ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Εκτός από την γυναίκα του σούζα και στον Τσίπρα ο Πολάκης…

Εκτός από την γυναίκα του σούζα και στον Τσίπρα ο Πολάκης.... Νεφέλη Λυγερού

Oι πρώτες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είχαν δείξει πως επανεξετάζει την στάση του για τον “αψύ Κρητικό”. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στην σκιά της χτεσινής του επιστολής, όπου ο Παύλος Πολάκης ζητά συγγνώμη από τον Τσίπρα (αλλά και γενικότερα από το κόμμα) για την συμπεριφορά του που προκάλεσε αναστάτωση στην Κουμουνδούρου και έφερε τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια. Αποκλεισμός, που αποδείχτηκε προσωρινός, καθώς μετά τις δηλώσεις Τσίπρα, ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι ο κ. Πολάκης θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια.  

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί προ ημερών, αλλά ακυρώθηκε λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι κόμμα διαγραφών και προγραφών» συμπληρώνοντας ότι «είμαστε κόμμα. Που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές. Χαρακτήρισε την χτεσινή επιστολή Πολάκη, «επιστολή γενναίας αυτοκριτικής… που μας αναγκάζει να επανεκτιμήσουμε και τις αρχικές μας προθέσεις», δήλωση που αποδείχτηκε γρήγορα πως άνοιξε τον δρόμο για να επιστρέψει ο “αψύς Κρητικός” στα ψηφοδέλτια.

«Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια», ανέφερε ο Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τις επίμαχες αναρτήσεις Πολάκη, τις οποίες ο ίδιος ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη με τη χτεσινή του επιστολή.

Η ανασκευή Πολάκη 

Η σύγκρουση Κουμουνδούρου-Πολάκη ξεκίνησε με την οργισμένη αντίδραση του “αψύ Κρητικού” στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του φίλου του, Μανώλη Χαιρετάκη, στα Χανιά. Κορυφώθηκε με την εμπρηστική του ανάρτηση, όπου στοχοποιούσε δικαστικούς και δημοσιογράφους, ανάρτηση που έφερε τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια.

Ανασκευάζοντας την επίμαχη ανάρτηση και διαβεβαιώνοντας πως «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα», ο αψύς Κρητικός επιδίωξε μια “δεύτερη ευκαιρία” (την οποία και πήρε) επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως διατύπωσε «με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πράγματι και από την θητεία του στο υπουργείο Υγείας, με αναρτήσεις του είχε στήσει στο “εδώλιο” εισαγγελείς που είχαν αναλάβει υποθέσεις διαφθοράς και οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, “καθυστερούσαν”, υπονοώντας πως επιχειρούν να “κουκουλώσουν σκάνδαλα”. Σταθερό ήταν και το πολωτικό του μέτωπο του με τους δημοσιογράφους. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του, δικαιολογούσαν τα συνεχή ξεσπάσματα του “αψύ Κρητικού”…

Πρόσωπο που διχάζει

Αυτός, όμως, είναι ο Πολάκης. Λέγεται πως μερικά χρόνια πριν ένας κλέφτης είχε επιχειρήσει να μπει στην πολυκατοικία που κατοικεί. Όπως έλεγαν τότε χαριτολογώντας οι σύντροφοι του, ο κλέφτης ήταν τυχερός που τον συνέλαβε ο αστυνομικός του τότε υπουργού και όχι ο ίδιος ο υπουργός! Ο αρειμάνιος Σφακιανός, ποτέ δεν έδειξε να πτοείται. Και από το υπουργείο Υγείας και από την θέση της αντιπολίτευσης, παρέμεινε μπροστάρης στη γνωστή επιθετική ρητορική του, ανοίγοντας μέτωπα και διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του “σφυριού” στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένα θέματα, όπως οι αναδείξεις σκανδάλων βουλευτών και στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Πάτσης, Χειμάρρας, Νικολάου) δικαιώθηκε, εκ του αποτελέσματος. Όμως, χάνει το δίκιο του από τον τρόπο που κινείται. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το επιθετικό στιλ με το οποίο μεσουρανούσε ο Πολάκης στο Facebook και στα τηλεοπτικά παράθυρα, που δημιούργησε τον όρο “πολακισμός.

Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν φανατικούς φίλους και εξίσου φανατικούς αντιπάλους. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στον “χαμό” που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η είδηση περί αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια (ενδεικτική η υποστήριξη που είχε στα social media) την στιγμή που πολλοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το κόμμα χρειάζεται την πιο δυνατή αντισυστημική του “φωνή”. Πόσο μάλλον που η αντισυστημικότητα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, έπειτα από την τραγωδία στα Τέμπη.

Από τη ΚΝΕ στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η εύφλεκτη ιδιοσυγκρασία του είχε εκδηλωθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, από τότε που μεγάλωνε στις απόκρημνες πλαγιές και στα φαράγγια των Σφακίων. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Ο παππούς και ο πατέρας του ήταν βοσκοί στο επάγγελμα και κομμουνιστές στην ιδεολογία. Ο τελευταίος, μάλιστα, έφυγε από την ζωή όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών.

Τότε ανέλαβε να τον μεγαλώσει η ξαδέλφη του πατέρα του, Ευαγγελία Πολάκη. Ήταν μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα που έμεινε ανύπαντρη για να αφιερώσει τη ζωή της στον ίδιο και στο ΚΚΕ. Ο Παύλος είχε επιλέξει από νωρίς την ιατρική. Ήταν, άλλωστε, άριστος μαθητής. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται να διαβάζει από το πρωί έως το βράδυ. Πήρε απολυτήριο από το Λύκειο με 20 και μπήκε πέμπτος στην Ιατρική Αθηνών!

Στη σχολή εντάχθηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στις τότε καταλήψεις. Ανήκε στους 5-10 φοιτητές της Αριστεράς που έπαιζαν ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο νεαρός Πολάκης ήταν αυτός που συγκρουόταν μετωπικά και απαξίωνε λεκτικά κάθε πολιτικό αντίπαλο. Έτσι κέρδισε το προσωνύμιο “μαντρόσκυλο”. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο μαυροφορεμένος Κρητικός άσκησε ποτέ σωματική βία, η γλώσσα του έσπαγε κόκαλα. «Ο Παύλος ασκούσε λεκτική βία. Αυτό ήταν το μοτίβο του. Ήταν πρωτεργάτης στο μπούλινγκ, πριν ακόμα καθιερωθεί ο όρος», περιγράφει ένας σύντροφός του από τα παλιά.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκε κατέληξαν στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται για μία ομάδα αριστερών με θεωρητικές αποσκευές. Την περίοδο εκείνη διέπρεπαν στις σπουδές τους και κάποιοι εξ αυτών ακολούθησαν σοβαρή ακαδημαϊκή καριέρα. Ο Πολάκης ήταν διαφορετικός. Τους ακολούθησε στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά προσέγγιζε την πολιτική με ένα ποδοσφαιρικό στυλ, επιδεικνύοντας μία προκλητική συμπεριφορά που οι Γάλλοι θα χαρακτήριζαν “épater le bourgeois”.

Παρά τις αριστερές καταβολές του δεν εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Η πορεία του ως χειρουργός-εντατικολόγος σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη. Αν και ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, δεν σταμάτησε ποτέ να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον τόπο του και να εξυπηρετεί τους συντοπίτες του.

Αγαπητός δήμαρχος Σφακίων

Στα Σφακιά εκλέχθηκε δήμαρχος το 2010 με 62% και επανεκλέχθηκε το 2014 με 96,5%! Οι συμπολίτες του έχουν να λένε για το έργο του. Ήταν η εποχή που, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο ίδιος, φοροδιέφευγε για το καλό του δήμου του. Όπως έλεγε, «εδώ μας φτάσανε». Σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, μάλιστα, ομολόγησε τη συνειδητή επιλογή του να διατηρεί διπλό ταμείο στον δήμο του, ένα “μαύρο” και ένα “άσπρο”, προκειμένου να έχει έσοδα. Η ομολογία του αυτή τον έκανε στόχο αργότερα, όταν υπουργοποιήθηκε.

