ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές το φθινόπωρο μυρίζουν οι υποψηφιότητες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος

Εκλογές το φθινόπωρο μυρίζουν οι υποψηφιότητες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με την χθεσινή ανακοίνωση των ονομάτων των γυναικών υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζωπυρώνει την συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, παρότι όποτε απαντά σε σχετική ερώτηση διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Φυσικά ένας λόγος για την πρόωρη -σε σχέση με την λήξη της τετραετίας- ανακοίνωση, είναι ότι ανακοινώνει ονόματα γυναικών σε μία συγκυρία που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν  κάνει άνοιγμα στο γυναικείο κοινό με ποσοστώσεις στα κομματικά τους όργανα.

Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Δόμνα Μιχαηλίδου για την Α΄ Πειραιώς, την Μαρία Συρεγγέλα για τον Νότιο Τομέα, την Σοφία Ζαχαράκη για την Ανατολική Αττική και την Σοφία Νικολάου για την Εύβοια. Ένας ακόμη λόγος είναι για να δώσει σχετικό προβάδισμα στις τρεις νυν υφυπουργούς που θεωρούνται του πρωθυπουργικού συστήματος. Βεβαίως κάθε φορά που ανακοινώνει κάποια ονόματα προκύπτουν εσωκομματικές καραμπόλες.

Με την Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α’ Πειραιά για παράδειγμα προκύπτει το ερώτημα που θα κατέβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Αν και κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα ξανακατέβει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφενός υπάρχει συνωστισμός και αφετέρου υπάρχουν αντιδράσεις. Έντονες καραμπόλες όμως προκύπτουν και στην Ανατολική Αττική όπου θα κατέβει η κ. Ζαχαράκη. Εκεί κατεβαίνει και ο Στέλιος Πέτσας, ενώ ήδη είναι εκλεγμένοι τέσσερις βουλευτές, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου. Με την απλή αναλογική όμως εκλέγονται τρεις και η μάχη προβλέπεται σκληρή.

Η απάντηση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η χθεσινή ανακοίνωση δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με πρόωρες εκλογές και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ο πρωθυπουργός. Πράγματι ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει και την κάθοδο του υπουργού Προ.Πο. στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών όπως και την κάθοδο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι ενώ ο πρωθυπουργός απευθύνει προειδοποιήσεις στους υπουργούς του ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, εντούτοις οι περισσότεροι προετοιμάζονται για εκλογές. Επιπλέον με δική του εντολή έχουν αρχίσει περιοδείες στελεχών ανά την επικράτεια για την προβολή του κυβερνητικού έργου. Το ίδιο πράττει και ο γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης. Τις περιοδείες είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου τα στελέχη να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους το κυβερνητικό έργο και να θέσουν το διακύβευμα των εκλογών και να προωθήσουν το δίλημμα “αυτοδυναμία ή χάος”.

  Μπορεί να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία για τις υποκλοπές! - Κόντρα Βενιζέλου-Γεραπετρίτη

Τον Αύγουστο οι αποφάσεις

Ωστόσο, άσχετα με το ποια είναι η βασική στόχευση της χθεσινής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων, δεν μπορεί να ξεφεύγει τις προσοχής ότι με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνει την συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές, αφού στην πραγματικότητα το θέμα δεν έχει φύγει ποτέ από την ατζέντα. Αντιθέτως το συντηρούν από καιρό σε καιρό με δημοσιεύματα, φιλικά στην κυβέρνηση sites.

Κάπως έτσι οι τελευταίες πληροφορίες από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν το αυτονόητο ότι, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Επίσης ότι θα αποφασίσει, εκεί, μετά το Δεκαπενταύγουστο  όταν θα έχει τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του καλοκαιριού. Στα θετικά πέρα από την χαλαρή διάθεση των πολιτών, είναι ο τουρισμός και τα έσοδα. Στα αρνητικά είναι οι πυρκαγιές καθώς μάλιστα η χρονιά δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για τον αρμόδιο υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Σημαντικό στοιχείο που θα βαρύνει στην επιλογή του χρόνου των εκλογών είναι η πολιτική αντοχή των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος στα κύματα ακρίβειας των λογαριασμών ρεύματος, των καυσίμων και των βασικών καταναλωτικών ειδών, σε συνάρτηση με την εκτίμηση για την εξέλιξη της οικονομίας τον Χειμώνα και σε σχέση και με το δημοσιονομικό πλαίσιο από την ΕΕ. Το καθοριστικό όμως θα είναι οι δημοσκοπήσεις (οι πραγματικές), αν και πόσο προηγείται η ΝΔ και η προβολή για τις δεύτερες εκλογές.

Αν οι μετρήσεις δείξουν ότι οι πιθανότητες είναι σε βάρος της ΝΔ τότε το πιο πιθανό είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτιμήσει έναν δύσκολο Χειμώνα οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικών αναταραχών παρά να παραδώσει την εξουσία αρκετούς μήνες νωρίτερα. Αν οι μετρήσεις και οι προβολές δείξουν ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος του τότε οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει την στιγμή ώστε να «να μην χάσει από τον Τσίπρα».

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας ακόμη απρόβλεπτος παράγοντας που είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα αλλά από τον Ερντογάν. Το πόσο θα κλιμακώσει τις προκλήσεις και τις απειλές θα εξαρτηθεί από τις δικές του προεκλογικές ανάγκες. Ο Ερντογάν έχει και αυτός εκλογές το 2023 και οι μέχρι τώρα μετρήσεις του δείχνουν ότι καίτοι διατηρεί σημαντικές δυνάμεις εντούτοις μπορεί να χάσει από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Όσο όμως αυξάνει την ένταση απέναντι στον προαιώνιο εχθρό βελτιώνει τα ποσοστά του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι