Έκρυθμη η κατάσταση στον Έβρο – “Σφυρίζει κλέφτικα” το Βερολίνο
29/02/2020Ισχυρές πιέσεις δέχονται και σήμερα τα σύνορα στον Έβρο από χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι, με τη διευκόλυνση των τουρκικών αρχών, επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει νέο 2015, ενώ οι Ευρωπαίοι “σφυρίζουν κλέφτικα”, γεγονός που ενθαρρύνει τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου να “βγάζουν γλώσσα”.
Παρά το σαφέστατο μήνυμα του Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει μια νέα μαζική εισβολή, και την διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, τα επεισόδια στην περιοχή συνεχίστηκαν και το Σάββατο. Φαίνεται όμως, ότι εκτός από την πίεση των χιλιάδων “επίδοξων εισβολέων”, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί δέχονται επιθέσεις και από την τουρκική πλευρά, η οποία φέρεται να εκτοξεύει δακρυγόνα εναντίον τους. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο με δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης που έπεσαν επί ελληνικού εδάφους.
Το απόγευμα μια ομάδα ατόμων έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανιών με σκοπό να μπει στο ελληνικό έδαφος. Η απόπειρα αυτή προκάλεσε νέα ένταση, παρότι η εισβολή απετράπη από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, βίντεο δείχνει τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να συνοδεύουν στη συνοριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας λεωφορεία με μετανάστες.
Ζητάει ρέστα ο Τσαβούσογλου
Οι μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο Παζάρ Κουλέ, στην τουρκική πλευρά των συνόρων, απ΄ όπου, νεαρά άτομα πετούν πέτρες, φλεγόμενα ξύλα και δακρυγόνα, εναντίον των συνοριοφυλάκων. Οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται συνεχώς, όπως και οι ομάδες των μεταναστών στην αντίπερα όχθη. Οι ελληνικές δυνάμεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου το βράδυ της Παρασκευής επιχειρήθηκε «εισβολή». Κατά μήκος του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού, ενώ η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης ελέγχεται από το Λιμενικό.
Οι προσπάθειες παραβίασης των συνόρων, που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, αναχαιτίστηκαν και σε μία από αυτές οι δυνάμεις φύλαξης των συνόρων έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Το πρωί πάντως, εθεάθησαν μεμονωμένα άτομα να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
Σε αυτή την χρήση δακρυγόνων αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο twitter και ο Τσαβούσογλου, ο οποίος σε ένα ξέσπασμα θράσους σχολιάζει: «Κοιτάξτε ποιος μας δίνει μαθήματα για το διεθνές δίκαιο! Χωρίς ντροπή πετούν δακρυγόνα κατά χιλιάδων αθώων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορά τους». Για να προσθέσει βεβαίως εξίσου προκλητικά ότι η Τουρκία δεν είναι υποχρεωμένη να σταματα όσους θέλουν να την εγκαταλείψουν και ότι «είναι καθήκον της Ελλάδας να τους συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε ανθρώπους!».
Ο Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση και η χώρα του οποίου έχει πάρει χρήματα από την ΕΕ ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να συγκρατήσει δηλαδή της μεταναστευτικές ροές, επιτίθεται στην Ελλάδα, επειδή για πρώτη φορά από την μεταναστευτική κρίση του 2015 αποφάσισε να φυλάξει επιτέλους τα σύνορά της. Παραβλέπει επίσης, ότι η κυβέρνηση στην οποία μετέχει και ο πρόεδρός του έχουν μετατρέψει την δυστυχία κάποιων από αυτούς τους ανθρώπους σε “εργαλείο” για την πρόκληση προβλημάτων στην Ελλάδα και την άσκηση πιέσεων στην Ευρώπη για ακόμη μεγαλύτερα “μπαξίσια”.
Το θράσος έχει αιτία
Με την ίδια θρασύτητα, άλλωστε, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας να αφήσει κάποιους να φύγουν δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση. Πως όμως να μην είναι θρασείς ο Τσαβούσογλου και ο Αλτούν, όταν η ΕΕ, η οποία έχει δώσει λεφτά στην Άγκυρα για να συγκρατήσει τους πρόσφυγες, δεν έχει βγάλει άχνα για όλες αυτές τις ενέργειες που δείχνουν ότι η Τουρκία προχωρά σε καταστρατήγηση της συμφωνίας.
Δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία της Κοινής Δήλωσης είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά την επικοινωνία του με τον Τσαβούσογλου για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «για εμάς (την ΕΕ) η συμφωνία ισχύει». Το κακό, ωστόσο, είναι ότι η συμφωνία ισχύει στις Βρυξέλλες, αλλά καταστρατηγείται στα ελληνικά νησιά και στον Έβρο. Το απόγευμα του Σαββάτου, πάντως, αφού επικοινώνησε και με τον Ερντογάν, ο Μισέλ επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται να υποστηρίξει ενεργά τη «δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι «ενεργά δεσμευμένες στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
Η Μέρκελ στην επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν μόνο που δεν έκλαψε για τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ (αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για εισβολή σε ξένη χώρα), αλλά δεν ακούστηκε να λέει κάτι για την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα. Πριν από λίγο, μάλιστα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και υποψήφιος Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Νόρμπερτ Ρέτγκεν παρουσίασε λίγο πολύ ως θύμα τον Ερντογάν. Ο Ρέτγκεν, αφού χαρακτήρισε «κραυγή αγωνίας» τις ενέργειες του τούρκου Προέδρου, κάλεσε το Βερολίνο και την ΕΕ να μην αντιδράσουν σκληρά απέναντί του. Ξεκάθαρη δήλωση στήριξης στην Ελλάδα έκανε μόνον ο Βέμπερ και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης, Τόρστεν Φράι.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στην Αθήνα, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, επανέλαβε την απόφασή της να φυλάξει με κάθε τρόπο τα σύνορα, ενώ ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.