Όσο ακόμα ήταν δήμαρχος Σφακίων, ένας δημοσιογράφος τον είχε τσιγκλίσει, ρωτώντας τον επίμονα αν σκέφτεται να μετακομίσει στη Βουλή. Εκείνος είχε απαντήσει «όχι τώρα», αλλά όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε, ο Πολάκης παραδέχθηκε ότι είναι κάτι που σκέφτεται από μικρός. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, τα παιδικά του όνειρα βρίσκονταν μία ανάσα μακριά.

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει οικογενειακώς διακοπές στην Κρήτη. Το επίσημο σενάριο θέλει τους δύο άνδρες να συναντιούνται τυχαία. Πηγές που γνωρίζουν, όμως, ισχυρίζονται ότι ο Πολάκης είχε επιδιώξει με κάθε τρόπο αυτή τη γνωριμία. Η οικογένεια Τσίπρα είχε σκλαβωθεί από την κρητική περιποίηση του Πολάκη. Και κάπως έτσι, ανάμεσα στα τσίπουρα και στον ήλιο, άνοιξε ο δρόμος για την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η εποχή που οι παλαιοί του σύντροφοι του απέδιδαν καιροσκοπική συμπεριφορά, σημειώνοντας πως τέτοια δείγματα είχε δείξει και νωρίτερα. Ήταν και η στιγμή που οι δρόμοι τους χώρισαν για πάντα, μιας και σήμερα δεν μιλάει με κανέναν από αυτούς.

Τί είδε, όμως, ο Τσίπρας στον εκκεντρικό δήμαρχο; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζουν την είσοδο του Πολάκη στο κόμμα με την περίοδο που ο Τσίπρας επιδίωκε τη δημιουργία μίας ομάδας με στελέχη που να βρίσκονται εκτός της επιρροής των συνιστωσών και να έχουν αναφορά τον ίδιο. «Ήταν η εποχή που ο Τσίπρας έχτιζε τον δικό του πυρήνα για να απελευθερωθεί από την ομηρία των εσωκομματικών ισορροπιών και τις πιέσεις όσων τον αντιπολιτεύονταν», μας λέει τοπικός κομματικός παράγοντας.

Ο Πολάκης υπουργός

Ο Πολάκης από παλιά θεωρούνται από τους κλειδοκράτορες της Κουμουνδούρου ως “ξένο σώμα”. Ακόμα και ως υφυπουργός, δεν απέκτησε ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Είχε όμως πάντα την εύνοια του προέδρου. Μέχρι πρότινος, ο Τσίπρας αναφέρονταν σε αυτόν δημοσίως ως “αψύ Κρητικό” και ιδιωτικά ως “Παυλάρα”. Η ρήξη μαζί του δεν ήταν εύκολη, καθώς κατά γενική ομολογία τον συμπαθούσε. Πάντως και ο Πολάκης, σε ότι έχει να κάνει με τον πρόεδρο, εμφανίζονταν βασιλικότερος του βασιλέως. Το βλέπουμε και στην χτεσινή επιστολή συγγνώμης του, την οποία εκθείασαν μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τη μαχητικότητά του στη Βουλή και τη συμπάθεια που του έδειχνε  ο Τσίπρας, ο δρόμος για την υπουργοποίησή του αρχικά έμεινε κλειστός. Άνοιξε όταν, μετά τη μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού του 2015, άφησε να κυκλοφορήσει η πρόθεσή του να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε τότε σε φίλους του ότι θα φύγει, επειδή “ο Τσίπρας πρόδωσε τον λαό και ξεπουλάει τη χώρα”.

Όταν, όμως, του προτάθηκε να μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (θέση που δεν υπήρχε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα) απάντησε: «ό,τι πεις πρόεδρε»! Η υπουργοποίηση του οδήγησε σε πολιτική στροφή του 180 μοιρών. Υιοθέτησε την ατάκα: «Συμβιβαστήκαμε, γιατί αν προχωρούσαμε δεν θα ήταν ηρωισμός, αλλά αυτοκτονία». Συγκεκριμένα είχε γράψει στα social media: «Live today and fight tomorrow»!

Στο δεύτερο κυβερνητικό πόστο του, στο υπουργείο Υγείας, μυρίστηκε την πολιτική αντίθεση και τη μετέτρεψε σε σύγκρουση. Με αυτό τον τρόπο απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, επισκιάζοντας επικοινωνιακά τον πράο και σοβαρό υπουργό Ηλία Ξανθό. Η κόντρα με τον Ξανθό συνεχίστηκε ακόμα την περίοδο της πανδημίας, όπου ο Πολάκης ελαφρώς “έκλεινε το μάτι” στους αντιεμβολιαστές, συχνά αποδομώντας τον ίδιο τον Ξανθό (μέχρι που και ο “Παυλάρας” τελικώς εμβολιάστηκε!).

Ο “εξολοθρευτής”

Στο υπουργείο τον αποκαλούσαν και “εξολοθρευτή”. Όχι μόνο έδιωχνε αυτούς που δεν ήθελε, ή που δεν έχουν κομματικές περγαμηνές, αλλά και τους στιγματίζει. Για τη συμπεριφορά του στο υπουργείο Υγείας (όπου η συνήθεια του να καπνίζει δημοσίως θα μείνει στην ιστορία) εξέφραζαν παράπονα και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και φίλα προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιστήμονες.

Ο Πολάκης αυτοπροβάλλεται σαν σκληρός πολέμιος της διαφθοράς, εξ ου και το επεισόδιο με την τελευταία εμπρηστική του ανάρτηση. Ως υπουργός, όμως, είχε γίνει και στόχος καταγγελιών ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της εξαδέλφης του αναισθησιολόγου στον θάνατο της τετράχρονης Μελίνας και στην κλοπή οπιούχων φαρμάκων. Σαν να μην έφθανε αυτό, είχε ξεσπάσει και το σκάνδαλο της παρέμβασης στη λίστα του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών. Συγκεκριμένα, είχε πάρει παρανόμως στο γραφείο του τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του να μαίνονταν!

Παρά τον θόρυβο και τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί από τα παραπάνω και για πολλά ακόμα (όπως την οξύτατη επίθεση του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που έφερε τελικώς την πρωτιά του σε σταυρούς στην Ευρωβουλή) ο Τσίπρας περιορίζονταν σε κάποιες συστάσεις στον “αψύ Κρητικό”, που για τον πρόεδρο παρέμενε ο γνωστός Παυλάρας. Μέχρι που τελικώς και αυτός έχασε την υπομονή του…

Κάθε καλοκαίρι, ο Πολάκης συνηθίζει απολαμβάνει τη θάλασσα με το φουσκωτό του, μιας και είναι λάτρης του ψαροντούφεκου. Έχει, μάλιστα, πιάσει εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια, τα οποία επιδεικνύει στις οικογενειακές φωτογραφίες του. Όταν ζούσε στον Πειραιά, έπαιρνε την οικογένειά του (έχει δύο κόρες) και πήγαινε στην Κρήτη με φουσκωτό, κάνοντας στάση στα Κύθηρα. Επιδίδεται και στο κυνήγι, όταν δεν περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με την οικογένειά του.

Η επί χρόνια σύζυγός του είναι επίσης ιατρός και μάλιστα συνδικαλίστρια. Φίλοι και γνωστοί, μάλιστα, χρησιμοποιούν τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου για να περιγράψουν τη σχέση τους. «Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός, αλλά τρέμει σαν το ψάρι, στην κυρά του μπρος… Αχ πως τη φοβάται, ο φτωχός Κουταλιανός». Με τον τρόπο αυτό υπονοούν ότι ο ατρόμητος Πολάκης και μπροστά στη σύζυγό του κάθεται σούζα, εκτός από τον πρόεδρο…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι