Έκλεισε η παρένθεση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ – Η επόμενη ημέρα της διάσπασης
09/11/2024Το αποκορύφωμα μία μακράς πορείας πολιτικού ευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χώρα χθες σε απευθείας μετάδοση, έξω και μέσα στο κέντρο “Gazi Live” όπου διεξάγονται οι εργασίες του Έκτακτου Συνεδρίου.
Πρωταγωνιστής ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης που εκμεταλλεύτηκε την εν πολλοίς δίκαιη απογοήτευση και αγανάκτηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για το δικό του κόμμα-“κίνημα”, την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι στα γραφεία του.
Η Κουμουνδούρου μεθόδευσε μία διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε περίπτωση να έχει την πλειοψηφία των συνέδρων και να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από την διεκδίκηση της ηγεσίας. Όπως λεγόταν μέρες νωρίτερα, «ή το Συνέδριο θα κατέληγε στον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη ή δεν θα γινόταν καθόλου». Παρομοίως ισχύει και για την εκλογή αρχηγού. Από την στιγμή της καθαίρεσής του το ενδεχόμενο να κερδίσει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλώς εκτός συζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η μοναδική φορά που ο κατάλογος των εκλεγμένων συνέδρων δεν αναρτήθηκε και δεν δημοσιοποιήθηκε και όσοι εκλέχτηκαν, ειδοποιήθηκαν με sms στο κινητό τους, ορισμένοι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαδικασιών.
Οι εργασίες του Συνεδρίου-παρωδία εξελίχθηκαν μπροστά σε άδεια έδρανα, καθώς ο περισσότερος κόσμος είχε μείνει εκτός κέντρου. Όπως παρατηρούσε έμπειρο στέλεχος «πώς είναι δυνατόν να ξεκινά Συνέδριο και να γίνονται ψηφοφορίες δίχως να έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη απαρτίας;». Η προσχηματική απάντηση είναι ότι το Συνέδριο ήταν υβριδικό με φυσική παρουσία αλλά και ψηφιακή συμμετοχή. Έτερο στέλεχος έλεγε «αυτά είναι πρωτοφανή, δεν χρειάζεται να είναι κανείς με τον Κασσελάκη για να αγανακτεί».
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες
Ο διορισμός του προεδρείου που ήταν η πρώτη κρίσιμη πράξη, έγινε δια βοής και δίχως να δωθεί η δυνατότητα καταμέτρησης. Θα ήταν άλλωστε αστείο να γίνει κανονική ψηφοφορία, αφού το Συνέδριο ξεκίνησε με μερικές εκατοντάδες άτομα μέσα στην αίθουσα, σε σύνολο 4.200 που ήταν το σύνολο των συνέδρων όπως ανακοινώθηκε στην συνέχεια. Ο κόσμος ήταν άνισα κατανεμημένος στο εσωτερικό του κέντρου, με τα υψηλόβαθμα στελέχη στην σάλα μπροστά στο φόρουμ των ομιλητών και τους απλούς συνέδρους κατανεμημένους σε διαφορετικές αίθουσες. Κάποιοι δεν είχαν καν οπτική επαφή. Από το σύνολο των συνέδρων στην συνέχεια πήραν μέρος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την έγκριση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων 3072 άτομα ( υπέρ 2784, κατά 276, λευκά 12 λευκά). Θεωρητικά λοιπόν υπήρχε καθαρή πλειοψηφία των αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη. Τα στοιχεία -πραγματικά ή μαγειρεμένα- έδιναν στον αποχωρήσαντα πρώην πρόεδρο το 30%.
Έμπειρος σε κομματικές διεργασίες ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Γιάννης Μαντζουράνης, έβαλε με αποφασιστικότητα την ατζέντα, απαξίωσε την κασσελακική αντίδραση και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους λίγους φωνασκούντες οπαδούς που ήταν μέσα στην αίθουσα και στην Θεοδώρα Τζάκρη που παρενέβη δίνοντας το στικάκι με τις 1900 υπογραφές των “Κασσελακικών συνέδρων”, να δώσουν την τροπή που θα ήθελαν. Επίσης έμπειρος ο Νίκος Παππάς, κατήγγειλε τον “οργανωμένο τραμπουκισμό” της πλευράς Κασσελάκη. Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι και το Συνέδριο είχε ολοκληρωθεί από την πρώτη πράξη του. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν οριστικά εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεθόδευση Κασσελάκη
Θλιβερές εικόνες καταγράφηκαν στην Ιερά Οδό όπου μέχρι αργά το βράδυ παρέμεναν συγκεντρωμένα εκατοντάδες μέλη, ταλαιπωρημένα από το αναμονή, κάποιοι με τις βαλίτσες του ταξιδιού. Άνθρωποι λιποθύμησαν, ενώ οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη πολιορκούσαν κυριολεκτικά την είσοδο του κέντρου, επιχειρώντας να εισβάλουν μαζικά και να ακυρώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόμενος από τα στελέχη του και περιστοιχιζόμενος από ισχυρή προσωπική ασφάλεια, ήλθε έκανε δηλώσεις, έφυγε, ξαναήρθε μέχρι να αποχωρήσει οριστικά και να πάει στα γραφεία του στον Ταύρο όπου και προανήγγειλε το δικό του κόμμα.
Ανέδειξε στο έπακρο την “αντιδημοκρατική μεθόδευση” αποκλεισμού του ώστε να κεφαλαιοποιήσει την αποστροφή μίας μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να τους προσελκύσει στο δικό του εγχείρημα.
Με την κορύφωση αυτή έλαβε τέλος η παρένθεση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιώθηκε με καθυστέρηση αυτό που είχε πει ένα παλαιό στέλεχος της προηγούμενης διάσπασης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει αρχηγό κάποιον σαν τον Στέφανο Κασσελάκη και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι αρχηγός σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη πανηγυρικά πέρυσι και παρέμεινε πρόεδρος για έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Είχε το περιθώριο να κάνει τις κινήσεις του, να ανατάξει και να αλλάξει τον πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έκανε τίποτε. Ξόδεψε το πολύτιμο κεφάλαιο που του πρόσφερε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπική επίδειξη του πλούτου και ενός life style που είναι ασύμβατο με τα ήθη και τις παραδόσεις όχι μόνο της Αριστεράς αλλά του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Το επόμενο ερώτημα είναι πόσοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ακολουθήσουν και εάν θα διατηρήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνολικά η ομάδα βουλευτών που ήταν φιλικοί στον Στέφανο Κασσελάκη αποτελείται από 12 άτομα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όχι αμέσως. Ήδη ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χριστίδου έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να μείνουν σε αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν θα παραμείνει η Θεοδώρα Τζάκρη που είναι η πλέον κοντινή στον Στέφανο Κασσελάκη και σήκωσε το βάρος των αντιπαραθέσεων με τους “87”. Την αποστασιοποίησή της -αν και όχι την αποχώρηση- έχει δηλώσει η Γιώτα Πούλου, όπως και η Νίνα Κασσιμάτη. Με τέσσερις αποχωρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στους 31 βουλευτές, τους ίδιους με το ΠΑΣΟΚ, αλλά διατηρεί ακόμη την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με πέντε αποχωρήσεις γίνεται τρίτο κόμμα στην Βουλή.
Κάπως έτσι κλείνει και ένας μεγάλος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Το καταληκτικό και κρίσιμο ερώτημα είναι τι ποσοστό ψηφοφόρων θα καταφέρει να διατηρήσει σε συνάφεια με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.