Εισιτήριο για την Κομισιόν, αλλά ο ρεβανσισμός ρεβανσισμός…
08/06/2019Για τα δημόσια αξιώματα και τα χαρτοφυλάκια στη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον βέβαια κερδίσει τις εκλογές, ερίζουν πολλοί, ονόματα γράφουν και σβήνουν στα ψηλά πατώματα και στα υπόγεια της Πειραιώς. Όπως όλα δείχνουν, όμως, μία θέση έχει κλείσει: αυτή του Επιτρόπου της χώρας μας στην ΕΕ. Οι παροικούντες την Πειραιώς λένε ότι αυτή η θέση γράφει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παράλληλα θα διεκδικήσει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων της Κομισιόν.
Για τους φιλικούς στον πρώην πρωθυπουργό βουλευτές δεν υπάρχει αμφιβολία: ο Αντώνης Σαμαράς –λένε– έβγαλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, τον στήριξε εσωκομματικά και ευρύτερα πολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια, του υπέδειξε την γραμμή στο Σκοπιανό που τον κατέστησε κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό. Εν ολίγοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης του χρωστάει και το λιγότερο που μπορεί να κάνει για ανταπόδοση είναι η θέση του Επιτρόπου.
Δείχνει αυτό και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από τη φιλοδοξία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκεί, ακόμη και με την βέβαιη νίκη της ΝΔ, εκτιμάται ότι οι ψήφοι δεν βγαίνουν. Ο μόνος που θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει την Προεδρία σε περίπτωση αποχώρησης του Προκόπη Παυλόπουλου –τον οποίο δεν είχε ψηφίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν έχει δεσμευτεί ακόμη για το τι θα πράξει– είναι ο Κώστας Καραμανλής, επειδή διατηρεί καλή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τους φίλους πάλι του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να δώσει την θέση του Επιτρόπου στον πρώην πρωθυπουργό: εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι στις Βρυξέλλες και θα ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του σε διεθνές επίπεδο θα έχει μειωμένο χρόνο και διάθεση για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΝΔ και της χώρας. Εν ολίγοις δεν θα τον έχει συνεχώς μέσα στα πόδια του ο μελλοντικός πρωθυπουργός, καθώς είναι γνωστή η επιμονή του Μεσσήνιου πολιτικού.
Πονοκέφαλος για Μητσοτάκη
Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς προκαλεί πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ προβάλλει ένα πρωθυπουργικό συναινετικό προφίλ. Ο ρεβανσισμός του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και συνολικά προς την αριστερή κυβέρνηση, θολώνει το μήνυμα που θέλει να περάσει ο αρχηγός της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και στην οποία θεωρεί ότι η έκθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή επιβεβαιώνει την σκευωρία στην υπόθεση Novartis “που στήθηκε από αδίστακτους πολιτικούς καιροσκόπους για τη σπίλωση αντιπάλων τους“. Συνδέει, όμως, την υπόθεση και με τις εκλογές: “Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω “μέχρι τέλους”…Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής“.
Ο κ. Σαμαράς δεν θα περιοριστεί στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ή σε δευτερεύοντα πρόσωπα, όπως ο Παύλος Πολάκης. Θα επιδιώξει την παραπομπή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. “Το όνομα του Αντώνη Σαμαρά που επιχείρησαν να το διασύρουν θα καθαρίσει πλήρως“, λένε οι βουλευτές που απηχούν τις απόψεις του. Ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, υπάρχουν κι άλλοι που θα επιμείνουν στο ζήτημα με πρώτο τον Άδωνη Γεωργιάδη.
Θα τους γδάρω ζωντανούς
Αν και προεκλογικά δείχνει αυτοσυγκράτηση ισχύει η παλαιότερη δήλωσή του ότι “θα τους γδάρω ζωντανούς“. Πάντως στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν πρόσωπα –ένα εκ των οποίων προορίζεται για κρίσιμο υπουργείο– που συστήνουν με δημόσια αρθρογραφία τους μετριοπάθεια και στροφή στο κέντρο. Μένει να αποδειχθεί βέβαια εάν το λένε για προεκλογικούς λόγους, ή το εισηγούνται και για κεντρική γραμμή μετά τις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι μέχρι στιγμής είναι προσεκτικός για να μην επιβεβαιώσει την ‘κινδυνολογία’ που καλλιεργεί η κυβερνητική παράταξη. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής για το τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το θέμα είναι σχετικά εύκολο. Ακόμη και αν προέκυπταν εγκλήματα έχουν παραγραφεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει προοπτική Ειδικού Δικαστηρίου. Ο αρχηγός της ΝΔ, όμως, δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα της ‘σκευωρίας’ περί τη Novartis, αφού δεν ρωτήθηκε και από τον δημοσιογράφο.
Μία παρόμοια ρητορική πριν από τις εκλογές θα προκαλούσε επιπλέον δυσχέρειες στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία με κόπο συγκρατεί τα κομματικά στελέχη. Η φράση του υποψηφίου βουλευτή Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη ότι μετά τη νίκη θα φερθούν σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης στους αιχμαλώτους του ηττημένου κόμματος, έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό του κόμματος. Αν αυτοί αφεθούν ελεύθεροι θα δώσουν τον κυρίαρχο τόνο στην προεκλογική περίοδο.