Επίδειξη δύναμης από Κασσελάκη με εκδήλωση – Απέρριψε η Επιτροπή Δεοντολογίας την διαγραφή του
09/10/2024Με ψήφους 8 έναντι 6 η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέρριψε το αίτημα του Θέμη Μουμουλίδη για διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία του οργάνου που πρόσκειται στον Κασσελάκη αποφάσισε να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση χωρίς να την εξετάσει επί της ουσίας.
Η συμπεριφορά της Επιτροπής αποτελεί πρόκριμα και για την στάση της εφόσον έλθει προς συζήτηση αίτημα διαγραφής του για το εξώδικο που έχει στείλει στην Πολτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή. Η στάση τους υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη είναι εκ των προτέρων δεδομένη ανεξάρτητα από το βάσιμο και την βαρύτητα των εναντίον του καταγγελιών.
Επίδειξη δύναμης έκανε στην Νέα Σμύρνη ο Στέφανος Κασσελάκης, όπου εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του επιφύλασσαν θερμή υποδοχή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που μίλησε ο Κασσελάκης, παρευρέθηκαν η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Γαβρήλος, ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Σαρακιώτης, η συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Γιώτα Πούλου, η αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ Ράλλια Χρηστίδου, η τομεάρχης πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της ΚΟ, Θάνος Μωραΐτης.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως η Μελπω Λεκατσά και ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εκατοντάδες άλλα μέλη. Οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν τον Κασσελάκη με επευφημίες, προτρέποντάς τον να αντέξει την πίεση, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως: “Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου”.
Ο Κασσελάκης για την πρωτοβουλία Πολάκη
Δυναμιτίζει την πρωτοβουλία Πολάκη για συνάντηση των υποψηφίων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι την αποδέχεται, ο Στέφανος Κασσελάκης. Ενώ όλοι οι υποψήφιοι βάζουν σαν όρο για την συνάντηση να αποσύρει το εξώδικο που έχει στείλει στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή, ο Στέφανος Κασσελάκης, αρνείται.
Παράλληλα δηλώνει ότι “θα είναι παρών στην αυριανή συνάντηση” ενώ παράλληλα με την δήλωσή του επιτίθεται στους αντιπάλους του. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Δε θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο. Δε διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου. Δεν ανέβαλα το συνέδριο. Δεν ανέβαλα τις εκλογές για ΚΕ. Τήρησα και τηρώ την ομαλότητα από την πρώτη στιγμή. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στην αυριανή συνάντηση. Εύχομαι πραγματικά οι καλές προθέσεις να είναι ειλικρινείς από όλους μας και να μη δυναμιτίσει κανείς την προσπάθεια».
Κάπως έτσι όμως βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Παύλος Πολάκης που πήρε την σχετική πρωτοβουλία. Επιπλέον ενισχύεται η τάση εκείνων που κινούνται στην κατεύθυνση της διαγραφής του το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Κασσελάκης και “87”
Στο ερώτημα αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία ή διαγραφή του από το κόμμα, η απάντηση που δίνει η πτέρυγα των “87”, που κίνησε και την διαδικασία της καθαίρεσής του, είναι “και τα δύο”. Το ερώτημα απασχόλησε την σύσκεψη που είχε το άτυπο “συντονιστικό” των “87”, περίπου 20 άτομα, χθες το βράδυ μετά τις εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Ορισμένοι είπαν ότι “η αντιπαράθεση για την ηγεσία θα πρέπει να γίνει με πολιτικούς όρους και όχι με διαδικαστικούς αποκλεισμούς”. Ωστόσο η κυρίαρχη σκέψη που ασπάζονται τα περισσότερα μέλη είναι “διαγραφή και αποκλεισμός” από την Κεντρική Επιτροπή που θα ελέγξει τους φακέλους των υποψηφίων. Το σκεπτικό τους είναι ότι “δεν μπορεί μια πολιτική αντιπαράθεση, ένας εσωκομματικός αγώνας να διεξάγεται με εξώδικα, κατά συνέπεια ο δρόμος είναι ένας, ο αποκλεισμός του με το σκεπτικό ότι είναι ένας υποψήφιος που δεν σέβεται τις αρχές, τις αξίες και τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του”.
Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον βέβαια ληφθεί ξεπερνιέται και το εμπόδιο της Επιτροπής Δεοντολογίας.Η σχετική απόφαση θα χρησιμεύσει ως εισήγηση προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με το ερώτημα της διαγραφής του έκπτωτου προέδρου.
Βέβαια για να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα θα πρέπει να διαμορφωθεί και ο ανάλογος συσχετισμό στην Κεντρική Επιτροπή των 295 μελών. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουν και όσοι στην πτέρυγα των “87” ακόμη έχουν επιφυλάξεις. Επιπλέον η μομφή κατά Κασσελάκη είχε συγκεντρώσει 163 ψήφους, είχε όμως και την στήριξη του Παύλου Πολάκη που τώρα διαφωνεί. Πέρα από τα μέλη που τον ακολουθούν, η τοποθέτησή του έχει και πολιτική σημασία.
Με αμφίβολη την απαιτούμενη πλειοψηφία θα παίξει ρόλο η στάση στελεχών που διατηρούν επιρροή όπως ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ψήφισε υπέρ της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στηρίξει και την διαγραφή ή αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά και στελέχη με ευρύτερη επιρροή όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο Γιάννης Μουζάλας εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις.
Κάπως έτσι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τείνει να εξελιχθεί στην τελική μάχη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διεργασίες κατά την συνεδρίαση, τις ζυμώσεις, τις ομιλίες αλλά και από το πόσοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μία ακόμη διαδικασία.