Έκαψαν ό,τι είχε απομείνει στη Μόρια – Νέες φωτιές και επεισόδια

Έκαψαν ό,τι είχε απομείνει στη Μόρια – Νέες φωτιές και επεισόδια, slpress

Με νέες φωτιές, σε σκηνές που δεν είχαν καεί την προηγούμενη, έγινε στάχτη το απόγευμα της Τετάρτης ό,τι είχε απομείνει στη Μόρια, βγάζοντας στο δρόμο πολλές άλλες χιλιάδες μεταναστών, ανάμεσά τους φιλήσυχες οικογένειες προσφύγων. Οι φωτιές ξέσπασαν μάλιστα σε διαφορετικά σημεία, απροσπέλαστα από την Πυροσβεστική, ενώ ακολούθησαν νέα επεισόδια κα νέες φωτιές περιμετρικά του πάλαι ποτέ Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι φωτιές εκδηλώθηκαν στις 7 το απόγευμα και όταν ακούστηκαν εκρήξεις, πιθανότατα από φιάλες υγραερίου που υπήρχαν μέσα στα αντίσκηνα, οικογένειες προσφύγων ξεχύθηκαν πανικόβλητες στους δρόμους, αναζητώντας τρόπους διαφυγής. Το περίεργο είναι ότι, μισή ώρα πριν ξεσπάσουν οι νέες φωτιές, είχαν αρχίσει εργασίες τακτοποίησης σε ό,τι είχε απομείνει από την καταστροφή της προηγούμενης ημέρας.

Μέσα στο νέο χάος, πολλές οικογένειες μεταναστών άρπαξαν ό,τι πρόλαβαν από τα υπάρχοντά τους και κατευθύνθηκαν στον δρόμο για την πόλη της Μυτιλήνης. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους άφησαν να απομακρυνθούν από τις φλόγες. Όταν οι εξερχόμενοι από τη Μόρια βρέθηκαν σε ασφαλές σημείο και δεν κινδύνευαν πλέον από τις φωτιές, οι αστυνομικοί σταμάτησαν την πορεία τους προς την πόλη. Τότε, ομάδες μεταναστών άρχισαν τον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση 

Στη συνέχεια οι μετανάστες έβαλαν νέες φωτιές σε παρακείμενα χωράφια, παραδίδοντας στις φλόγες ελαιώνες της περιοχής. Παραλλήλως, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν προς την πόλη, ενώ πλέον δεν υπάρχει και ο καταυλισμός για να τους φιλοξενήσει. Ανάμεσά τους οικογένειες προσφύγων που έχασαν για δεύτερη φορά τα πάντα. Παιδιά που κλαίνε και μάνες με μωρά στην αγκαλιά και δάκρυα στα μάτια, ακόμα και για εκείνο το ταπεινό αντίσκηνο που είχαν μέχρι χθες, αλλά θα στερηθούν απόψε.

Η κατάσταση παραμενει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα η Λέσβος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η απόφαση αυτή, όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, ελήφθη για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαγορεύεται σε κάθε μετανάστη να φύγει από το νησί, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για κορωνοϊό.

Ασαφές είναι επίσης το που βρίσκονται οι 35 που βεβαιώθηκε μετά από τεστ ότι είναι θετικοί στον ιό. Το απόγευμα της Τετάρτης εντοπίστηκαν πάντως οι οκτώ από αυτούς. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φωτιές στο Κέντρο και στη γύρω περιοχή εκδηλώθηκαν μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν, εξαιτίας της άρνησης κάποιων κρουσμάτων και των επαφών τους να μετακινηθούν σε άλλο χώρο, προκειμένου να τεθούν σε καραντίνα.

Τα πρώτα μέτρα 

Στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ στη Λέσβο ανακοινώθηκε ότι χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μηταράκης στον καταυλισμό της Μόριας καταστράφηκαν «οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας του γενικού πληθυσμού έχουν συμβεί υλικές καταστροφές, που θα επιδιορθωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη», ενώ αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής είπε ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής». Περιγράφοντάς την μάλιστα είπε ότι θα είναι μια δομή με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και κάμερες, στην οποία θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.

Ενεργοποίηση της ΕΥΠ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η συμμετοχή του στο κυβερνητικό κλιμάκιο αφορούσε τον συντονισμό των προσπαθειών με αυτές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τέλος ο κ. Αρκουμανέας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού τέστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες, αλλά και μόνιμους κατοίκους. Έκανε επίσης γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Οι υπουργοί μετέβησαν στη Λέσβο, με εντολή του πρωθυπουργού, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σε συνεντεύξεις του εξετάζεται και το σενάριο εξωγενούς παράγοντα στην πρόκληση της φωτιάς και για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ. Στόχος της εντολής είναι να διερευνηθεί αν υπήρξε υποκίνηση για όσα έγιναν στη Μόρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η φωτιά να μην ήταν τυχαία, σημειώνοντας παραλλήλως ότι εκδηλώθηκε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους μετανάστες, όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα.

«Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Και τον τρόπο και τις αιτίες» είπε, προσθέτοντας ότι «μετά τη σύσκεψη θα υπάρξουν ανακοινώσεις». Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχουν τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Το χρονικό της φωτιάς στη Μόρια

Η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή περιμετρικά και εντός του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια, κάνοντας πραγματικότητα τα χειρότερα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε, μετά από επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν όταν έγινε γνωστό τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με τις οικογένειές τους και όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές. Η μεταφορά τους θα γινόταν σε χώρους αποθήκης, λίγο έξω από το ΚΥΤ, στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, κάποιοι από τους μετανάστες προσπάθησαν να βγουν από τον καταυλισμό και κινήθηκαν προς τις γύρω πλαγιές, θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με τους θετικά διαγνωσμένους που  δεν δέχονταν να απομακρυνθούν.

Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ τους, οι οποίες οδήγησαν σύντομα σε φωτιές. Αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού, όπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κάηκαν όλες οι σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ, αλλά και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Από την πρώτη στιγμή, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, και η κατάσβεσή της ακόμη πιο δύσκολη, καθώς σχεδόν όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού είχε πέσει πάνω στα δύο μέτωπα που καίνε στη δυτική Μυτιλήνη, κοντά στη Βατούσα και την Άντισσα. Δύο μέτωπα που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις 

Τονίζει επίσης ότι «η Μόρια είναι μια ντροπή για την ΕΕ και μια καταδίκη της  Μέρκελ και των μισανθρωπικών συμφωνιών της με τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες». Ζητά τέλος αλλαγή πολιτικής και επαναφορά της ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει στήριξη στη Μόρια και για αυτό το λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές. Σε επαφή με τον Μηταράκη είναι και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δήλωσε ότι συμφώνησε ήδη για τη χρηματοδότητηση της μεταφοράς και διαμονής στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, τα 408 ασυνόδευτα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν μάλιστα ότι «το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, είχε μειωθεί ήδη κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020. Η κατάσταση στη Μυτιλήνη βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι