη των δέκα πολιτικών προσώπων και την μετέπειτα δίωξη Λοβέρδου.
  • Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ). Στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο Παπαγγελόπουλος «με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis» να μεταχειριστούν «παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα στις περιπτώσεις τουλάχιστον των κκ. Φρουζή, Μανία, Μανιαδάκη, Βουλκίδη αλλά και των άλλων προστατευομένων μαρτύρων με την παράνομη υπαγωγή τους σε καθεστώς προστασίας».
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ). Οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός «με δόλο έπεισε την Εισαγγελέα Διαφθοράς και τους επίκουρους εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση Novartis  να παραβούν τα καθήκοντα τους με σκοπό να βλάψουν κάποιον άλλον» σε ό,τι αφορά «την υπαγωγή μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας, τον τρόπο εξέτασής τους, τις επιλεκτικές καταγραφές καταθέσεων τους, τη χρήση συσκευών USB με προδιατυπωμένες καταθέσεις, τη μη άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων, τη μη αποστολή του φακέλου στη Βουλή χωρίς χρονοτριβή, την απόκρυψη από τη Βουλή εγγράφων της δικογραφίας και δη των εγγράφων στις ΗΠΑ, την αλληλογραφία με το FBI ή της αρχειοθετημένης διάταξης για το H1N1 κλπ».
  • Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.
  • Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ). Αφορά την υπόθεση Μιωνή και στο πόρισμα αναφέρεται ότι ο Παπαγγελόπουλος «με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος και ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης παράνομο περιουσιακό όφελος, που προσδιορίστηκε στα 350.000 ευρώ, με πρόθεση αποπειράθηκε να εξαναγκάσει με απειλές τον επιχειρηματία». Σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ «οι απειλές συνίσταντο στο ότι θα συνεχίσει αυτός (ο κ. Σάμπυ Μιωνής) και οι συνεργάτες του να υφίστανται παράνομες διώξεις».
  • Στην υπόθεση Μιωνή αναφέρονται και τα υπόλοιπα τρία αδικήματα για τα οποία η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής προτείνει την δίωξη Παπαγγελόπουλου. Τα αδικήματα αυτά είναι: Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ), Δωροληψία υπαλλήλου (235) και Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)

Πολιτική απάντηση Παπαγγελόπουλου

Με δήλωσή του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», κατηγορώντας την πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής ότι «ολοκλήρωσε τον ευτελισμό του Συντάγματος, κάθε έννοιας νομιμότητας και της αποστολής της ως κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρει επίσης ότι η Επιτροπή «αγνόησε για να αποκρύψει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου» και υποστηρίζει ότι «προφανώς τρέμει (η Επιτροπή) την ανεπάρκεια του πορίσματος Ζαχαρή, σε σύγκριση με το πόρισμα Σοφουλάκη». Εκτιμά μάλιστα ότι αυτά τα πορίσματα «κατά πάσα πιθανότητα επιβεβαιώνουν τον εκβιασμό που είχε προαναγγείλει φιλοκυβερνητική εφημερίδα και υπέστη ο κ. Ζαχαρής» και ότι «δεν αποκλείεται να αποκαλύπτουν και τον εκβιαστή του κ. Ζαχαρή». Παραλλήλως καταγγέλλει, ότι «ίσως δεν είναι τυχαίο» που η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αρνήθηκε να του χορηγήσει αντίγραφα αυτών των πορισμάτων.

Σχολιάζει τέλος το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας τονίζοντας ότι η «κατάπτυστη πολιτική δίωξή» δεν πρόκειται να συγκαλύψει «τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, την φοβική και μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την  επερχόμενη οικονομική καταστροφή και την διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος».

Το πόρισμα της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή και αμέσως μετά ο πρόεδρός της, Ιωάννης Μπούγας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται μόνον για τέλεση εγκλημάτων, τα οποία διώκονται και τιμωρούνται κατά τον κοινό ποινικό δίκαιο, αλλά για έκνομες πράξεις, που πλήττουν αυτή καθαυτή τη λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος».

«Αγγίζουν την Συνταγματική Οργάνωση και τη Σύνταξη της Ελληνικής Πολιτείας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η διάκριση των εξουσιών» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στο εξής η Ολομέλεια του Σώματος, και ενδεχομένως η Δικαιοσύνη, θα αναλάβει να εξιχνιάσει και να κρίνει στο σύνολό τους τις υποθέσεις που εξετάστηκαν στην Επιτροπή. Υπογραμμίζει πάντως ότι με το πόρισμα προτείνεται «αιτιολογημένα η απαλλαγή του κ. Παπαγγελόπουλου για τα αδικήματα» της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση κακουργήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση.

Τα άλλα κόμματα 

Το πόρισμα της ΝΔ σχολίασε πρώτη η Ελληνική Λύση, η οποία προσανατολίζεται από χθες στη μη υποβολή δικής της πορισματικής έκθεσης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί για «παιχνίδια διχασμού» τα κόμματα εξουσίας, την ώρα που, όπως αναφέρει, «ο εχθρός βρίσκεται προ των πυλών». Σημειώνει επίσης ότι, ενώ «οι Αμερικάνοι εισπράττουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, επειδή μια πολυεθνική έκλεψε τους Έλληνες», στην Ελλάδα «τα κόμματα εξουσίας προβαίνουν σε κομματικά ξεκαθαρίσματα και πράξεις αντεκδίκησης».

Το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων (Φρουζής, Μανιαδάκης, Μανίας κ.λπ.) σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα παραπάνω πρόσωπα, καταθέτοντας στην Επιτροπή ένορκα αρνούνταν συστηματικά όλα όσα η ίδια η Νovartis στον Συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί. Σημειώνει τέλος ότι αυτά τα πρόσωπα  επικαλούνται ως αξιόπιστα οι βουλευτές της ΝΔ, για να δικαιολογήσουν μία καθαρά πολιτική απόφαση δίωξης του πρώην υπουργού.

Στην πορισματική έκθεσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι βασική αποστολή της Επιτροπής δεν ήταν μόνο οι τυχόν ευθύνες Παπαγγελόπουλου, για τις οποίες υποστηρίζει ότι αποδείχθηκε πως ήταν ανύπαρκτες, αλλά η χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις έρευνα πτυχών των πολιτικών αποφάσεων και δράσεων στον χώρο της υγείας. Τονίζει μάλιστα ιδιαίτερα ότι αποστολή της Επιτροπής ήταν και η διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία της Επιτροπής, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν βοήθησε στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και την κατηγορεί για την απουσία τήρησης στοιχειωδών δικονομικών κανόνων, για θεσμικά ατοπήματα, καθώς και για ακυρότητες. Σημειώνει τέλος, ότι σε όλη τη  διάρκεια λειτουργίας της Επιτροπής παραβιάστηκε με τον πλέον «βάναυσο» τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας. Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό δεν ίσχυσε  μόνον για τον πρώην υπουργό, αλλά και για την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προτείνουν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Οι ίδιοι ζητούν επίσης να ανακοινωθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς το Πόρισμα και όλα τα στοιχεία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Επικούρων Εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη. Παραλλήλως ζητούν την αποστολή των στοιχείων στους αρμόδιους Εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης για την ενδεχόμενη τέλεση σειράς εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, καθώς και για να διερευνηθεί εάν ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ενέχεται σε ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το πόρισμα θα πάει πλέον στην Ολομέλεια και, εφόσον αποφασιστεί η άσκηση δίωξης, θα ακολουθήσει κλήρωση, από τη Βουλή, των μελών του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα έχει εισαγγελέα και ανκριτή. Από εκείνη την στιγμή περατώνεται η αρμοδιότητας της Βουλής και την υπόθεση παίρνει στα χέρια της η δικαιοσύνη. Ο ανακριτής θα καλέσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και τους τυχόν συμμετέχοντες, ακόμη και, αν για φυσικά πρόσωπα έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση, αφού αυτή ανασύρεται και εξετάζεται εκ νέου με τις υποθέσεις του πολιτικού προσώπου. Μετά τη διαδικασία αυτή θα υποβληθεί πρόταση-βούλευμα, για το αν θα παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και τυχόν συμμέτοχοι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τους εισαγγελείς διαφθοράς, πηγές της Προανακριτικής αναφέρουν ότι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, στον οποίο έχουν διαβιβαστεί τα πόρισμα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη, έχει τρεις επιλογές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει: ή να συμμορφωθεί προς την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Ζαχαρή, και να ασκήσει ποινική δίωξη ή να αναμείνει και να μην κάνει καμία ενέργεια μέχρι να συγκροτηθεί το δικαστικό συμβούλιο ή να αναλάβει την πρωτοβουλία να πει ότι η υπόθεση πάει στο αρχείο, με βάση το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις είναι γνωστό ότι αναλαμβάνει το δικαστικό συμβούλιο. Το ίδιο συμβαίνει όμως και στην τρίτη περίπτωση. Και αυτό γιατί, με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η υπόθεση ανασύρεται και κρίνεται εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι