Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ για τους Έλληνες του Flotilla – Αντίδραση και της Ιταλίας
18/05/2026
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν τον στολίσκο Global Sumud Flotilla που κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Τουλάχιστον 19 Έλληνες εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα στους ακτιβιστές που απήχθησαν.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι προέβη σε διάβημα προς το Ισραήλ, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Ελλήνων που συμμετέχουν στον στολίσκο. Επίσης, σημειώνεται πως το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Η πρεσβεία είναι «σε πλήρη ετοιμότητα» να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή.
Τις τελευταίες ώρες, με μηνύματά τους, οι ακτιβιστές ενημερώνουν για ρεσάλτο των IDF στα σκάφη του στολίσκου, ανοιχτά των κυπριακών ακτών, σε διεθνή χωρικά ύδατα. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν αναχαιτιστεί 28 σκάφη, ενώ άλλα 26 συνεχίζουν να πλέουν προς τον παλαιστινιακό θύλακα.
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του “March to Gaza Greece”, εκτιμάται ότι 19 Έλληνες είναι ανάμεσα στους απαχθέντες. Από αυτούς, οι επτά επέβαιναν στα σκάφη “Intifada” και “Birzeit” με τα οποία χάθηκε η επαφή και εκτιμάται πως ίσως τα πληρώματά τους απήχθησαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι άλλοι 12 Έλληνες ήταν σε σκάφη τα οποία αναχαιτίστηκαν.
«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των γεγονότων και έχει προβεί σε διάβημα προς τις ισραηλινές Αρχές προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που συμμετέχουν στον στολίσκο “Global Sumud Flotilla”. Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται επίσης σε συνεχή επικοινωνία με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ, η οποία είναι σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή προξενική συνδρομή».
Αντίδραση της Ιταλίας
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ζήτησε σήμερα από τις αρχές του Ισραήλ «να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα των Ιταλών πολιτών που μετείχαν στην αποστολή Global Sumυd Flotilla και να αφεθούν ελεύθεροι το συντομότερο δυνατόν, όπως είχε συμβεί πριν από λίγες εβδομάδες».
«Παρακολουθούμε αυτήν την υπόθεση από την περασμένη νύχτα, με τη δραστηριοποίηση των πρεσβειών μας στο Τελ Αβίβ και στην Κύπρο. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι Ιταλοί υπό προσωρινή κράτηση φέρονται να είναι εννέα. Ζητάμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας. «Στείλαμε στο Ισραήλ ένα σαφές μήνυμα: πρέπει να φροντίσουν να σεβαστούν τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Ταγιάνι.
Τί λέει η Κύπρος
Ουδέποτε εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο στολίσκος Global Sumud με προορισμό τη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το κυπριακό Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), προσθέτοντας πως δεν έχει ληφθεί από το Κέντρο σήμα κινδύνου που να απαιτεί την ενεργοποίηση των διαδικασιών έρευνας και διάσωσης με βάση το Εθνικό Σχέδιο “Νέαρχος”.
Το ΚΣΕΔ τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί πάντοτε υπεύθυνα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό». Σε σχέση με τον διεθνή στολίσκο «που απέπλευσε με προορισμό τη Γάζα, σημειώνεται ότι ουδέποτε εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διέλευση και οποιαδήποτε συναφής δραστηριότητα πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων από την Κύπρο».
Το ΚΣΕΔ, αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, «διερευνά κάθε πληροφορία που λαμβάνει και εφαρμόζει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Εθνικού Σχεδίου “ΝΕΑΡΧΟΣ”, όπου συντονίζει επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης με σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, σε περίπτωση ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος».
Πολιτικές αντιδράσεις
ΣΥΡΙΖΑ: «Η επίθεση δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ κατά του διεθνούς στόλου αλληλεγγύης Global Sumud Flotilla συνιστά μια πειρατική κίνηση, που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Ο στόλος αλληλεγγύης, στον οποίο συμμετέχουν και Έλληνες πολίτες, πρέπει να φτάσει ασφαλής στον προορισμό του, στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου να προστατευτούν τα πληρώματα του στόλου».
Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα πειρατική ενέργεια του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια σε στόλο αλληλεγγύης που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που συνέβη στα ανοιχτά της Κύπρου», τονίζει ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.
Η Νέα Αριστερά απαιτεί «να σταματήσει η παράνομη αναχαίτιση του στόλου Global Sumud από το ισραηλινό ναυτικό» ενώ παράλληλα καλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το ΜέΡΑ25 αναφέρει πως «το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ προχωράει σε μία ακόμα πράξη διεθνούς πειρατείας –αυτή τη φορά ακόμα πιο αναίσχυντα μπροστά στα μάτια μας, μέσα στο φως της ημέρας– και επιτίθεται παράνομα στον στόλο αλληλεγγύης του Global Sumud Flotilla, στον οποίο συμμετέχουν και Έλληνες πολίτες».
Οι Έλληνες του Global Sumud Flotilla
Με βάση την ενημέρωση από το “March to Gaza Greece”, έχει χαθεί η επαφή με τα σκάφη «Birzeit (La Cirena)» και «Intifada (Last Dream)», τα οποία «μάλλον έχουν δεχθεί επίθεση» από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό. Σε αυτά τα δύο σκάφη επέβαιναν επτά Έλληνες: οι Ιάσονας Γουσέτης, Ελένη Τσιάντα και Αντώνιος Βραδής (με βρετανική υπηκοότητα) ήταν στο Birzeit (La Cirena) και οι Χριστίνη Δέση Λούκα, Ιωάννης Δαπόλας, Παντελής Ραφαήλ Βλάχας και Φεβρωνία Βόκαλη στο «Intifada (Last Dream)».
«Τα μέλη του πληρώματος μας μπορεί να έχουν απαχθεί από το Ισραήλ και να μεταφέρονται σε άγνωστο μέρος παρά τη θέληση τους. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει και να εγγυηθεί την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων. Απαιτούμε να εντοπίσει το πλοίο με το οποίο έχουμε χάσει επαφή και να υπάρξει πίεση, ώστε η υπόλοιπη αποστολή να συνεχίσει την πορεία της. Η αποστολή μας είναι νόμιμη. Η Γάζα μας χρειάζεται», ανέφεραν οι αναρτήσεις του “March to Gaza Greece”. Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μηνύματα των Ελλήνων ακτιβιστών που είχαν βιντεοσκοπηθεί εκ των προτέρων.
Στο σκάφος “Bellela”, το οποίο αναχαιτίστηκε από τις IDF επέβαιναν οχτώ Έλληνες, οι Γιάννης Ατματζίδης, Οδυσσέας Ηλιόπουλος, Δημήτρης Μπιτουλάς-Κουρούσης, Άννα Λαγωνικού, Βαγγέλης Θεοδωράτος, Κωνσταντίνος Πλεύρης, Γιώργος Τσίρης, Βίκυ Κοτσώρη, που απήχθησαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος, παρά τη θέλησή τους Επίσης, νωρίτερα αναχαιτίστηκε το σκάφος “Arna’s children”. Στο πλήρωμά του, το οποίο απήχθη, ήταν ο Γαβριήλ Παπουτσάκης. Στο «Kyriakos X», που επίσης αναχαιτίστηκε, επέβαιναν άλλοι τρεις Έλληνες, οι Κωνσταντίνος Καλαρέμας, Δημήτρης Κωτσόπουλος και Ιωάννης Πανταζόπουλος.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αναχαίτιση των σκαφών Global Sumud Flotilla. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των απαχθέντων και την ασφαλή επιστροφή τους και κατήγγειλα τις ενέργειες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.





