ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή πρόεδρου και ΚΕ από τη βάση προτείνει ο Τσίπρας

Σε εκλογική ετοιμότητα ο Τσίπρας – Ποιον θα προτείνει για γραμματέα, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άτομα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στην Κουμουνδούρου, μιλούν για τον απόλυτο αιφνιδιασμό Τσίπρα στο δρόμο για το 3ο συνέδριο του κόμματος. Και αυτό γιατί κανείς, πλην ελαχίστων, δεν γνώριζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κατέθετε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου πρόταση για εκλογή από τη βάση, τόσο του προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής.

Η πρόταση Τσίπρα προβλέπει διπλές κάλπες για την εκλογή του προέδρου και για την Κεντρική Επιτροπή, απευθείας από το σύνολο των μελών του κόμματος, με καθολική ψηφοφορία και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η απευθείας εκλογή προτείνεται να γίνει μετά το Συνέδριο, το οποίο θα έχει εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή και την Προεδρία του κόμματος.

Και αυτή η πρόβλεψη για διπλές κάλπες σηματοδοτεί, όπως λένε στελέχη του κόμματος, τις τρεις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα: Το άνοιγμα στην κοινωνία με πρόσκληση ενεργής συμμετοχής στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία, το κλείσιμο των εσωκομματικών εντάσεων με “βελούδινο” τρόπο μέσω της αποδυνάμωσης των τάσεων εντός του κόμματος και την εδραίωση της ηγεσίας του, μέσα από ένα ποσοστό εκλογής από τη βάση του κόμματος που θα είναι καταλυτικό.

Το άνοιγμα στην κοινωνία

Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το “κλειδί” για το άνοιγμα στην κοινωνία είναι τα μέλη «να έχουν ουσιαστικό ρόλο από το να συζητάνε ήδη ειλημμένες αποφάσεις καθώς αποκτούν δικαίωμα να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως πχ για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση, μέσα από τη διεξαγωγή καθολικών δημοψηφισμάτων».

Και για να γίνει αυτό προτείνεται η απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα, η οποία θα γίνεται με απλή αίτηση είτε στην Ομάδα Μελών, είτε κεντρικά στο κόμμα, είτε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα iSyriza.gr, «ώστε ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί γίνεται αυτοδίκαια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Η επιλογή των ανοιχτών κομματικών θυρών, προκαλεί όλο το τελευταίο διάστημα εντάσεις καθώς στις Ομάδες Μελών διατυπώνονται αντιδράσεις στην αθρόα εισδοχή νέων μελών, θέτοντας ζήτημα ιδεολογικής καθαρότητας.

Οι προεδρικοί θεωρούν ότι με την εκλογή από τη βάση, τόσο του προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής, το εσωκομματικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως, χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας να χρεωθεί απολύτως τίποτε, αφού θα πρόκειται για τη βούληση των δεκάδων χιλιάδων μελών του κόμματος.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου «η διαδικασία αυτή περιφρουρεί τη δυνατότητα οι τάσεις να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών αλλά τις αποτρέπει από το να λειτουργούν ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών με τα λεγόμενα “χαρτάκια” σε κάθε συνέδριο. Η άμεση εκλογή θα δώσει τη δυνατότητα σε στελέχη που έχουν θετική αναφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αντανακλάται συνήθως και στη κομματική βάση, να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν ακόμη και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος».

  Ο νόμος του Μέρφυ και οι εκλογές

Ο Τσίπρας αιφνιδίασε

Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα και το περιεχόμενο της πρότασής του έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη τους αντίδραση κάνει λόγο για το τέλος της κομματικής συλλογικότητας και για απολιτίκ πρόταση.
Κάνουν, επίσης, λόγο για βούληση του Τσίπρα για ένα μη πολιτικό Συνέδριο, ενώ όσον αφορά την απευθείας εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής υποστηρίζουν ότι ευνοεί τους παράγοντες και το star system.

Δυο είναι τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τις «ριζοσπαστικές», όπως τις χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου, προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού. Ο επικεφαλής της επιτροπής Γιάννης Δραγασάκης, αλλά κυρίως η Δανάη Κολτσίδα επικεφαλής του Ινστιτούτου Πουλαντζά.

Η κ. Κολτσίδα είχε εδώ και μήνες εντολή από τον Τσίπρα να ξεσκονίσει τα καταστατικά λειτουργίας όλων των κομμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να έχει πλήρη την εικόνα για τις δομές και τη λειτουργία των σύγχρονων κομμάτων και να επιλέξει το μοντέλο που ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και στο δικό του όραμα για ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό. «Ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών», όπως λένε στην Κουμουνδούρου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι