Είναι πολλά τα λεφτά Κυριάκο! – Διακομματικό έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πολλά τα λεφτά Κυριάκο! – Διακομματικό έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, slpress

Από τα επί μέρους στο όλον μεταφέρεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά διακομματικό έλεγχο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΚΙΝΑΛ να τονίζει την αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδίου και το ΚΚΕ να εκτιμά ότι επίκειται «μακελειό στο πλαίσιο των ανταγωνισμών». Η συζήτηση, όπως και η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης, αναμένεται να κορυφωθεί την Τρίτη με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Την Δευτέρα, στην προτελευταία ημέρα της συζήτησης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, είπε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Εξήγησε μάλιστα, ότι «μόνο έτσι θα μπορούσε να υπάρξει στοιχειώδης διαφάνεια, διάλογος και διαβούλευση, τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσο και με τους άλλους φορείς της κοινωνίας». Κάτι που, όπως υποστήριξε επιβάλλεται αφού οι αποφάσεις που θα ληφθούν υπερβαίνουν τον κύκλο ζωής μιας κυβέρνησης και δεν αντιμετωπίζουν απλώς μια συγκυρία, αλλά επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη από τις υπάρχουσες συνθήκες δημιουργούνται νέα δεδομένα και νέες ανάγκες, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από τον προϋπολογισμό: το σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση και διαρκή ενίσχυση, ενώ, παρά τις ελπίδες που γεννά η ανακάλυψη εμβολίου, παραμένουν οι αβεβαιότητες και το2021, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο. Ο πρώην υπουργός προέβλεψε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και, χωρίς να αρνείται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη, εξέφρασε προβληματισμούς για το πότε αυτή θα εκδηλωθεί και κυρίως πόσο ισχυρή θα είναι.

Διακομματική εποπτεία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Εστιάζοντας στις περικοπές μισθών, τις απολύσεις και τον κίνδυνο της μαζικής χρεοκοπίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε μια εικόνα «όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής κρίσης διαρκείας». Συνδυάζοντας την δε με την απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία μεγαλώνει, είπε ότι αυτή η όποια ανάκαμψη υπάρξει «δεν θα είναι διατηρήσιμη αν δεν αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση».

Αναφερόμενος ειδικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση εμφανίζει ως πανάκεια, επισήμανε ότι οι πόροι του είναι σημαντικοί αν αξιοποιηθούν σωστά. Έκρινε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, προσάπτοντας της ότι διακατέχεται από «μια λογική διανομής χρημάτων και όχι υλοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης». Εκτίμησε μάλιστα ότι θα χρειαστεί σύντομα έναν  συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται με αυτόν που συζητείται στη Βουλή.

Για όλα τα παραπάνω πρότεινε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των άλλων ταμείων να τεθούν υπό την εποπτεία μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Την ίδια ώρα, έκκληση να υπάρξει μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη εθνική στρατηγική για τους κανόνες με τους οποίους θα πάμε στο 2022 και ύστερα» απηύθυνε σε όλο τον πολιτικό κόσμο και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Εθνική στρατηγική θέλει το ΚΙΝΑΛ

Όπως και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε φόβους για μια επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας, ειδικά εάν γυρίσουμε, πανευρωπαϊκά, στους ίδιους κανόνες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Χάρης Καστανίδης προειδοποίησε μάλιστα ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει εξαιρετικές δυσκολίες στο να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της και να περάσει στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου ότι δεν είναι δυνατό να επιστρέψουμε στους ίδιυς κανόνες, αλλά και στην πρότασή του (του Συμβουλίου) για τη δημιουργία ενός  μόνιμου δημοσιονομικού ταμείου, ως συνέχεια του ταμείου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς, ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα έπρεπε να πρωτοστατεί σε αυτή τη συζήτηση.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η εγχώρια πολιτική ελίτ θα έπρεπε να είναι οπλισμένη με εθνικές θέσεις για να συζητήσει ανάλογες προτάσεις και να έχει συγκεκριμένη στρατηγική διαπραγμάτευσης». Κατέληξε δε λέγοντας ότι αντί να γίνουν αυτά, «εμείς συζητούμε θέματα μικροπολιτικής επί προσωπικού επιπέδου».

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε μεν ότι «ζήσαμε μια στιγμή ομοσπονδιοποίησης με το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε όμως ότι «δεν θα είναι καθόλου εύκολη η πορεία την επόμενη ημέρα για να αποκτήσει μονιμότητα αυτή η ομοσπονδιοποίηση». Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε πάντως ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση θα  επιδιώξει «να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, για να αποδίδουν και οι δύο».

“Μακελειό” προβλέπει η Παπαρήγα 

Στην πρόταση Δραγασάκη αναφέρθηκε και η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέροντας ότι της προκάλεσε «ευχάριστη έκπληξη» αφού, όπως είπε, η ομιλία του πρώην υπουργού «ήταν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς το μακιγιάζ των φιλολαϊκών, φιλεργατικών και αντιδεξιών συνθημάτων». Η κα Παπαρήγα διερωτήθηκε αν μπορεί να φανταστεί κάποιος μια διακομματική επιτροπή στην οποία να είναι μέσα και το ΚΚΕ, εκφράζοντας στη συνέχεια την πλήρη αντίθεση του κόμματος με τη ΝΔ.

Νωρίτερα, αναφερόμενη στη διαχείριση των 72 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης, η πρώην γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «θα οδηγήσει σε πραγματικό μακελειό, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών ομίλων, αλλά και σε αμφισβητήσεις κυβερνήσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα κόμματα επαίνεσαν το Ταμείο Ανάκαμψης και «χειροκρότησαν τα 72 δισ.» για να ξεπεράσει η Ελλάδα την ύφεση, αν και γνωρίζουν ότι τα μισά είναι δάνεια που αυξάνουν το χρέος. Η κα Παπαρήγα επισήμανε και το γεγονός ότι είναι προκαθορισμένο το που θα διατεθούν αυτά τα χρήματα, τονίζοντας ότι «η ΕΕ όταν αποφάσισε να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς δείκτες, δεν άφησε ούτε την εποπτεία, ούτε είπε “κάντε τα ό,τι θέλετε, μοιράστε τα και λύστε τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων”».

Με τις τοποθετήσεις αυτές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έφυγαν σήμερα από τις επι μέρους αντιπαραθέσεις για τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, προχωρώντας σε μια πιο συνολική αποτίμηση των πολιτικών και των κατευθύνσεων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Πρόκειται άλλωστε για έναν ιδιαίτερο προϋπολογισμό, ο οποίος μπορεί να μην έχει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις προηγούμενων ετών, υποβάλεται όμως εν μέσω πανδημίας και σε συνθήκες ρευστές, υπό τις οποίες μπορεί να επηρεαστούν όλα τα προβλεπόμενα μεγέθη του. Όπως ανέφεραν εξάλλου οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο προϋπολογισμός του 2021 δεν καλείται απλώς να αντιμετωπίσει μια δύσκολη συγκυρία, αλλά θα αφήσει το αποτύπωμά του και στα επόμενα χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι